11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechPremieră: Pesediștii fac anchetă parlamentară în dosarul Rovanei Plumb, cercetată de DNA

Premieră: Pesediștii fac anchetă parlamentară în dosarul Rovanei Plumb, cercetată de DNA

Parlamentarii PSD speculează la maximum portițele din Regulament pentru a o ajuta pe Rovana Plumb, pentru care DNA a cerut urmărirea penală. Deputații PSD vor să facă propria anchetă și cer Parchetului să le trimită documentele solicitate de avocatul Rovanei Plumb.

Rovana Plumb, deputată PSD, este invitată, astăzi, la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru a fi audiată în dosarul ”Belina”. Din momentul în care au primit solicitarea, pe 27 septembrie, deputații PSD s-au transformat în avocații colegei de partid.

Regulile pe baza cărora deputații analizează cererile de urmărire penală sunt, din start, favorabile celor acuzați de procurori. „Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să ceară Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi să prezinte, în cel mult cinci zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general. Pe baza evaluării preliminare, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile“, prevede Regulamentul Camerei Deputaților.

Atunci când dosarul a ajuns la Comisia juridică, unde trebuie întocmit raportul, președintele Comisiei, Eugen Nicolicea (PSD), a anunțat că deputații din acest for vor solicita 14 zile pentru raportul preliminar și 14 zile pentru raportul final. ”Pe cale de consecinţă, am propus 14 zile pentru efectuarea anchetei şi 14 zile pentru întocmirea şi votarea raportului“, a spus Nicolicea. În acest fel, șeful deputaților juriști a făcut o dublă mișcare. Pe de o parte, a transformat „evaluarea” din Regulament în ”anchetă” și a lungit termenul de la cinci la 14 zile, urmând ca votul să se dea peste 28 de zile.

Ulterior, însă, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat ca în termen de 11 zile Comisia juridică să depună raportul în cazul solicitării DNA de urmărire penală a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb. ”Ca urmare a solicitării Comisiei juridice şi a notei Departamentului juridic, Biroul Permanent a aprobat opt zile pentru efectuarea anchetei şi trei zile pentru întocmirea raportului. În total sunt 11 zile, sub termenul maxim de 14 zile”, a precizat secretarul Camerei Deputaţilor, Ioana Bran (PSD).

Chiar dacă Biroul Permanent a scurtat termenul total, a păstrat ideea de anchetă, noțiune fără acoperire în articolul de Regulament invocat de Nicolicea.

Deputații, de partea avocatului

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor o va invita astăzi pe Rovana Plumb pentru discutarea solicitării DNA privind efectuarea urmăririi sale penale, a anunţat preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea.

El a precizat că va face, în acelaşi timp, o solicitare la Parchetul General pentru a pune la dispoziţie documentele cerute de avocatul Rovanei Plumb referitoare la dosarul ministrului Shhaideh. ”Din partea doamnei Rovana Plumb, prin avocat, a fost depusă o solicitare, o să aveţi acces la ea, prin avocat, ne-a învederat faptul că de la dosarul cauzei lipsesc mai multe declaraţii despre care s-ar putea crede că există, spre exemplu, declaraţia dată de Lucia Varga, fost ministru delegat, semnatar al notei de fundamentare alături de doamna Rovana Plumb, procesul-verbal, mai multe declaraţii, memorii ce aparţin doamnei ministru Saideh, şi consideră că acestea sunt utile cauzei ţinând cont de următoarea chestiune: doamna Rovana Plumb este acuzată că este complice la o faptă făcută de doamna Sevil Shhaideh”, a enumerat Nicolicea. ”Evident, ca să poţi să fii complice la ceva, trebuie să poţi să discuţi despre fapta principală. Aceasta este motivaţia pentru care avocatul cere lămuriri despre fapta principală. Voi înainta o solicitare către Parchet, dacă Parchetul va binevoi să ne pună la dispoziţie aceste acte, este treaba Parchetului, dacă nu, va trebui să decidem dacă vom aştepta în continuare peste termenul respectiv sau dacă vom decide fără răspuns”, a explicat Nicolicea.  

PNL cere demisia lui Nicolicea

Grupul deputaţilor PNL solicită social-democraţilor retragerea sprijinului politic şi înlocuirea lui Eugen Nicolicea din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice pe motiv că acesta a recurs la ”jigniri şi admonestări” la adresa liberalului Gabriel Andronache, potrivit unui comunicat al PNL. Eugen Nicolicea şi Gabriel Andronache au avut, joi, un schimb de replici în şedinţa Comisiei juridice pe tema procedurii în privinţa solicitării DNA de efectuare a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb. Nicolicea a criticat propunerea făcută de Andronache într-o şedinţă anterioară referitoare la scurtarea până la o zi a termenului de elaborare a raportului în acest caz. ”Pentru a vedea batjocura la care am fost supuşi şedinţa trecută cu termen de o zi, ieri (miercuri – n.r.) l-am rugat pe domnul Andronache să ne prezinte un program în care de dimineaţă de la 8.30 până mâine dimineaţă la 8.30 să finalizăm ancheta, audierea obligatorie a doamnei Rovana Plumb, să finalizăm corespondenţa cu Parchetul General, să redactăm raportul, să-l dezbatem şi să-l aprobăm. Îi dau ocazia să ne dovedească această posibilitate”, a spus Nicolicea.  Andronache a precizat că ceea ce a propus este o chestiune care s-a aplicat în Parlament, fiind mai multe cazuri în care dezbaterea şi raportul s-au dat în aceeaşi zi. ”V-am văzut puterea argumentelor pe care o aveţi, v-am văzut comportamentul, vă somez să vă încadraţi în parlamentarism. Batjocură şi chestie de soiul acesta spusă de cineva care habar nu are de nimic nu se mai acceptă”, a adăugat Nicolicea.

Complicitate la abuz în serviciu

 Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă