15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBudapesta, văzută din autobuzul plutitor

Budapesta, văzută din autobuzul plutitor

Chiar dacă este la doar o oră de mers cu avionul de la „prăfuitul” Bucureşti şi la câteva ore de mers cu maşina din zona de nord-vest a României, capitala Ungariei este într-adevăr o metropolă europeană. Anul trecut, aproximativ 480.000 de turişti români au vizitat Budapesta, fie într-o vacanţă de tip city break, fie parte dintr-un circuit european.

 

Deşi nu are amploarea şi notorietatea Târgului de Crăciun din Viena, cel din Budapesta strânge anual între 500.000 şi 600.000 de vizitatori.

„Desfăşurat în perioada 20 noiembrie-29 decembrie, în piaţa Vorosmarty din centrul Budapestei, târgul oferă posibilitatea achiziţionării de produse decorative handmade, dar şi de degustare a unor delicatese ale bucătăriei maghiare, precum ciolan cu varză, szalonna (şuncă), cârnaţi,kurtos kalacs sau vin fiert”, explică Edit Mate, ghid în Budapesta.

De asemenea, cei pasionaţi de muzică au ocazia să asculte de la concerte de muzică clasică până la muzică tradiţională maghiară.

Turul oraşului cu autobuzul plutitor

În Budapesta sunt 3-4 companii care organizează tururi de oraş, fie doar cu autocarul, fie cu vaporul sau şi pe apă şi pe uscat, cu autobuzul plutitor. „Riverside este un autobuz plutitor care oferă ocazia unui tur de oraş atât pe uscat, cât şi pe apă. Turul de oraş cu Riverside durează circa 2 ore, începe şi se termină în piaţa Roosevelt şi costă circa 25 de euro”, explică ghidul Riverside, care pe tot parcursul călătoriei povesteşte turiştilor istoria locurilor vizitate.

Un tur al oraşului de circa două ore cu autocarul sau vaporul costă circa 20 de euro. Dacă turiştii aleg să ia cina pe vapor, preţul biletului este cuprins între 40 şi 60 de euro.

Printre obiectivele vizitate în timpul city-break-ului sunt Teatrul Naţional, construit în 2005, Palatul Artelor, o clădire modernă construită în 2006, Galeria de Artă, Sinagoga (cea mai mare din Europa), bazilica Sfântul Ştefan, Podul cu lanţuri, Statuia Libertăţii, Parlamentul, Castelul Hunedoarei, Muntele Gellert sau Palatul Regal.

Oraşul SPA-urilor

Capitala Ungariei este una dintre cele mai căutate destinaţii pentru turismul balnear. Dacă vizitezi Budapesta, este musai să încerci unul dintre cele 124 de izvoare termale şi 14 SPA-uri publice. Budapesta este singura metropolă a lumii în care sunt active mai mult de 100 de izvoare şi fântâni cu apă termală, din care ţâşnesc aproximativ 70 milioane de litri de apă fierbinte pe zi. Printre cele mai cunoscute SPA-uri budapestane sunt Băile Gellert, deschise în 1918, Băile Regale (Kiraly Gyogyfurdo), Băile Rudas sau Băile Szechenyi. Preţul unui bilet pentru o jumătate de zi costă circa 15 euro.

Lux accesibil: 110 euro la hotel de 5 stele

Cea mai ieftină posibilitate de cazare în Budapesta o reprezintă hostelurile, tariful pentru un pat într-o astfel de unitate fiind de aproximativ 10 euro. „O dată cu izbucnirea crizei, hostelurile au devenit din ce în ce mai solicitate în rândul turiştilor străini”, mai spune ghidul din Budapesta.

Şi segmentul de lux este foarte bine reprezentat în oraşul de pe Dunăre. Astfel, branduri exclusiviste precum Four Seasons, Boscolo şi Kempinski , care nu au venit încă pe piaţa bucureşeană, au ales să îşi deschidă hoteluri în clădiri istorice din capitala maghiară. „Preţul unei camere single începe de la 110 euro pe noapte în perioadele de low season, în timp ce unul dintre cele două apartamente pre¬zidenţiale poate fi achiziţionat cu tarife începând de la 800 de euro pe noapte. Hotelul este foarte aglomerat pe timpul weekendului, când gradul de ocupare depăşeşte 80%”, declară directorul de vânzări al hotelului Boscolo.

Cel mai scump loc de cazare din Budapesta îl găsim la hotelul Four Seasons, unde apartamentul prezidenţial costă 3.500 de euro pe noapte, fără mic dejun inclus.

Ştrudel în variantă ungurească

Elso Pest Reteshaz este o „casă a ştrudelului”, localizată în partea Pestei, într-o clădire construită în 1812. Aici, oaspeţii restaurantului au ocazia să vadă cum se prepară ştrudelul şi chiar să participe activ la prepararea acestuia. În locaţia inaugurată în 2007, se găsesc ştru¬de¬le cu orice: de la tradiţionalele ştru¬dele cu mere sau cu brînză până la ştrudele cu legume, cu mac sau cu varză.

Pachete de vacanţă
200 de euro – 2 nopţi cazare la hotel de 3 stele şi transport
cu avionul cu compania Malev, la clasa economy
225 de euro – 2 nopţi cazare la hotel de 4 stele şi transport
cu avionul cu compania Malev, la clasa economy
265 de euro – 2 nopţi cazare la hotel de 5 stele şi transport
cu avionul cu compania Malev, la clasa economy
220 de euro – 3 nopţi cazare la hotel de 3 stele şi transport
cu avionul cu compania Malev, la clasa economy
255 de euro – 3 nopţi cazare la hotel de 4 stele şi transport
cu avionul cu compania Malev, la clasa economy
315 de euro – 3 nopţi cazare la hotel de 5 stele şi transport
cu avionul cu compania Malev, la clasa economy.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă