14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăTechBătălia pentru Capitală, resetată

Bătălia pentru Capitală, resetată

 

Arestarea primarului general, Sorin Oprescu, acuzat de luare de mită, schimbă calculele partidelor în perspectiva alegerilor locale, programate pentru anul viitor. PSD trebuie să își caute un candidat, iar  șansele intrării în competiție a lui Cristian Popescu Piedone din partea UNPR cresc. De cealaltă parte a baricadei, crește miza competiției interne din PNL pentru nominalizare, câștigătorul având șanse sporite.

Social-democrații, care îl sprijineau pe Oprescu pentru un nou mandat, deși acesta este oficial independent, sunt acum nevoiți să își caute un candidat de rezervă. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că partidul va realiza nişte analize cu privire la ceea ce trebuie să facă PSD în Bucureşti.. Întrebat dacă edilul sectorului 3, Robert Negoiță, ar putea fi candidatul PSD la Primăria Generală, Dragnea a evitat să răspundă concret.  „Nu avem o soluție astăzi, nu aruncăm nume, vom lua decizia pe baza unor cercetări sociologice serioase. Cel care va fi cel mai bine plasat va fi susținut de partid“, a afirmat Dragnea.

El a avut și un mesaj pentru partidul condus de Gabriel Oprea, negând posibilitatea ca social-democraţii să ajungă la un consens în cadrul coaliţiei pentru susţinerea unui candidat de la un alt partid, cum ar fi de exemplu UNPR. „Dacă PSD nu va avea un candidat propriu, atunci nu avem dreptul să ne mai numim partid mare“, a explicat liderul PSD.

UNPR are însă propriile planuri. Cu câteva zile înainte de arestarea lui Oprescu, Cristian Popescu Piedone (PC), primarul sectorului 4, a anunțat că la viitoarele alegeri va candida din partea UNPR.

Deocamdată, liderii UNPR au lăsat deschise ambele posibilități: candidatură la Primăria Capitalei sau la Primăria sectorului 4. În noul context, varianta candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei devine plauzibilă, iar șansele șefului de la sectorul 4 sunt, evident, mai mari. Pe de altă parte, vehicularea numelui său poate fi și un element de negociere, în contextul în care PSD și UNPR discută despre liste comune la viitoarele alegeri. UNPR a cerut zece primării de municipii, pretenție respinsă de PSD, potrivit unor surse parlamentare.

Calculele PNL

Pe de altă parte, arestarea lui Oprescu crește șansele candidatului desemnat de PNL, prin dispariția principalului favorit. Liberalii au declanșat deja competiția internă, iar până acum şi-au anunţat intenţia de a candida prim-vicepreşedinţii Cristian Buşoi şi Ludovic Orban, dar şi deputatul Costică Canacheu. Este însă posibil să apară și alte nume. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a explicat că liberalii nu exclud „aprioric“ o candidatură din afara partidului la Primăria Capitalei. Nicolăescu a făcut aceste precizări atunci când a fost întrebat despre eventualitatea ca PNL să îl susțină pe Nicușor Dan, fost candidat independent la Primăria Capitalei.

Interesant este că Nicușor Dan a anunțat, ieri, că dorește să candideze pentru fotoliul de primar general la alegerile locale din 2016. El a admis că ar accepta și susținerea unui partid politic, dacă acesta „nu îi va cere nimic în schimb“. Nicușor Dan a candidat ca independent pentru funcția de primar general al Capitalei la alegerile din iunie 2012, când a obținut 8,45% din voturi. În 2015, el a lansat platforma politică Uniunea Salvați Bucureștiul.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Nou record pentru Maratonul Internaţional de la Sibiu

Maratonul Internațional Sibiu (MIS) se pregătește să își scrie o nouă pagină de istorie, adunând la start aproape 9.000 de participanți înscriși, marcând astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă