11 utilizări practice şi decorative pentru nişele din pereţi

Cunoscuta si sub denumirea de alcov, nisa este utilizata atat in scop practic, cat si decorativ. Designerii si arhitectii o folosesc in proiectele lor ca pe un element decorativ interesant, care “sparge” monotonia unor incaperi amenajate minimalist. In functie de incapere, nisa poate juca diverse roluri, intre care cuier pentru haine, loc de depozitare, spaţiu decorativ, etc..

Share

Elena Virlan 0 comentarii

Actualizat: 01.12.2015 - 22:53

Cunoscuta si sub denumirea de alcov, nisa este utilizata atat in scop practic, cat si decorativ. Designerii si arhitectii o folosesc in proiectele lor ca pe un element decorativ interesant, care “sparge” monotonia unor incaperi amenajate minimalist.

In functie de incapere, nisa poate juca diverse roluri. Iata cateva dintre ele:

1. Cuier pentru haine. In casele mari, multe holuri dispun de cate o nisa in peretele de la intrare. Aceasta poate fi utilizata pe post de cuier pentru haine si/sau dulap pentru accesorii (palarii, fulare, umbrele etc.).

2. Loc de expunere a operelor de arta. In cazul in care nisa nu are o adancime prea mare, se preteaza pentru crearea unui perete „cultural”, unde se pot expune operele de arta, picturile preferate sau suvenirurile din calatorii.

3. Biblioteca. Intr-un living mic, doua nise de o parte si de alta a unui semineu pot inlocui biblioteca masiva din lemn. Acelasi rol il poate juca si in birou, dormitor sau hol.

4. Spatiu pentru lemne. In interioarele rustice sau de inspiratie scandinava, o utilizare mai putin conventionala consta in umplerea uni nise inalte cu lemne de foc. In acest caz, bustenii  trebuie sa fie egali.

5. Dulap pentru haine sau jucarii. In camera copiilor, nisa poate fi folosita pe post de dulapior pentru haine sau jucarii. De asemenea, alcovul poate fi amenajat ca birou pentru cel mic.

6. Spatiu de depozitare. Diverse accesorii sau obiecte practice pot fi pastrate in nisa. Rafturile trebuie montate

pe inaltimi diferite pentru ca obiectele sa poata fi depozitate acolo. Doamnele si domnisoarele pot transforma nisa intr-un mic boudoir feminin. 

7. Mini crama pentru vinuri. In living, dining, bucatarie si chiar hol, nisa poate fi utilizata ca suport pentru vinuri. De asemenea, o nisa inalta poate fi convertita intr-un mini bar.

8. Dulapior pentru produsele de ingrijire. Multe dintre baile apartamentelor de bloc au suprafete atat de mici incat nu mai permit amplasarea unor corpuri de mobilier. Astfel, solutia pe care o propun designerii consta in crearea unei nise (cu rafturi) in perete care sa serveasca la depozitarea prosoapelor si produselor de ingrijire.

9. Polite pentru vase. Nisele din bucatarie reprezinta un loc excelent de expunere a vaselor. Nu trebuie decat sa fie montate cateva rafturi sau polite pentru diversele tipuri de vase.

10. Iluminat ambiental. In living sau hol, nisele sunt folosite si la crearea iluminatului ambiental. Pe timpul serii, cateva spoturi aprinse in nise vor crea o atmosfera foarte placuta.

11. Un spaţiu decorativ. Suprafaţa poate fi acoperită cu un tapet sau poate adăposti o operă de artă (tablou, statuetă), se poate monta mozaic, etc.

Sursa foto: www.countryliving.com;  www.pinterest.com

 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii