10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNistoran, Evolio: Marja noastră de profit la tablete este sub 10%

Nistoran, Evolio: Marja noastră de profit la tablete este sub 10%

Televoice, deţinătoarea brandului Evolio, şi-a propus să “democratizeze” smartphone-ul anul viitor, va lansa un nou eReader E-Ink in cateva saptamani şi promite disconturi de până la 40% de Black Friday. Ofertele se succed cu repeziciune având în vedere că “durata maximă de viaţă a unui gadget este de 6 luni”.

-Rep: Cine aruncă o privire pe segmentul gadgeturilor mai accesibile ca preţ (tablete, smartphone, GPS) observă că firmele româneşti domină autoritar. Pe segmentul premium giganţii precum Samsung, HTC, Apple, Nokia nu au rival, dar pe cel “entry level”, clienţii sunt serviţi de autohtonele Evolio, Eboda, Serioux, Allview, etc…De ce n-aveţi şi altă concurenţă?

-Liviu Nistoran: Brandurile româneşti au descoperit această reţetă, a produselor mai ieftine, “low-end”. Dacă te duci în zona “high end”, cu caracteristici foarte performante, ajungi în apropierea marilor producători internaţionali ca preţ iar lumea i-ar prefera oricum pe aceştia, ar alege brandul.

-Rep: Cu toate astea n-am văzut concurenţă venită dinspre firmele din regiune, exceptând câteva cazuri (polonezii de la Go Clever).

-LN: Fiecare s-a concentrat pe piaţa lui, ocolind barierele de limbă, de marketing, etc, cu minime “evadări”spre alte pieţe (aţi pomenit de Go Clever, şi noi am mai vândut prin regiune). În Polonia sunt 20 de firme locale. Vă daţi seama că mai e loc şi în Romania. Pe acest segment low-cost Evolio se situaează însă în partea superioară, ca performanţe tehnice, ca mod în care se controlează calitatea, avem parteneri care produc ceva mai scump şi la o calitate mai bună

-Rep:Aveţi vreo contribuţie pe partea de design sau totul vine deja ambalat din China?

-LN: Noi concepem produsele (compoziţie-hardware, memorie, tip de ecran, performanţe) şi realizăm designul. Ciclul de viata al produselor este însă destul de scurt acum, de 4-5 luni.

-Rep: Doar 4-5 luni? Atâta trece până intră alt produs în oferta Evolio?

-LN: Mă refer la intervalul de la lansarea comenzii până la întreruperea ciclului importurilor. Sigur, ele rămân pe rafturi, au service, dar noi nu le mai aducem după acest interval, din punctul nostru de vedere ciclul de viaţă al unui produs este de maxim 6 luni.

-Rep: În momentul în care a început să se vândă Iphone 5 în România apăruse o ştire privind costul de producţie al telefonului. Nu trecea de 200 dolari în condiţiile în care se vinde cam cu 1.000. Dvs ce marjă de profit aveţi de pildă pentru tabletele Evolio?

-LN: Marja noastră de profit se scrie cu o singură cifră, sub 10%. Sigur, lumea o să spună “le găseşti în China la jumătate de preţ”. Aşa este, dar nimeni n-o să-ţi asigure acolo controlul de calitate dorit. În plus mai este marja reţelelor de retail (mai mare ca a noastră în mult cazuri), mai este TVA-ul, marketingul, service-ul, etc.

-Rep: Aţi externalizat service-ul?

-LN: Doar parţial, am păstrat şi noi un departament

-Rep: Planuri de viitor?

-LN: Vom lansa un nou eReader cu tehnologie E-Ink sub brandul Evolio (Evobook 3). Va veni preinstalat cu 100 de volume de literatură românească şi străină şi autonomie de 5.000-10.000 de pagini de citit la o singură încărcare.

Rep: La ce preţ?

LN: Nu ştiu încă exact dar va fi destul de bine sub 100 euro, preţ de raft. Iar pe partea de telefoane, vom avea o întreagă gamă “Happy” (Evolio a lansat recent primul său smartphone, n.n), de la low-end la high-end şi un “phablet” (o combinaţie telefon-tabletă) de 6 inch. Cele mai ieftine smartphone vor porni de sub 300 lei preţ de raft, iar cele mai scumpe nu vor trece de 1.000 lei.

Rep: Cum percepeţi acum piaţa locală a telefoanelor şi tabletelor? Cât de departe este de saturaţie?

LN: Destul de departe. Pe segmentul smartphone nivelul de penetrare este de 25% (poate 50% în urban). Se vand 1,5 milioane de unităţi aproximativ. La tablete rata de penetrare este de aproximativ 15%. Ratele de creştere sunt, logic, mai mari aici.

Rep: Mai e loc de încărcare pentru smartphone? Ce s-ar mai putea pune pe acestea?

LN: Pe termen scurt nu cred că mai sunt posibile revoluţii, doar performanţe mai bune. Pe temen lung e posibilă o conectare smartphone-autoturism.

Rep: V-ati gândit la ceva special de Black Friday 2013?

LN: Da, vom avea discounturi spectaculoase, de până la 40% pe tablete în vinerea respectivă şi week-endul de după.

Rep: Ce telefon şi ce tabletă are Liviu Nistoran? Sunteţi un “gadgetar”? Vreţi să aveţi mereu tot ce e nou?

LN: Ca tabletă am Aria mini 3G, e o tabletă cu care ne mândrim şi care are cam tot ce trebuie pe ea. Iar ca telefon un Happy, evident.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă