9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechDe la robotul care crește sturioni la automatul de „microgreens“ și „cămara...

De la robotul care crește sturioni la automatul de „microgreens“ și „cămara inteligentă“

Un alt proiect este robotul care se ocupă de managementul stocurilor de alimente.

Impactul IT-ului și al noilor tehnologii în special în rândul tinerilor a generat un interes crescut al acestora nu numai pentru utilizarea gadget-urilor în viața de zi cu zi, ci și pentru inovare. Așa se explică și amploarea pe care au luat-o în ultimii ani competițiile de robotică. Cea mai importantă dintre acestea este faza națională a Olimpiadei de robotică, aflată la a șasea ediție, pentru că miza este participarea la „World Robot Olympiad“ – Olimpiada Internațională de Robotică Educațională, cea mai prestigioasă competiție în domeniu, care în toate fazele sale reunește peste 22.000 de echipe din 60 de țări. Fenomenul a luat amploare și la noi după ce echipele care au reprezentat România la olimpiada internațională au obținut rezultate din ce în ce mai bune. Vorbim de echipe formate din elevi de clasele VI-VII, dar și de liceu. Creșterea pasiunii tinerilor pentru robotică a determinat apariția în licee a cluburilor de robotică, unde lucrează echipe ce își propun să realizeze proiecte cât mai complexe.

 

Performanța românească, locul 6 la nivel mondial

 La ediția de anul trecut a „World Robot Olympiad“, organizată la San Jose, în Costa Rica, țara noastră a fost reprezentată de cinci echipe, selectate după ce s-au plasat pe locul 1 la cea de-a cincea ediţie a fazei naţionale a olimpiadei, la care au participat 54 de echipe. Rezultatele obținute de România la „World Robot Olympiad“ 2017 au fost: la categoria „Regular Elementary“ – locul 62, obținut de echipa „Stem Kids Mars“ din Piteşti; categoria „Regular Junior“ – locul 11 – echipa „Robotmania“ din Bucureşti; categoria „Regular Senior“ – locul 68 – echipa „Chargeless“ din Focșani. La categoria „Open Senior“, echipa „Hot Steel“ din Galați a obținut locul 6, iar echipa „Memento 21“ din Focșani s-a plasat pe locul 20. Locul 6 obținut de echipa „Hot Steel“ la nivel internațional, echivalent cu locul 3 în Europa, a fost cel mai bun rezultat obținut de România la această competiție: „Am reușit să obținem cel mai bun rezultat pe care l-a avut România vreodată la această competiție: locul 6 în lume. Este fantastic și ne bucurăm că munca noastră de 7 luni, zi de zi, nu a rămas nerecompensată”, a fost postarea de pe Facebook prin care și-au anunțat performanța. Echipa „Hot Steel“ era formată din eleva Alexandra Buruiană de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ și elevii Mihai Profir, Robert Enache şi Dănuţ Oprea de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“. Sunt de la colegii diferite, dar sunt membrii Clubului de Robotică „Robotics“. Notabil este faptul că această echipă s-a calificat și la ediția din 2018 a olimpiadei, a cărei temă este domeniul alimentației: „Food Matters“ .

 

Utilitatea robotului este prioritară

 Trebuie subliniat că roboții realizați sunt de utilitate în viața de zi cu zi sau în economie. Locul 6 la „World Robot Olympiad“ 2017 a fost obținut pentru realizarea unui robot autonom care se ocupă de creşterea şi îngrijirea sturionilor. Peştii sunt ţinuţi într-un bazin, iar robotul îi hrăneşte, le curăţă bazinul şi reglează calitatea apei. La final, robotul separă peştii ajunşi la maturitate pentru a fi eliberaţi în ape naturale, totul cu ajutorul unor motoare sincronizate şi al energiei regenerabile. În septembrie, la Galați a fost organizată expoziţia „Robogal“ 2018, la care au fost prezentați 10 roboţi cu diferite funcţii. Vedetele expoziţiei au fost doi roboţi realizaţi de elevii de la Clubul de știință și tehnică „ByteForce CNVA“, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ şi Clubul „Sophia Science“ din cadrul Asociaţiei „Galatzi 2020“, format din 30 de elevi de la zece şcoli şi licee gălăţene, ambele cluburi fiind coordonate de prof. Marinela Buruiană.

Prima „vedetă“ a expoziţiei este „Automatul de plante“, care se ocupă de creșterea unor plante. A doua „vedetă“ a fost „Cămara inteligentă“, care realizează un management eficient al stocurilor, pentru a preveni risipa de alimente. Au mai fost prezentați în expoziție un robot care merge pe sârmă pentru a-i învăţa pe cei mici cum se obţine și se menține centrul de greutate, dar și un „robot-
pisică“, acesta cântând de fiecare dată când primeşte lapte.

 

Robotul care însămânțează, crește și vinde „microgreens“

 Pentru ediția 2018 a „World
Robot Olympiad“, ce se va desfășura în Thailanda în perioada 16-18 noiembrie, s-au calificat două echipe din Galați. Echipa „Microbots INC“, formată din elevii David Călugăru și David Mihai, din clasa a VI-a, respectiv a VII-a – Colegiul Național „Vasile Alecsandri“, și Ștefan Stoian, elev în clasa a VII-a la Liceul „Mircea Eliade“, coordonator fiind prof. Marinela Buruiană. Cei trei elevi au creat un sistem robotizat de creştere a „microgreens“, plante mici, care au o creștere rapidă, dezvoltând primele frunze imediat după germinare. Specialiştii au demonstrat că „microgreens“ sunt de 40 de ori mai hrănitoare, mai aromate şi au mult mai multe vitamine decât versiunea lor adultă. Cei trei mici inventatori spun că robotul lor este o fermă în miniatură, fiind automatizat întreg procesul, de la însămânțare și creșterea plantelor la ambalare, depozitare și vânzare: „Sistemul nostru este, de fapt, o fermă, o fermă verticală automată, care creşte plante pentru salată şi nu numai. Aceasta poate fi montată oriunde: în supermarket, acolo unde înveţi sau lucrezi, chiar şi în blocul în care locuieşti. Robotul pregăteşte patul de germinare, însămânţează, udă seminţele, urcând apoi cutiile astfel pregătite în turnul vertical de creştere, pentru a economisi spaţiul. La trei zile după ce seminţele au fost udate, sistemul autonom furnizează printr-un sistem de LED-uri lumina necesară pentru fotosinteză. După încă trei zile, microgreens pot fi vândute. Tot robotul face acest lucru prin programarea de management al stocurilor. Plantele pot fi utilizate pentru hrana zilnică. Dacă acestea nu sunt vândute, robotul mută tăvile cu microgreens în spaţiul de depozitare, acolo unde dă drumul la un sistem de răcire“, a explicat Mihai David. Deplasarea echipei „Microbots INC“ la olimpiada din Thailanda este susținută financiar de Combinatul Siderurgic Galați, care anul trecut a susținut financiar deplasarea în Costa Rica a echipei „Hot Steel“.

 

„Cămara inteligentă“ elimină risipa de alimente

 Cea de-a doua echipă gălățeană calificată la olimpiada internațională din Thailanda vine de la „Robotics Club“ –
Colegiul Național „Vasile Alecsandri“, care anul trecut a obținut performanța clasării pe locul 6 cu robotul ce se ocupă de creșterea sturionilor. Echipa compusă din elevii Mihai Profir, Dragoş Anca şi Cosmin Mihai Vasile (toți în clasa a XI-a) şi Daniel Albu (clasa a X-a), coordonaţi de profesoarele Cătălina Stanca, Magdalena Grigore şi Elena Daniela Ilie, vor merge la „World Robotic Olympiad“ cu un sistem autonom de selectare şi colectare a alimentelor provenite de la restaurante, lanţuri de magazine şi de la persoane care doresc să doneze. După descărcarea aplicaţiei dezvoltate în proiect, donatorii de alimente îşi fac un cont, completează datele, aplicaţia generând un cod QR prin care se află de unde pot fi preluate containerele speciale pentru mâncare şi ce conţinut au. O maşină autonomă vine la fiecare adresă în parte şi colectează containerele cu mâncare, le duce la baza de analiză şi, în funcţie de diverşi parametri, le redistribuie la alţi consumatori, dacă aceştia sunt îndepliniţi, sau vor avea alte destinaţii dacă alimentele nu sunt comestibile.   

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă