12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCapodopere europene la Muzeul National de Arta

Capodopere europene la Muzeul National de Arta

La (re)inaugurarea oficiala, conducerea MNAR si echipa de muzeografi, restauratori si conservatori ale caror eforturi au facut posibila retransformarea galeriei au fost prezenti in fata invitatilor, oficialitatilor si jurnalistilor.
Reamenajarea Galeriei a fost impusa de restituirea, in iarna, catre Muzeul National Brukenthal din Sibiu a celor nouasprezece picturi din colectia baronului Samuel von Brukenthal. Ca urmare, spatiile Galeriei de Arta Europeana au necesitat o reorganizare complexa, intreaga modalitate de expunere a colectiei trebuind sa fie modificata, conform unui "principiu al dominoului". In continuare, nucleul Galeriei de Arta Europeana il reprezinta colectia regelui Carol I, careia i s-au adaugat, intre anii 1948 si 1950, lucrari din patrimoniul unor importante muzee si colectii particulare bucurestene, dar si donatii si achizitii de data recenta.
O data cu redeschiderea Galeriei de Arta Europeana, vizitatorii Muzeului National de Arta, romani sau din strainatate, vor putea admira din nou lucrari ale unor mari maestri ai picturii si sculpturii europene. Tintoretto, Lucas Cranach cel Batran, El Greco, Pieter Breughel cel Tanar, Rubens, Rembrandt, Monet, Signac, Sisley, Rodin sunt doar cateva dintre numele cu rezonanta prezente in galerie, expuse acum intr-o formula noua si atractiva. Important este ca lucrari de arta semnificative, recent restaurate, se vor bucura astfel de un dublu motiv de apreciere. Printre acestea: "Buna Vestire" de Tintoretto, "Intoarcerea fiului risipitor" de Bernardino Licinio, "Venus si Amor" de Lucas Cranach cel Batran, "Triumful Fecioarei inconjurata de Ingeri" de Pedro Campaña.
Premiera acestui eveniment o constituie includerea in expunerea permanenta a unui numar important de picturi, sculpturi si obiecte de arta decorativa care nu au mai fost prezentate publicului in ultimii ani, sau chiar deloc. Iata cateva exemple de astfel de picturi: "Lupta lui Hercule cu centaurul Nessus" de Luca Giordano, "Sfanta Familie" de Giorgio Vasari, "Fuga lui Iacob" de Jean Tassel, "Iisus si pacatosii pocaiti", atribuit lui Anton van Dyck, sau prestigioasa donatie "Madona cu Pruncul" de Francesco Raibolini (numit Il Francia), care a intrat in patrimoniul muzeului in 2004 si este expusa acum pentru prima data. Traseul propus de Galeria de Arta Europeana a MNAR acopera o perioada de timp cuprinsa intre secolele al XIV-lea si al XX-lea, iar expozitia este organizata simultan cronologic si pe scoli artistice, si anume: italiana, germana, spaniola, neerlandeza/flamanda/olandeza si franceza. Noul concept expozitional are in vedere o mai buna precizare a reperelor stilistice ale diferitelor scoli prezentate.
Cu ocazia inaugurarii Galeriei de Arta Europeana au mai avut loc inca doua evenimente importante. A fost lansat si albumul Galeriei de Arta Europeana, care contine reproduceri ale capodoperelor reprezentative pentru scolile artistice prezentate in expunere.
Totodata, a avut loc si vernisajul expozitiei de grafica "Pieter Paul Rubens in gravura secolelor XVII-XIX", gazduita in cele doua sali ale galeriei special amenajate pentru a prezenta expozitii temporare cu lucrari din patrimoniul Cabinetului de Desene si Gravuri al MNAR. Expozitia va fi deschisa pana in octombrie 2007 si propune 28 de gravuri realizate in atelierul lui Rubens.

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă