14.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică poate fi condusă de un român

Cornel Feruță (43 de ani) a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București, are un masterat în Relații Internaționale și deține în prezent funcția de coordonator-şef al AIEA. De pe această poziție, Cornel Feruță s-a numărat printre specialiștii care au participat la negocierile pentru acordul nuclear cu Iranul, care a fost semnat la 14 iulie 2015.

Cornel Feruță este diplomat de carieră, iar printre funcțiile sale anterioare se înscriu cele de director general pentru Afaceri Politice în Ministerul român al Afacerilor Externe și de șef de cabinet al lui Mihai Răzvan Ungureanu, în perioada în care acesta a fost ministru de Externe și, ulterior, în perioada în care Ungureanu a fost prim-ministru. Înainte să intre în aparatul MAE, Cornel Feruță a fost, timp de trei ani, jurnalist de politică externă.

Diplomatul Cornel Feruță ar putea fi promovat ca director general al AIEA, după ce ultimul deținător al acestei funcții, japonezul Yukiya Amano (72 de ani), a decedat, conform unui anunț difiuzat, ieri, de Secretariatul AIEA.

Săptămâna trecută, surse din cadrul AIEA declarau că Yukiya Amano vrea să se retragă, în anul 2020, de la conducerea acestei organizații, din cauza unor probleme de sănătate.

Cei doi posibili succesori ai lui Amano în funcția de secretar general sunt Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la AIEA, şi Cornel Feruţă, coordonatorul-şef al AIEA.

Cei 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor AIEA urmează să dezbată și să propună numele unui succesor al lui Amano, după care persoana propusă va fi votată în Conferinţa Generală a AIEA.

Următoarea reuniune a Conferinţei Generale este programată în septembrie 2019.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă