16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportVIDEO.Marius Oprea despre Crin Antonescu: "Când toată lumea spune că eşti deştept...

VIDEO.Marius Oprea despre Crin Antonescu: “Când toată lumea spune că eşti deştept şi frumos, începi să crezi”

Marius Oprea, preşedintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi membru al Partidului Naţional Liberal, a atacat dur actuala conducere a liberalilor şi „mezalianţa” cu PC şi PSD. În emisiunea „Dezbaterile RL“, realizată de Sabina Fati, redactor şef adjunct al „României libere”, Oprea a explicat că ce se întâmplă acum în PNL nu mai are nici o legătură cu vechea doctrină liberală a Brătienilor, conducerea fiind acaparată de oameni care au mentalităţi de tip comunist sau securist. Capriciul lui Crin Antonescu de a se vedea preşedinte în urma acestui târg cu adversarii politici istorici ai PNL îl va costa scump din punct de vedere electoral.

„Această alianţă cu partidul lui Felix este păguboasă pentru partid. Securiştii s-au mai reciclat şi ei, nu mai sunt aceleaşi figuri ca în trecut. Faptul că nu te mai îmbraci de la Apaca, pentru că ai bani să-ţi iei Armani nu-ţi poate schimba caracterul. Ceea ce văd acum, şi în PNL, şi în PDL, este de fapt visul lui Ion Iliescu: am ajuns să trăim un pluralism în cadrul frontului”, a spus Marius Oprea.

Marius Oprea a replicat dur când jurnalista Sabina Fati l-a întrebat de ce crede că preşedintele PNL, Crin Antonescu, acceptă această coabitare cu foşti comunişti, foşti securişti sau cu persoane care împărtăşesc aceste mentalităţi.

„PNL s-a aliniat fără pripire la moştenirea comunistă. Când toţi în jur îţi spun că eşti frumos şi deştept, începi să crezi. Se cheamă beţia puterii. Un anturaj care împiedică judecata lucidă este unul interesat, într-un sens sau altul, şi asta e absolut păgubos, până la urmă pentru ţară. La fel e şi în PDL, şi în PSD. Există acelaşi criteriu promovat din comunism: ginta şi geanta. Al cui eşti şi cui îi duci peşcheşul. Nu s-a schimbat nimic, nu avem o cultură a democraţiei”, a spus Marius Oprea.

Marius Oprea a povestit cum, în timpul guvernării Tăriceanu, al cărui consilier personal a fost, i-a spus premierului liberal că este înconjurat de foarte mulţi foşti colaboratori ai Securităţii. „Tăriceanu a dat atunci afară 14 oameni. Tot atunci s-a luat o decizie conform căreia dacă PNL doreşte reformă morală, atunci trebuie început din interior. În acest moment, această decizie nu mai funcţionează. A fost abrogată tacit”, a explicat Oprea.

PNL nu e condus de Crin, ci de Ruşanu şi Hrebenciuc

Marius Oprea a declarat că îl cunoaşte foarte bine pe Crin Antonescu, pentru că au fost colegi de facultate, tocmai de aceea nu îl bănuieşte de legături cu fosta Securitate. Oprea crede în „bunele intenţii” ale lui Antonescu, însă îl acuză că este „manipulat”.

„Eu cred în bunele intenţii ale lui Crin Antonescu, ne ştim din facultate. Dar eu nu cred că el mai conduce partidul, ci domnul Ruşanu, domnul Hrebenciuc. El este la fel de manipulat ca şi Traian Băsescu, care ne-a adus unde ne-a adus. Actuala conducere a PNL este compusă din semidocţi şi afacerişti care au decimat intelectualitatea din partid”, a spus Oprea.

Oprea a mai spus că foarte mulţi membri PNL şi simpatizanţi ai partidului din ţară sunt revoltaţi de ce se întâmplă. „PNL nu mai există, din punct de vedere doctrinar. Alegătorii vor vota în virtutea inerţiei, dar cred că există o mare masă de dezertare şi foarte mulţi nu se vor prezenta la vot, pentru că actuala uniune nu îi reprezintă în nici un fel. La nivel local, sunt oameni care s-au bătut o viaţă întreagă cu PSD şi acum… E o nuntă ţigănească”, a spus Oprea.

De altfel, istoricul liberal crede că Antonescu a încheiat un târg dezavantajos cu PC şi PSD, orbit fiind de sclipirea funcţiei de preşedinte al României: „Cred că Dan Voiculescu a cumpărat la propriu această alianţă. Poţi spune că e o mezalianţă, că PNL s-a făcut frate cu dracul ca să treacă puntea. Dar cine va guverna după alegeri? PSD şi Dan Voiculescu, pentru că domnul Crin Antonescu a achiesat să obţină postul de preşedinte al României. Noi am vândut partidul ca cineva să aibă funcţia de preşedinte“.

„Speram ca acest partid să impună într-adevăr ceea ce doctrina Brătienilor dorea pentru români. Văd că o mare parte a partidului este însă o gaşcă de semidocţi şi profitori. Dacă s-ar face un test de inteligenţă în partid, PNL ar ieşi cam prost la nivelul conducerii. Dacă le dai un extemporal şi îi întrebi cine a fost Brătianu, unii s-ar putea să scrie că a fost o plantă“, a mai spus Marius Oprea.

Marius Oprea a condus Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, înfiinţat de fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu. A fost schimbat din funcţie, prin comasarea a două institute, de către premierul Emil Boc, în 2009. Oprea este membru PNL, istoric şi arheolog, ocupându-se cu descoperirea autorilor crimelor comunismului nu doar prin studiul documentelor, ci şi prin săpături arheologice, în căutarea cadavrele victimelor Securităţii şi regimului comunist. A fost numit recent „vânătorul de comunişti” de către presa din Germania, unde a desfăşurat mai multe proiecte. În prezent coordonează Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă