11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechCe gândeau Gabriela Firea și Nicușor Dan la 29 de ani

Ce gândeau Gabriela Firea și Nicușor Dan la 29 de ani

Candidații care au, cel puțin din sondaje, mari șanse să ajungă primari ai Capitalei nu visau la o carieră politică în anii primei lor tinereți. Nicușor Dan era preocupat de științele exacte și îndemna tinerii să nu părăsească România, în timp ce Gabriela Firea era mai mult scriitoare și deloc politician.

În anul 1998, Nicușor Dan avea 29 de ani și tocmai devenise doctor în matematică la École Normale Supérieure din Paris. Imediat a decis să se întoarcă acasă. Pare o decizie greu de înțeles, dat fiind faptul că, în aceea perioadă, exodul minților sclipitoare se făcea dinspre România (care nu era membră UE, iar pe străzi regină era mașina Daewoo Cielo) spre Occident.

O incompatibilitate culturală

Într-un interviu pe care Nicușor Dan mi l-a acordat în 2008, în calitate de fondator al Școlii Normale Superioare din București, mi-a explicat această decizie: “Îmi era relativ ușor să rămân în Franța pe un post de conferențiar într-o universitate. Mi-am dat seama însă că eu și colegii mei nu aveam aceeași structură culturală. Nu râdeam la aceleași glume, ceea ce era frustrant. Lumea era amabilă, mergeam împreună la cantină, unde eu ziceam un banc, iar ei nu râdeau. Acesta e aspectul anecdotic. A fost vorba de o incompatibilitate culturală pe care am simțit-o încă de când am plecat în Occident. Apoi, acolo nu aș fi fost decât o mică rotiță într-un angrenaj, pe când aici fac parte dintr-o elită. Dacă aș fi rămas în Franța, astazi (în anul 2008 n.r.) aș fi fost unul dintre miile de profesori universitari”.

Nicușor Dan spera că mai mulți tineri îi vor urma exemplul. “La întoarcere nu am avut deziluzii din partea societății românești pentru că o cunoșteam. Am avut însă speranța că generația din care fac parte o să se ia mai mult în serios. Am crezut că alături de mine vor fi alți 1.000 de tineri animați de aceleași ambiții. Am crezut că se vor întoarce mulți tineri care, fiecare pe specialitatea lui, se puteau pronunța în diverse domenii cu probleme ale societății: politica, economie, sociologie. Să se formeze, astfel, un pol de excelență. Numai că foarte puțini s-au manifestat”.

Cum să trăiești fericit

Tot la 29 de ani, Gabriela Firea era invitată la o emisiune “despre relații de cuplu între femeie și bărbat, egalitatea în drepturi, femeile și funcțiile de conducere” în studioul emisiunii lui Marius Tucă Show, unde se mai aflau artista Mihaela Mihai, Paula Seling și Catinca Roman. Moderatorul a anunțat lansarea unui volum de poezie, fără rime… un debut, după cum a precizat Gabriela Firea. Era februarie 2001, an în care își începea cariera de jurnalist în trustul Intact. Întrebată cine conduce într-o familie, Gabriela Firea susținea că: “într-o familie unde apare un copil acesta devine capul familiei. Absolut tot ceea ce se întâmplă, în viața de zi cu zi, totul se concentrează în jurul lui și el devine nucleul”. Gabriela Firea susținea că dacă nu există un destin pozitiv pentru doi oameni, orice ar face, aceștia nu vor rămîne împreună până la adânci bătâneți.

Întrebată a cui este datoria să aducă bani în casă, actualul candidat a spus că depinde de ce epocă vorbim. “Cred că e datoria ambilor să asigure un trai decent”. Chestionată dacă este important ca patenerii să se înțeleagă dn punct de vedere sexual, Gabriela Firea a declarat că e important dar nu obligatoriu. “Într-o relație, dacă totul se rezumă la acest aspect, rămâne o relație mai mult decât plictisitoare. Ar fi regretabil ca pentru un cuplu să fie important doar acest aspect care să acopere celelalte goluri. Mie mi se pare pe primul plan comunicarea într-o relație”. Finalul emisiunii i-a aparținut Gabrielei Firea care a citit o poezie.

Citate memorabile: Ce spuneau cei doi candidați în tinerețe

”Tinerii foarte buni, care pleacă imediat după liceu în SUA, sunt formați în societatea americană. Experiența spune că cine pleacă la acea vârstă nu se mai intoarce. Viața matură le debutează în altă cultură. Pentru ei, importantă este evoluția profesională, restul contează mult mai puțin.” – Nicușor Dan, 2008

”În aparență există o egalitate între femeie și bărbat, în esență nu. Egalitatea aceasta există uneori doar atunci când bărbații se referă la fiicele, soțiile lor și îndeosebi la mame. Când e vorba de egalitatea cu o colegă lucrurile se schimbă.” – Gabriela Firea, 2001

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă