18.9 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeTechGuvernul a aprobat reguli mai transparente pentru finanțarea partidelor politice

Guvernul a aprobat reguli mai transparente pentru finanțarea partidelor politice

Guvernul a aprobat noi norme metodologice de aplicare a legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Hotărârea de Guvern aprobată miercuri va asigura mai multă transparență și un control mai riguros al aplicării legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Decizia Guvernului se referă la modalitățile și înregistrarea donațiilor, cotizațiilor, împrumuturilor și veniturilor proprii, precum și a cheltuielilor partidelor politice în documente contabile.

La acceptarea donațiilor, partidele politice sunt obligate să verifice și să înregistreze identitatea donatorilor. În plus, donațiile în bani a căror valoare depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară se vor efectua numai prin conturi bancare. În privința donațiilor confidențiale, acestea urmează același regim juridic de înregistrare și evidență cu al celorlalte donații, singura excepție fiind cea referitoare la publicitatea identității donatorului prin intermediul Monitorului Oficial și al site-ului Autorității Electorale Permanente.

Pe de altă parte, este reglementată procedura de acordare a subvențiilor de la bugetul de stat către partidele politice. Subvenția anuală este majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de către candidații femei și cu numărul de mandate obținute la alegerile locale și parlamentare.

Toate cheltuielile electorale se vor derula numai prin conturi bancare deschise în mod expres pentru campania electorală, anunțate la Autoritatea Electorală Permanentă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bărbatul care a înjunghiat o femeie în parcarea unui mall din Constanța a fost reținut pentru 24 de ore

“La data de 29 septembrie, poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Constanţa – Secţia 2 Poliţie, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe...

Au fost găsite telefon, adidașii și căștile lui DJ Lalla în apropierea unui local de lux

Informații de ultimă oră în cazul morții cântăreței. Telefonul, adidașii și căștile lui DJ Lalla au fost găsite în apropierea unui local de...

Pompierii intervin cu zece autospeciale la Buftea pentru stingerea unui incendiu

Pompierii intervin, sâmbătă, pentru stingerea unui incendiu produs la vegetaţie uscată în localitatea Buftea din judeţul Ilfov, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies