16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtiințăStudiu - Pluto are vulcani gigantici de gheață - Ar putea sugera...

Studiu – Pluto are vulcani gigantici de gheață – Ar putea sugera posibilitatea existenței vieții

Imaginile cu Pluto surprinse de misiunea New Horizons a NASA au dezvăluit o nouă surpriză: vulcanii de gheață, notează CNN.

YouTube video

Nava spațială a efectuat un survol al planetei pitice în iulie 2015, iar informațiile adunate atunci încă rescriu aproape tot ce înțeleg oamenii de știință despre Pluto.

Pluto a fost retrogradat la statutul de planetă pitică în 2006, când Uniunea Astronomică Internațională a creat o nouă definiție pentru planete, iar Pluto nu se potrivea criteriilor.

Planeta pitică există la marginea sistemului nostru solar în Centura Kuiper și este cea mai mare dintre multele obiecte înghețate de acolo, care orbitează departe de Soare. Lumea înghețată, care are o temperatură medie negativă de 232 grade Celsius, găzduiește munți, văi, ghețari, câmpii și cratere. Dacă ar fi să stai la suprafață, ai vedea cer albastru cu zăpadă roșie.

O nouă analiză foto a arătat o regiune accidentată de pe Pluto care nu arată ca nicio altă parte a lumii mici sau restul cartierului nostru cosmic.

„Am găsit un câmp de vulcani înghețați foarte mari care nu seamănă deloc cu nimic altceva din ceea ce am văzut în sistemul solar”, a spus autorul studiului Kelsi Singer, cercetător principal la Institutul de Cercetare de Sud-Vest din Boulder, Colorado.

Regiunea este situată la sud-vest de stratul de gheață Sputnik Planitia, care acoperă un vechi bazin de impact ce se întinde pe o lungime de 1.000 de kilometri. Fabricat în mare parte din gheață este umplut cu domuri vulcanice. Două dintre cele mai mari sunt cunoscute ca Wright Mons și Piccard Mons.

Wright Mons are o înălțime de aproximativ 4 până la 5 kilometri și se întinde pe 150 de kilometri, în timp ce Piccard Mons atinge aproximativ 7 kilometri înălțime și 225 kilometri lățime.

Wright Mons este considerat a fi similar ca volum cu vulcanul Mauna Loa din Hawaii, care este unul dintre cei mai mari vulcani de pe Pământ.

Unele dintre cupolele observate în imagini se îmbină pentru a forma munți și mai mari, a spus Singer. Dar ce le-ar fi putut crea? Vulcani de gheață.

Vulcani de gheață au fost observați în altă parte a sistemului nostru solar. Ei mută materialul de la subterană până la suprafață și creează un nou teren.

„Modul în care arată aceste caracteristici este foarte diferit de orice vulcani din sistemul solar, fie exemple de gheață, fie vulcani stâncoși”, a spus Singer. „S-au format ca munți, dar nu există calderă în vârf și au denivelări mari peste tot.”

În timp ce Pluto are un nucleu stâncos, oamenii de știință au crezut de mult timp că planeta nu are multă încălzire interioară, care este necesară pentru a stimula vulcanismul. Pentru a crea regiunea studiată de Singer și echipa ei, ar fi existat mai multe locuri de erupție.

Echipa de cercetare a remarcat, de asemenea, că zona nu are cratere de impact, care pot fi văzute pe suprafața lui Pluto, ceea ce sugerează că vulcanii de gheață au fost activi relativ recent – și că interiorul lui Pluto are mai multă căldură reziduală decât se aștepta, a spus Singer.

„Aceasta înseamnă că Pluto are mai multă căldură internă decât am crezut că ar avea, ceea ce înseamnă că nu înțelegem pe deplin cum funcționează corpurile planetare”, a spus ea.

Vulcanii de gheață s-au format probabil „în mai multe episoade” și au fost probabil activi chiar acum 100-200 milioane de ani, ceea ce este tânăr din punct de vedere geologic, a adăugat Singer.

Dacă ar fi să fii martor la erupția unui vulcan de gheață pe Pluto, s-ar putea să arate puțin diferit decât te-ai aștepta.

„Materialul înghețat era probabil mai degrabă un amestec de gheață și apă sau mai mult ca o pastă de dinți în timp ce curgea dintr-un orificiu vulcanic pe suprafața lui Pluto”, a spus Singer. „Este atât de rece la suprafața lui Pluto, încât apa lichidă nu poate rămâne acolo mult timp. În unele cazuri, fluxul de material a format domurile masive pe care le vedem, precum și terenul bulgăre care se găsește peste tot în această regiune”.

Când New Horizons a zburat pe lângă această regiune, echipa nu a asistat la nicio activitate curentă a vulcanului de gheață, dar au putut vedea zona doar aproximativ o zi. Este posibil ca vulcanii de gheață să fie încă activi.

„Ar putea fi ca vulcanii de pe Pământ care rămân latenți o perioadă de timp și apoi sunt activi din nou”, a spus ea.

Pluto a avut odată un ocean subteran, iar găsirea acestor vulcani de gheață ar putea sugera că oceanul subteran este încă prezent și că apa lichidă ar putea fi aproape de suprafață. Combinate cu ideea că Pluto are un interior mai cald decât se credea anterior, descoperirile ridică întrebări interesante cu privire la potențiala locuință a planetei pitice.

„Există încă o mulțime de provocări pentru orice organisme care încearcă să supraviețuiască acolo”, a spus Singer. „Ar avea nevoie în continuare de o sursă de nutrienți și, dacă vulcanismul este episodic și, prin urmare, disponibilitatea de căldură și apă este variabilă, uneori este dificil și pentru organisme”.

Investigarea subsolului intrigant al lui Pluto ar necesita trimiterea unui orbiter în lumea îndepărtată.

„Dacă am trimite o misiune viitoare, am putea folosi un radar care pătrunde gheața pentru a privi direct în Pluto și, eventual, chiar putem vedea cum arată instalațiile vulcanice”, a spus Singer.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă