16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialInspectorii sanitari, controale în pieţe și târguri

Inspectorii sanitari, controale în pieţe și târguri

Cinci echipe ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au demarat, încă din 1 decembrie, acţiuni specifice de control. Şi în acest an, reprezentanţii DSVSA atrag atenţie populaţiei să fie atentă de unde cumpără carnea pentru sărbători şi să se asigure că produsul este în conformitate cu regulile sanitare.

Cele cinci echipe de inspectori constănţeni verifică abatoarele care sacrifică porcine, târguri de animale vii şi târguri organizate de consiliile locale în care se comercializează produse alimentare, de asemenea unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării şi magazine desfacere carne.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri la sediul DSVSA, directorul instituţiei, Geronimo Brănescu, a vorbit despre riscurile la care se supune consumatorul în momentul în care achiziţionează şi consumă carne neexpertizată sanitar-veterinar. De asemenea, au fost prezentate în cadrul evenimentului câteva imagini surprinse în laboratorul instituţiei în urmă cu aproximativ trei săptămâni şi în care „colcăie larvele de trichinella într-un porc sacrificat la Adamclisi, destinat consumului public. Efectiv, o supă de trichinella”, după spusele directorului DSVSA.

Tot ieri, dr. Bogdan Licărete, şef Serviciu Control Oficial pentru Siguranţa Alimentelor, a prezentat câteva caracteristici ale trichinelozei şi a subliniat importanţa examenului trichineloscopic. 

„Modalitatea de transmitere a acesteia este exclusiv pe cale digestivă, prin consumul de carne infestată, neexpertizată din punct de vedere sanitar-veterinar sau insuficient tratată termic. Examenul trichineloscopic este obligatoriu pentru toată carnea provenită de la porcii domestici, atât din gospodăriile populaţiei, cât şi din unităţile de creştere a acestora, precum şi pentru carnea provenită de la animalele vânate, cum ar fi mistreţ, urs, cal sau nutrie”, a spus medicul.

Examenul trichineloscopic poate fi efectuat la DSVSA Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei, de asemenea la Circumscripţiile sanitar-veterianre şi pentru siguranţa alimentelor  din Medgidia, Năvodari, Cernavodă şi Mangalia.

Programul de lucru este, cu excepţia zilelor de sărbătoare, de luni până sâmbătă, între orele 8.00 şi 18.00, iar duminica, între 8.00 şi 14.00. Examenul trichineloscopic costă 11,60 lei pentru porc domestic şi este dublu ca preţ pentru porcul mistreţ.

Constănţenii pot sesiza orice neconformitate sau abatere de la legislaţia sanitară veterinară la numărul de telefon 0241/682.417. 

Recomandări pentru populaţie:

NU cumpăraţi carne de porc necontrolată sanitar-veterinar.

NU cumpăraţi carne de porc de la comercianţii care vând „pe marginea drumului”.

NU cumpăraţi carne de porc din unităţi neautorizate sanitar-veterinar, provenită din surse necunoscute, clandestine.

Achiziţionarea cărnii de porc NUMAI din unităţi autorizate de tip abator, carmangerie, măcelărie, hale şi pieţe agroalimentare sau magazine specializate pentru vânzarea cărnii.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă