11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportVot anti-Schengen în Parlament

Vot anti-Schengen în Parlament

Parlamentarii opoziţiei din comisiile juridice, aliaţi cu cei ai UDMR, au dat aviz negativ bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate. Decizia s-ar putea traduce într-o bilă neagră în următorul raport pe Justiţie al CE.

 

Din cei 22 de senatori şi deputaţi prezenţi ieri la şedinţa comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, doar 5 parlamentari, toţi de la PDL, au aprobat bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate pe 2012. Cu 17 voturi, senatorii şi deputaţii din USL şi UDMR au impus un aviz negativ bugetului, deşi buna funcţionare a ANI este cerută insistent de Comisia Europeană.

Potrivit proiectului de buget pe 2012, ANI ar urma să primească 42,9 milioane de lei, de trei ori mai mult decât anul trecut (13,7 milioane de lei). Jumătate din aceşti bani sunt alocaţi unui proiect realizat din fonduri europene. Restul majorării ar urma să acopere costurile mai mari ale procesării declaraţiilor de avere şi interese, în condiţiile în care 2012 este an electoral şi toţi candidaţii trebuie să depună declaraţii.

Amendamentele la proiectul de buget al ANI au fost depuse de mai mulţi parlamentari UDMR, partid care a încercat în repetate rânduri să lase Agenţia fără prerogative. Printre aceştia se află şi Andras Levente Mate, investigat de ANI pentru conflict de interese, pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar de circumscripţie.

Ce ar face UDMR cu banii inspectorilor de integritate

Mate a propus ca doar 5% din bugetul alocat de guvern să fie folosit de ANI, până când prejudiciul descoperit de Curtea de Conturi la Agenţie în 2008 va fi recuperat în totalitate. Recuperarea sumelor se face deja în instanţă.  În schimb, propunea Mate, restul banilor alocaţi ANI să fie folosiţi pentru plata drepturilor salariale câştigate de profesori în instanţă.

Un alt amendament, iniţiat de de deputatul Marton Arpad împreună cu alţi parlamentari UDMR, prevedea ca bugetul Agenţiei să rămână la nivelul de anul trecut, invocând contextul economic dificil şi acordul semnat cu FMI. În schimb, jumătate din banii în plus alocaţi de Guvern Agenţiei ar trebui să meargă la Autoritatea Electorală Permanentă, iar cealaltă jumătate – la Arhivele Naţionale.

USL nu vrea amendamentele, dar nici bugetul

Parlamentarii opoziţiei au respins amendamentele UDMR, dar la votul final au dat aviz negativ bugetului ANI. Senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele comisiei juridice din Senat, consideră că amendamentele lui Mate nu pot fi acceptate, deoarece ar însemna blocarea activităţii Agenţiei.  „Noi am respins amendamentul prin care se dorea diminuarea drastică a bugetului ANI, însă avem o poziţie contra acestui buget la modul general”, a mai spus Greblă.

Jumătate dintre parlamentarii PDL au lipsit

Avizul negativ din comisiile juridice a fost şi o consecinţă a absenţei parlamentarilor PDL de la şedinţă. Doar trei senatori şi doi deputaţi au fost prezenţi ieri la dezbateri, în timp ce  un senator şi cinci deputaţi au lipsit. „Poate că şi absenţa asta spune ceva. Numele celor care au lipsit trebuie puse împreună cu cele ale parlamentarilor care au votat împotrivă”, spune Iulian Urban, vicepreşedinte al comisiei juridice din Senat.

În opinia senatorului, cei care au dat aviz negativ „se tem că vor ajunge într-o zi în postura lui Mate”, adică vor fi anchetaţi de ANI, iar „interesele meschine ale unor parlamentari” pun în pericol interesele României. „ANI e un fir de aţă lângă DNA, instituţii de care depinde aderarea României la Schengen” , mai spune Urban. Şi Horia Georgescu, secretarul general al ANI, avertizează că acest aviz este „un semnal extrem de negativ, care va afecta raportul CE pe justiţie din februarie”,  în condiţiile în care creşterea bugetului ANI a fost cerută şi în rapoartele anterioare.  

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă