Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cornel Feruţă (Foto: MAE)

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică poate fi condusă de un român

Diplomatul român Cornel Feruţă ar putea prelua conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat, luni, presa internațională.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.02.2020 - 19:03

Cornel Feruță (43 de ani) a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București, are un masterat în Relații Internaționale și deține în prezent funcția de coordonator-şef al AIEA. De pe această poziție, Cornel Feruță s-a numărat printre specialiștii care au participat la negocierile pentru acordul nuclear cu Iranul, care a fost semnat la 14 iulie 2015.

Cornel Feruță este diplomat de carieră, iar printre funcțiile sale anterioare se înscriu cele de director general pentru Afaceri Politice în Ministerul român al Afacerilor Externe și de șef de cabinet al lui Mihai Răzvan Ungureanu, în perioada în care acesta a fost ministru de Externe și, ulterior, în perioada în care Ungureanu a fost prim-ministru. Înainte să intre în aparatul MAE, Cornel Feruță a fost, timp de trei ani, jurnalist de politică externă.

Diplomatul Cornel Feruță ar putea fi promovat ca director general al AIEA, după ce ultimul deținător al acestei funcții, japonezul Yukiya Amano (72 de ani), a decedat, conform unui anunț difiuzat, ieri, de Secretariatul AIEA.

Săptămâna trecută, surse din cadrul AIEA declarau că Yukiya Amano vrea să se retragă, în anul 2020, de la conducerea acestei organizații, din cauza unor probleme de sănătate.

Cei doi posibili succesori ai lui Amano în funcția de secretar general sunt Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la AIEA, şi Cornel Feruţă, coordonatorul-şef al AIEA.

Cei 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor AIEA urmează să dezbată și să propună numele unui succesor al lui Amano, după care persoana propusă va fi votată în Conferinţa Generală a AIEA.

Următoarea reuniune a Conferinţei Generale este programată în septembrie 2019.

Comentarii