18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăTechAsaltul PNL din Parlament. Când va fi confirmată noua majoritate

Asaltul PNL din Parlament. Când va fi confirmată noua majoritate

Partidul Naţional Liberal a început asaltul în Parlament pentru formarea unei noi majorităţi. Zvonurile care circulau despre proiectele şi negocierile liberalilor au început deja să prindă contur. Dacă la începutul anului se vorbea doar despre o colaborare cu viitorul partid al lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, acum tot mai multe surse spun, şi liberalii confirmă, că se poartă negocieri intense atât cu senatorii şi deputaţii independenţi, cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, precum şi cu reprezentanții ai Partidului Conservator.

Senatorii PNL strâng semnături pentru schimbarea lui Tăriceanu

De câteva zile liberalii strâng semnaturile necesare pentru schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului. PNL are nevoie de semnăturile a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. După stângerea tuturor semnăturilor, acestea vor fi depuse la Biroul permanent al Senatului, o dată cu solicitarea de înlocuire a lui Tăriceanu.

CITEŞTE ŞI  PNL racolează parlamentari. Vezi de câte voturi mai are nevoie pentru a trece moţiunea de cenzură​  

Teodoar Atanasiu a confirmat, miercuri, acţiunea colegilor săi şi a spus că ”revocarea dorim să o facem în săptămânile următoare când avem majoritate. Motivele sunt mai multe. Unul este acela că atunci când s-au împarțit funcțiile la Biroul permanent au luat o funcție de la PNL și au trecut-o la PSD. Noi credem ca aveam majoritatea. (…) Am înțeles că toți cei prezenți din partea grupului PNL au semnat. Urmează să dicutăm în zilele următoare și cu cei care sunt din afara grupului”.

Lovitura lui Geonă pentru PSD: Noua majoritate este gata

Senatorul Mircea Geoană a declarat, joi, că "în câteva zile" este posibilă schimbarea majorităţii la Senat. "Estimarea mea este că în cursul următoarelor zile, maximum o săptămână, vom avea concretizarea unei noi majorităţi în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor, printr-un efect de mimetism politic. Condiţiile sunt practic reunite pentru o schimbare de majoritate la început în Senat, apoi la Cameră, şi ne putem pregăti în următoarele săptămâni de concretizarea unui proiect politic, a unui nou Guvern, a unei noi majorităţi”, a spus Geoană.

CITEŞTE ŞI  Planul lui Vanghelie de a rupe PSD începe să scârţâie​

Geoană a mai spus că noua majoritate din Senat este foarte "fluidă” şi a arătat că senatorii sunt "deja convinşi că viitorul constă într-o construcţie politică care să reprezinte stânga într-un parteneriat strategic cu dreapta". Geoană a susţinut că nu este interesat de funcţia de preşedinte al Senatului şi a arătat că în discuţiile pe care le-a purtat cu reprezentanţii PNL nu s-a vorbit despre persoane care i-ar putea succeda lui Călin Popescu Tăriceanu.

Negocieri pentru debarcarea lui Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor

Lupta pentru o nouă majoritate se dă şi la Camera Deputaţilor. Ludovic Orban, liderul deputaţilor liberali, susţine şi el că partidul său poartă negocieri cu grupurile parlamentare şi deputaţii independenţi pentru formarea unei noi majorităţi care să permită schimbarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei. "În mod evident, atunci când vom dispune de majoritate parlamentară puteţi fi convinşi că vom demara procedurile de schimbare a domnului Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În rest, dacă vom avea capacitatea de a schimba şi postul va deveni vacant, se va lua o decizie în conformitate cu prevederile statutare a PNL”, a declarat Orban.

CITEŞTE ŞI  Geoană şi Vanghelie, negocieri cu independenţii din Parlament  

Liderul deputaţilor liberali a negat întâlnirea de marţi din biroul său cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. "Biroul meu este un birou public, la care are acces orice deputat al partidului, orice coleg. Nu pot să vă dau niciun fel de informaţie. (…) Nu ştiu exact ce s-a întâmplat. Eu am fost implicat în activitatea parlamentară".

Cine îi va înlocui pe Zgonea şi pe Tăriceanu

Sursele din PNL susţin că Vasile Blaga îi va lua locul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar Alina Gorghiu va fi numită preşedintele Camerei Deputaţilor în locul lui Valeriu Zgonea. Şi Victor Orban a confirmat că numele lui Vasile Blaga este vehiculat pentru preşedinţia Senatului, dar, dacă se va forma majoritatea la Senat, decizia candidatului partidului pentru acest post se va lua în conformitate cu statutul partidului.

CITEŞTE ŞI  Mircea Geoană: Un nou partid este planul de rezervă  

Însă, numirea unui nou judecător la Curtea Constituţională în locul lui Toni Greblă reprezintă testul funcţionării noii majorităţi de la Senat. Şi Vasile Blaga ştie asta. Tocmai de aceea acum se poartă negocieri intense cu UDMR. Fără voturile senatorilor maghiari PNL nu va putea să impună noul judecător la Curtea Constituţională. Pe cale de consecinţă asta înseamnă că liberalii nu vor reuşi să formeze o nouă majoritate, dar va reprezenta şi o înfrângere personală pentru Vasile Blaga.

 

Cele mai citite

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...
Ultima oră
Pe aceeași temă