18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică poate fi condusă de un român

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică poate fi condusă de un român

Cornel Feruță (43 de ani) a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București, are un masterat în Relații Internaționale și deține în prezent funcția de coordonator-şef al AIEA. De pe această poziție, Cornel Feruță s-a numărat printre specialiștii care au participat la negocierile pentru acordul nuclear cu Iranul, care a fost semnat la 14 iulie 2015.

Cornel Feruță este diplomat de carieră, iar printre funcțiile sale anterioare se înscriu cele de director general pentru Afaceri Politice în Ministerul român al Afacerilor Externe și de șef de cabinet al lui Mihai Răzvan Ungureanu, în perioada în care acesta a fost ministru de Externe și, ulterior, în perioada în care Ungureanu a fost prim-ministru. Înainte să intre în aparatul MAE, Cornel Feruță a fost, timp de trei ani, jurnalist de politică externă.

Diplomatul Cornel Feruță ar putea fi promovat ca director general al AIEA, după ce ultimul deținător al acestei funcții, japonezul Yukiya Amano (72 de ani), a decedat, conform unui anunț difiuzat, ieri, de Secretariatul AIEA.

Săptămâna trecută, surse din cadrul AIEA declarau că Yukiya Amano vrea să se retragă, în anul 2020, de la conducerea acestei organizații, din cauza unor probleme de sănătate.

Cei doi posibili succesori ai lui Amano în funcția de secretar general sunt Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei la AIEA, şi Cornel Feruţă, coordonatorul-şef al AIEA.

Cei 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor AIEA urmează să dezbată și să propună numele unui succesor al lui Amano, după care persoana propusă va fi votată în Conferinţa Generală a AIEA.

Următoarea reuniune a Conferinţei Generale este programată în septembrie 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă