15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăTechJocul dublu al PSD

Jocul dublu al PSD

Social-democrații negociază cu PP-DD o colaborare în teritoriu și în Parlament, chiar și intrarea la guvernare a oamenilor lui Dan Diaconescu, deși asta nemulțumește PC și UNPR. În același timp, PSD nu se sfiește să promoveze proiecte de lege care ar afecta grav un alt aliat al său, UDMR.

Când au avut nevoie de voturile UDMR în Parlament pentru a rămâne la putere după ruperea USL, social-democrații au promis maghiarilor tot felul de lucruri, printre care dreptul de a-și folosi în spațiul public propriile simboluri, soluționarea situației de la UMF Târgu Mureș sau continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Între timp, social-democrații dau semne că-și doresc o distanțare de UDMR. Pe de o parte, lucrează la atragerea PP-DD în barca puterii (care ar permite PSD o oarecare independență față de UDMR, prin asigurarea unui număr de voturi suplimentar în Parlament), iar pe de alta, încep să vehiculeze tot felul de inițiative „cu bătaie“ la UDMR.

Vot obligatoriu și interzicerea autonomiei

Deputatul PSD Ioan Munteanu a anunțat că lucrează la un proiect de lege prin care participarea la vot să devină obligatorie, iar cei care nu se prezintă ar urma să fie amendați.

„Sper să ajungă cât mai repede în Parlament și să primească sprijinul tuturor colegilor pentru a deveni lege. Vrem să conștientizăm populația de importanța participării la vot“, și-a explicat demersul, pentru Agerpres, deputatul PSD. Deloc întâmplător, votul obligatoriu este una dintre principalele cerințe ale liderului PP-DD, Dan Diaconescu, pentru a intra într-o colaborare cu PSD.

„Așa, UDMR va primi prima lovitură. Nu va mai face pragul electoral și nu va mai intra în Parlament“, își detalia calculul Diaconescu, acum câteva zile. Proiectul privind votul obligatoriu ar urma celui depus, săptămâna trecută, de deputatul PSD Bogdan Diaconu, prin care se dorește „interzicerea autonomiei teritoriale și a oricărei forme de secesionism“.

„Precedentul anexării Provinciei Crimeea și al separatismului bazat pe pretextul unei minorități aflate pe teritoriul altui stat a dat apă la moară tuturor secesioniștilor din Europa. România se confrunta deja cu acest pericol din cauza extremismului maghiar netratat corespunzător și susținut cu bani și cu influență politică de la Budapesta“, își explica Diaconu demersul. Reacția liderilor UDMR nu s-a lăsat mult așteptată, premierul Ponta primind, în calitatea sa de șef al PSD, avertizarea că Uniunea nu poate tolera acțiuni precum cele ale lui Bogdan Diaconu. Într-un interviu acordat unui portal de știri din Budapesta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, l-a catalogat chiar pe deputatul PSD drept o mare problemă în interiorul coaliției la guvernare.

Critici dinspre PC și UNPR

Social-democrații își doresc o colaborare cu partidul lui Dan Diaconescu atât pentru a rezolva problema majorităților din teritoriu (este vorba de consiliile județene în care PSD s-a trezit în minoritate după ruperea USL), cât și pentru a-și asigura voturi suplimentare, în Parlament și la toamnă. Iar pentru a avea PP-DD de partea lor, liderii PSD sunt dispuși chiar să-i coopteze în Guvern pe oamenii lui Dan Diaconescu. O asemenea măsură nu este însă pe placul UNPR și PC. Progresiștii au două motive de nemulțumire. Pe de o parte, sperau să le revină mai multe funcții în teritoriu, din cele ocupate până acum de liberali. Or, dacă PP-DD intră în barca puterii, este de așteptat ca oamenii lui Diaconescu să pretindă și ei din funcțiile respective, iar premierul să le facă pe plac. Pe de altă parte, UNPR lucra la întărirea poziției sale prin racolarea a încă unui lot de parlamentari PP-DD (de altfel, majoritatea celor care au plecat până acum din PP-DD au ajuns în formațiunea lui Oprea), plan spulberat însă, când a început să se vehiculeze ipoteza cooptării la guvernare a partidului lui Diaconescu. „UNPR nu va fi semnatarul nici unui protocol politic în care apare PP-DD. Este o opţiune doar a PSD, în acest moment, şi sper să nu ajungem în momentul în care Victor Ponta, potenţial candidat la prezidenţiale, să se plimbe în DD-mobil!“, declara, săptămâna trecută, vicepreședintele UNPR, Cătălin Cherecheș. La rândul lor, conservatorii sunt deranjați de posibilitatea ca Ministerul pentru românii de pretutindeni să ajungă în „parohia“ lui Dan Diaconescu, așa cum s-a vehiculat zilele trecute, pe parcursul negocierilor PSD-PP-DD.

 „Ironia supremă ar fi cedarea Diasporei lui Dan Diaconescu (…). Acești oameni au fost oricum tratați neglijent și suficient de statul român până acum: să-l așezi pe Dan Diaconescu în fruntea lor, prin interpuși, ca reprezentant al statului român, ar fi o nerușinare“, a apreciat, într-un editorial, deputatul PC Ovidiu Raețchi. Negocierile PSD-PP-DD, pentru realizarea unei colaborări pe trei paliere – local, parlamentar, guvernamental – continuă săptămâna aceasta. Într-o emisiune la B1 Tv, liderul PP-DD, Dan Diaconescu, spunea că este „la cuțite“ cu premierul Victor Ponta, dar că acest lucru nu îl împiedică să facă o alianță cu PSD „pentru binele românilor“.

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă