13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechCum vrea PSD să o controleze pe șefa CNA

Cum vrea PSD să o controleze pe șefa CNA

Camera Deputaţilor a respins un proiect de modificare a legii audiovizualului care introducea posibilitatea demiterii preşedintelui CNA de către Parlament.

Parlamentarii din majoritate și opoziție au promis, la unison, că vor crea cadrul legislativ pentru schimbarea șefei Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, implicată într-un scandal de corupție. Promisiunea a fost încălcată, însă, prin respingerea de către Camera Deputaților a unui proiect de lege în acest sens.

Doar 98 dintre deputaţi au votat „pentru” acest proiect de lege, în timp ce 190 au votat „împotrivă”, fiind înregistrate şi trei „abţineri”. Voturile pro au venit din partea PNL și a independenților, în timp ce voturile contra din PSD și grupul PC-PLR. Proiectul care a picat la vot prevedea că respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate al CNA atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului. Pasul următor ar fi fost alegerea unui nou președinte al CNA, tot de către Parlament, la propunerea membrilor CNA. Aceste prevederi erau necesare pentru că legea în vigoare nu prevede posibilitatea demiterii șefului Consiliului și are condiții extrem de restrictive pentru înlocuirea unui membru CNA – incapacitatea de a-și exercita funcția mai mult de șase luni sau condamnarea penală. Pe actuala lege, Laura Georgescu nu poate fi înlocuită din funcția de președinte, dar nici nu își poate pierde mandatul de membru CNA cât timp nu este condamnată.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestei iniţia­tive legislative, Senatul fiind forul decizional. Respingerea proiectului de lege ridică semne de întrebare, în condițiile în care era vorba de o inițiativă transpartinică, semnată de președinții Comisiilor de cultură din cele două Camere – Georgică Severin (PSD) și Gigel Știrbu (PNL). Potrivit unor surse parlamentare, proiectul a fost depus la inițiativa social-democraților, care le-au dat asigurări liberalilor că premierul Ponta este de acord cu schimbarea Laurei Georgescu. Mai mult, proiectul a fost votat în Comisia de cultură a Camerei cu sprijinul PSD și PNL. Înainte de votul din plen însă, PSD i-a anunțat pe cei de la PNL că nu mai sprijină proiectul.

Cât de viabilă este soluția lui Ponta ?

Imediat după respingerea legii în Parlament, premierul Victor Ponta a propus o altă soluție de modificare a legii audiovizualului. „Din punctul meu de vedere – am vorbit şi cu colegii mei de la Senat şi Cameră -, cred că soluţia cea mai bună este cea care se aplică la Consiliul Superior al Magistraturii, şi anume președinte din rândul membrilor CNA, maxim un an, cu mandat care nu poate fi reînnoit”, a sunat propunerea lui Ponta. Chiar dacă sună principial corect, scenariul propus de Victor Ponta ridică semne de întrebare. Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, susține că varianta avansată de premier omite tocmai subiectul fierbinte: schimbarea șefului CNA.

„Propunerea lansată de Victor Ponta nu face nicio referire la procedura de demitere a șefului CNA. În ce privește alegerea noului șef, proiectul nostru prevedea să fie ales de către CNA, urmând un vot în Parlament. PSD, care are majoritate, putea să voteze un amendament la proiectul nostru, intrat deja în procedură, prin care să fie eliminat votul din Parlament. Ar fi urmat votul din Senat și, într-o lună de zile, Laura Georgescu era demisă. Victor Ponta nu vrea să o schimbe din funcție pe Laura Georgescu, încercând să o controleze prin faptul că este vulnerabilă”, susține Gigel Știrbu. Depunerea unui nou proiect legislativ ar presupune reluarea întregii proceduri, începând cu votul din comisie. Potrivit unor surse parlamentare, PSD o va schimba din funcție pe Laura Georgescu doar dacă aceasta îi va deranja pe social-democrați.

Recent, DNA a extins urmărirea penală pe numele şefei CNA, Laura Georgescu, cu 34 de noi acuzații, printre care abuz în serviciu în formă continuată, dar și instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă