28.2 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeȘtiințăPortiță către noi forme de viață? O gaură albastră a fost descoperită...

Portiță către noi forme de viață? O gaură albastră a fost descoperită în largul coastelor Mexicului

Cercetătorii au uimit comunitatea științifică după ce au descoperit în Mexic a doua cea mai mare gaură albastră din lume – care ar putea oferi o portiță către viața pe alte planete, notează New York Post.

Gaura masivă de safir a fost descoperită inițial în 2021, dar abia recent au ieșit detalii la iveală în revista științifică “Frontiers In Marine Science.”

Este probabil “cea mai adâncă gaură albastră cunoscută din regiune”, potrivit oamenilor de știință, care au fost afiliați la centrul public de cercetare El Colegio de la Frontera Sur (Ecosur).

Cunoscute în cercurile științifice sub numele de formațiuni carstice, găurile albastre sunt de fapt peșteri marine verticale care au fost sculptate de-a lungul a mii de ani de scurgerile glaciare din timpul Epocii Glaciare, potrivit Discovery.com.

Aceste formațiuni acvatice se întind adesea la sute de metri adâncime.

Acest ultim sistem de caverne a fost descoperit în largul golfului Chetumal din Peninsula Yucatan, după care a fost cercetat și eșantionat cu ajutorul scafandrilor, al sonarului submarin și al altor metode.

Supranumită Taam ja’ – care înseamnă “apă adâncă” în limba mayașă – această uriașă lagună albastră se întinde pe o suprafață de 147.000 de metri pătrați, cu o adâncime de 900 de metri, a relatat Live Science.

A doua cea mai adâncă gaură albastră din lume

Acest lucru “o face să fie a doua cea mai adâncă gaură albastră cunoscută din lume”, după gaura Dragon Hole din Marea Chinei de Sud, despre care se crede că se întinde pe o adâncime de aproximativ 980 de metri, potrivit studiului.

De asemenea, sunt demne de remarcat pantele abrupte ale găurii albastre Taam Ja’ Blue Hole, de aproape 80 de grade, care formează o “structură conică mare”.

Pereții craterului de culoare indigo adăpostesc apa de maree, ceea ce face ca curentul său să fie complet nemișcat, ca o anomalie acvatică blocată în afara timpului.

Din nefericire, există puține studii despre găurile albastre din cauza lipsei de accesibilitate pentru oameni.

Fluxul de maree menționat mai sus face ca acestea să fie “puternic stratificate de un strat subțire de apă dulce la suprafață, care împiedică oxigenul să ajungă la apa sărată densă de dedesubt”, conform Discovery.com.

În loc de oxigen, aceste portaluri ultramarine sunt pline de hidrogen sulfurat, un gaz mortal.

În ciuda condițiilor neospitaliere, găurile albastre sunt adevărate oaze oceanice pline de viață adaptată la un mediu lipsit de oxigen.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

MApN, măsuri de alertare în Tulcea și Galați

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a alertat, seara trecută, în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei...

Orban îl atacă pe Ciolacu: “Încearcă să-i păcălească pe români că desfiinţează 200.000 de posturi bugetare”

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, l-a criticat sâmbătă pe premierul Marcel Ciolacu, acuzându-l că a încercat să se prezinte ca un mare reformist,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies