2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăTechEfectele tensiunilor din ALDE: Coaliția de guvernare, în pericol. Victor Ponta...

Efectele tensiunilor din ALDE: Coaliția de guvernare, în pericol. Victor Ponta și Daniel Constantin ezită să facă primul pas, așteptând să fie excluși

Scandalul din ALDE și amenințările lui Victor Ponta legate de părăsirea PSD pot zdruncina coaliția de guvernare. Liviu Dragnea ia în calcul cooptarea UDMR la guvernare.

Război pe față în ALDE între copreședinții Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Tensiunile au ieșit la suprafață la ultima Delegație Permanentă a formațiunii, când Daniel Constantin a părăsit lucrările, însoţit de un grup de susținători, şi a denunţat reuniunea ca fiind nestatutară, pentru că nu au fost convocați toți membrii forului. Neînțelegerile au apărut după ce Tăriceanu, care va candida la șefia formațiunii la congresul din 21 aprilie, a refuzat cererea lui Daniel Constantin de împărțire a posturilor de vicepreședinți în mod egal între fostul PC și fostul PLR.

Planul lui Tăriceanu ar viza acapararea posturilor de conducere de către fostul PLR și izolarea lui Daniel Constantin,  în conducerea partidului. Constantin vrea să candideze pentru postul de președinte executiv. Tensiunile există de mai multă vreme, Constantin fiind nemulțumit că Tăriceanu ia deciziile sfătuindu-se doar cu apropiații săi, precum Daniel Chițoiu.

Războiul declarațiilor a escaladat, Tăriceanu acuzându-l pe Constantin că l-a șantajat în legătură cu „anumiți colegi” care candidau pe listele parlametnare. În replică, Daniel Constantin a afirmat că Tăriceanu s-a luptat ca persoane cu probleme penale să îşi găsească locuri eligibile la alegerile parlamentare.

După ce Daniel Constantin a anunțat că va ataca în instanță deciziile Delegației Permanente ALDE, Tăriceanu a explicat că în momentul în care vor începe acțiunile împotriva partidului se va gândi foarte serios dacă Daniel Constantin va mai avea sprijin pentru a rămâne vicepremier în Guvernul Grindeanu. Tăriceanu a afirmat că declaraţiile lui Daniel Constantin îl pun „serios pe gânduri” şi crede că acesta forţează să fie exclus din ALDE.

 Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea, un susținător al lui Tăriceanu,  a declarat că a solicitat să i se retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin având în vedere atitudinea sa din ultima perioadă, precum şi faptul că nu recunoaşte „sub nicio formă” autoritatea Delegaţiei Permanente, fiind mult mai bine pentru partid ca vicepremierul să facă politică în afara formaţiunii.

Cum se leagă conflictul din ALDE de cel din PSD

Miza conflictul depășeșete, însă, bătălia internă din ALDE. „N-am acceptat şi nu o să accept ca cineva din afara partidului din care fac parte să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre copreşedinţi”, a fost acuzația lui Daniel Constantin. Ulterior, el a și nominalizat persoana la care a făcut referire. „Domnul Tăriceanu, în interiorul partidului, sugerează relaţia apropiată pe care o are cu domnul Dragnea. A sugerat că, lasă că vorbesc eu cu domnul Dragnea… Eu nu mă folosesc de o anumită relaţie ca să conduc”, a susținut Constantin.

Dragnea îl sprijină pe Tăriceanu, având interese comune de modificare a legislației penale, dar și pentru că Daniel Constantin este bănuit de mai multă vreme că este apropiat de Victor Ponta, afirmă surse parlamentare. De altfel, faptul că tensiunile din ALDE se leagă din cel din PSD este dovedit și de afirmația lui Daniel Constantin că se consultă zilnic cu fostul premier Victor Ponta, în compania căruia obişnuieşte să dezbată actualitatea politică.

Atât Constantin cât și Ponta au evitat, deocamdată, să plece din ALDE, respectiv PSD și au preferat să aștepte desfășurarea evenimentelor și acumularea nemulțumirilor. Pentru a evita acuzațiile de „trădare”, atât Ponta cât și Daniel Constantin așteaptă să vadă dacă vor fi excluși din partidele lor. De altfel, Constantin a dat asigurări că nu va părăsi ALDE.

Dacă ar fi exclus sau dacă va părăsit ALDE, după congresul din 21 aprilie, Daniel Constantin ar putea fi urmat de alți zece parlamentari, potrivit unor surse din partid.  La rândul său, Victor Ponta nu se bucură de un sprijin prea consistent în PSD dar au circulat informații neoficiale potrivit cărora dacă ar fi exclus sau ar demisiona din partid, ar fi urmat de 14 parlamentari.

În prezent, PSD și ALDE au 249 de parlamentari, iar majoritatea în Legislativ este de 233 de voturi. Pierderea a 24 de senatori și de deputați (cât ar aduna Constantin și Ponta) poate fi compensată doar prin cele 30 de voturi de la UDMR. PSD, ALDE și UDMR au un protocol de colaborare parlamentară, care ar urma să fie reevaluat la finalul sesiunii parlamentare. Pentru a fi sigur de sprijinul UDMR, Liviu Dragnea ia în calcul cooptarea Uniunii la guvernare.

Pe picior de plecare

„România liberă” a publicat, recent, lista parlamentarilor care ar putea pleca din ALDE:

*  Daniel Constantin –  vicepremier, ministru al Mediului, copreședinte ALDE și deputat.
*  Damian Florea – secretar general al ALDE, deputat. Provenit din fostul PC, a fost unul dintre primii conservatori care au susținut desprinderea de Dan Voiculescu.
*  Sorin Câmpeanu – deputat, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, propus de Daniel Constantin, care a renunțat la portofoliul Agriculturii pentru a-l sprijini pe Câmpeanu.
*  Constantin Avram – liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, un -vechi membru PC.
*  Mircea Banias – deputat, fost membru PC, după ce a intrat în Parlament pe listele PDL. Banias a fost achitat în primă instanță într-un dosar privind importurile ilegale din Portul Constanța.
*  Eugen Durbacă – deputat ALDE, după ce înainte de 1989 a fost membru al Comitetului Județean al PCR, iar după Revoluție a trecut prin nu mai puțin de nouă partide.
*  Mihai Niță – deputat, fost membru PC din 2012, după ce anterior fusese ales parlamentar din partea PDL.
*  Viorel Ilie – liderul grupului ALDE din Senat
*  Scarlat Iriza – senator, fost membru PSD și UNPR, partid de la care a trecut direct la ALDE.
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...

Scădere record a Indicatorului de Încredere Macroeconomică CFA România: Nivel minim din ultimii patru ani

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat în luna noiembrie o scădere semnificativă, coborând cu 13,5 puncte până la 31,4 puncte,...

Oscar se desparte în lacrimi de Shanghai Port după 8 ani!

După opt ani petrecuți la Shanghai Port, fostul mijlocaș al lui Chelsea, Oscar (33 de ani), a jucat ultimul său meci pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă