29.2 C
Bucharest
Tuesday, 26 September 2023
HomeȘtiințăTelescopul spaţial James Webb a reușit să observe cea mai îndepărtată galaxie...

Telescopul spaţial James Webb a reușit să observe cea mai îndepărtată galaxie din Univers

Telescopul spaţial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care s-a format în cele mai timpurii perioade le Universului, la numai 320 de milioane de ani după Big Bang, conform unor studii publicate marţi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cu cât galaxiile sunt mai îndepărtate şi, prin urmare, mai tinere, cu atât sunt mai greu de detectat, semnalul lor luminos fiind slab. Primele date ale telescopului James Webb (JWST), în funcţiune din iulie 2022, au identificat numeroase galaxii „candidate”, în spectru infraroşu, o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman şi a cărei observare permite cercetătorilor să se întoarcă mult în trecut.

Capacitatea mare în spectru infraroşu a instrumentului său NIRCam, combinată cu măsurători spectroscopice care analizează lumina provenită de la un obiect pentru a determina elementele chimice ale acestuia, au confirmat „fără ambiguitate” existenţa a patru galaxii. Toate situate spre extremitatea roşie a spectrului, deci foarte îndepărtate.

Vârsta lor: între 300 şi 500 de milioane de ani după Big Bang (care a avut loc în urmă cu 13,8 miliarde de ani), detaliază două studii publicate în Nature Astronomy. Universul avea atunci doar 2% din vârsta sa actuală, aflându-se în aşa-numita perioadă de reionizare: după o perioadă supranumită „epoca întunecată”, s-a „reaprins” şi a început să producă un număr enorm de stele.

Cea mai îndepărtată dintre galaxiile descoperite de JWST, numită JADES-GS-z13-0, s-ar fi format la „320 de milioane de ani după Big Bang”, iar lumina sa este cea mai îndepărtată observată vreodată de astronomi, a explicat pentru AFP Stéphane Charlot de la Institutul de Astrofizică din Paris, unul dintre autorii studiului.

Telescopul spaţial a confirmat, de asemenea, existenţa galaxiei GM-z11, pe care a dat-o la 450 de milioane de ani după Big Bang şi a cărei prezenţă a detectat-o telescopul Hubble.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Lână Merino – ce proprietăți are?

Perioada rece din an vine cu schimbări majore şi la nivelul vestimentaţiei, fiecare dintre noi încercând să îşi conceapă outfit-uri cât mai călduroase şi...

Cele mai oribile trăsături de personalitate ale unei zodii: superficială, manipulatoare și indecisă

Zodia Balanța este adesea asociată cu echilibrul, armonia și diplomația, însă, ca orice semn zodiacal, Balanța are și latura sa mai puțin strălucitoare....

Redport Capital va demara construcția fazei a III-a din The Level Apartments

The Level Apartments, primul proiect de dezvoltare urbană construit de Redport Capital în zona Străulești, a ajuns la 40% de pre-contracte semnate din numărul...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies