3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăTechCum se fac promovările în Parlament în era Dragnea: Claudiu Manda, finul...

Cum se fac promovările în Parlament în era Dragnea: Claudiu Manda, finul lui Zgonea și iubitul Olguței Vasilescu, va fi în fruntea Comisiei SRI. Șerban Nicolae, sancționat de fațadă, va primi șefia grupului PSD

Claudiu Manda va prelua Comisia SRI, Șerban Nicolae va fi șeful senatorilor PSD, iar Ioan Munteanu conduce grupul din Camera Deputaților.

Formarea Guvernului Tudose a avut ca efect vacantarea unor posturi în Parlament, după ce unii liderii PSD au obținut funcții guvernamentale. Mai mulți parlamentari social-democrați au încercat să ocupe funcțiile libere, dar Liviu Dragnea a tranșat lucrurile în favoarea favoriților săi.

Astfel, senatorul PSD Claudiu Manda va prelua preşedinţia Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, potrivit unor surse din partid. Manda urmează să îl înlocuiască pe Adrian Țuțuianu, devenit ministru al Apărării în Guvernul Tudose. Manda este senator de Dolj, vicepreşedinte al Senatului şi face parte din Comisia de Apărare a Senatului. Potrivit presei tabloide, el are o relație cu Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

Claudiu Manda este finul lui Valeriu Zgonea, exclus din PSD după un conflict cu Liviu Dragnea. De altfel, într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2013, după ce Valeriu Zgonea, preşedintele forului legislativ, i-a acordat cuvântul, Claudiu Manda a spus la începutul intervenţiei în plen: ”Mulţumesc, naşule!”. Ulterior, acesta a menţionat, pe hol, potrivit presei: ”Păi nu-i normal să-i spun aşa dacă el m-a cununat?”.

Refuzat de Băsescu

În 2014, premierul Victor Ponta l-a propus ministru delegat al Bugetului, dar el a fost refuzat de președintele Traian Băsescu. ”Propunerea lui Iulian Claudiu Manda, de asemenea, am respins-o ca fiind necorespunzătoare, iar în ceea ce îl priveşte pe domnul Manda e bine să nu se mai revină nici măcar la alte portofolii”, a susţinut Băsescu.

Manda a urmat cursurile Universităţii din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice, Secţia Contabilitate şi Informatică de Gestiune, iar în 1999 a devenit ”cel mai tânăr expert contabil atestat din cadrul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România”. În 2009 devine doctorand în management al Universităţii de Stat Valahia din Târgovişte. De asemenea, având gradul de sublocotenent în rezervă, în 2005 Claudiu Manda a absolvit Colegiului Naţional de Apărare.

Revenirea lui Șerban Nicolae

Pe de altă parte, Șerban Nicolae va fi instalat în fruntea grupului PSD din Senat, în locul lui Mihai Fifor, devenit ministru al Economiei. Practic, Șerban Nicolae revine în acest post, după o sancțiune de fațadă dictată de Liviu Dragnea. În luna mai, Șerban Nicolae a fost debarcat din fruntea grupului PSD și din fruntea Comisiei juridice. El a fost acuzat că a promovat amendamente în favoarea persoanelor cu probleme penale, la dezbaterile pe Legea grațierii de la Comisia juridică.  Prin votul majorității PSD-ALDE, Comisia Juridică a Senatului a aprobat propunerea formulată de Șerban Nicolae, ca de grațiere să beneficieze și cei condamnați pentru mită și trafic de influență. Votul a fost urmat de un nou protest în Piața Victoriei. Ulterior, Comisia juridică a ținut o nouă ședință în care a respins prin vot amendamentele controversate.

De altfel, Șerban Nicolae a fost implicat în numeroase scandaluri. Șerban Nicolae a fost promovat în politică de fostul președinte Ion Iliescu, care l-a numit, în 2001, consilier de stat la Departamentul Juridic al Administrației Prezidențiale. În această calitate, el a primit o locuință de protocol de la RA-APPS, pe care a refuzat să o părăsescă după ce nu a mai fost consilier de stat.

Anul acesta, Curtea de Apel Bucuresti a decis, irevocabil, că Șerban Nicolae trebuie să părasească apartamentul pentru care a plătit o chirie de 400 de lei pe lună si să plăteasca regiei 25.380 de euro, pentru folosirea locuinței fără drept.

Probleme pentru noul șef al deputaților PSD

La Camera Deputaților a fost desemnat, deja, liderul grupului PSD, în persoana lui Ioan Munteanu. El i-a luat locul lui Marcel Ciolacu, desemnat vicepremier fără portofoliu în Guvernul Tudose.

A doua zi după desemnare, DNA Ploieşti l-a trimis în judecată pe Ioan Munteanu, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorii susţin că Ioan Munteanu ar fi primit 400.000 de euro în schimbul intervenţiei pentru deblocarea unor plăţi de către o societate comercială cu capital majoritar de stat.

”La sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi o societate comercială cu capital majoritar de stat. În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societăţii beneficiare a contractelor, faţă de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceştia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri”, susțin procurorii DNA.

Procentajul respectiv reprezenta 400.000 euro, banii fiind primiţi de parlamentar în trei tranşe, din care 350.000 euro i-au fost remişi personal, spun procurorii.

”Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranşe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri şi o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”, explică DNA. Procurorii au pus sechestru pe contul lui Ioan Munteanu. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Grindeanu, termen pentru podul de la Brăila

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat după o vizită pe şantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, că acesta trebuie să fie dat...

Republica Moldova, în faliment, dar cu coada pe sus

Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova, ce a studiat la Moscova și Budapesta și-a amintit că limba oficială este româna și lasă...

Erdogan: „Sper ca lira turcească să se stabilizeze în curând”

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că speră că ratele de schimb valutar să se stabilizeze în scurt timp și a promis din...
Ultima oră
Pe aceeași temă