15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportVictoria fragilă a lui Victor Ponta

Victoria fragilă a lui Victor Ponta

Majoritatea liderilor de filială s-au poziţionat în spatele lui Victor Ponta în războiul împotriva lui Mircea Geoană. Ceea ce nu înseamnă că actualul şef al PSD şi deţine controlul asupra partidului. Frânghia subţire pe care merge Ponta este clătinată de Ion Iliescu, ai cărui oameni de încredere ies din umbră ca să ceară congres extraordinar.

 

Ideea convocării unui congres extraordinar a fost vehiculată, iniţial, chiar de Victor Ponta, ca ameninţare în cazul în care colegii nu-l susţin în continuare în războiul împotriva lui Mircea Geoană. Preşedintele Senatului a preluat din zbor ideea, dar a întors-o în favoarea sa, susţinând că un congres s-ar impune din cauza „crizei profunde a direcţiei strategice” în care se scufundă PSD de la instalarea la conducere a lui Victor Ponta. „Degringolada în decizii este evidentă prin nu mai puţin de cinci schimbări de strategie în 2010, prin utilizarea tacticilor confuze şi, pe cale de consecinţă, ineficiente, prin abordările incomplete şi incoerente, prin demersuri ilogice şi greu de justificat”, a argumentat Geoană.

Şi, poate, Victor Ponta ar fi avut motive să râdă de afirmaţiile lui Geoană, aşa cum a spus ieri, dacă ideea de degringoladă în PSD şi necesitatea unui congres extraordinar nu ar fi susţinute şi de Ion Iliescu şi oamenii săi. Preşedintele de onoare al PSD s-a ferit să spună public că trebuie un congres, dar l-a scos la înaintare pe fostul său consilier, ex-senatorul PSD Şerban Nicolae. Printr-o scrisoare transmisă liderilor locali ai PSD, acesta a arătat că partidul „se află într-un moment critic” şi „se afundă încet, dar constant, în propria criză”. „PSD este într-o stare de incoerenţă organizatorică, improvizează”, a mai criticat Şerban Nicolae, fără a uita să înfiereze „seria de atacuri violente şi aberante la adresa domnului Ion Iliescu” lansate de Grupul de la Cluj.

La câteva ore distanţă, Ion Iliescu declara, cu seninătate că „înainte de confruntări electorale poate fi chiar util un congres care să dea o linie partidului”. Potrivit gândul.info, preşedintele de onoare al PSD ar avea în minte şi un calendar: „ar trebui să fie după Anul Nou, acum sunt multe probleme aglomerate la final de an”.

Câte demisii va înregistra PSD?

Dincolo de spectrul unui congres extraordinar, în care ar putea fi pusă în discuţie funcţia sa, Victor Ponta mai are o problemă: ce vor face în continuare Geoană şi susţinătorii săi. După ce a pierdut aproape 15 primari în favoarea partidului lui Gabriel Oprea, alţi zeci de primari şi de lideri locali ar putea părăsi PSD ca urmare a excluderii lui Mircea Geoană.

Edililor din colegiul senatorial Dăbuleni-Segarcea (judeţul Dolj), care au avertizat încă de la izbucnirea scandalului că se consideră excluşi din partid dacă Geoană este dat afară din PSD, li s-ar putea alătura primari din Giurgiu şi membri din conducerea filialei. Potrivit preşedintelui PSD Giurgiu, Adrian Popescu, 21 din cei 28 de membri ai Biroului Permanent Judeţean ar fi pregătiţi să-şi dea demisia din PSD şi să i se alăture lui Mircea Geoană într-o nouă construcţie politică.

Sunt aşteptate şi la nivelul Parlamentului schimbări de tabără. Până acum, sursele social-democrate au acreditat ideea că Geoană ar putea fi ajutat în realizarea unei noi construcţii politice de liderii filialelor Argeş, Ialomiţa şi Brăila, în timp ce alţi preşedinţi de filială (cum ar fi cei de la Buzău sau de la Călăraşi) l-ar putea ajuta cu resurse financiare, logistice şi umane. În plus a fost vehiculată ipoteza că lui Geoană i s-ar putea alătura şi parlamentari înregimentaţi acum sub culorile Alianţei de Centru-Dreapta (PNL-PC).

Ce se întâmplă cu Senatul?

Odată exclus Mircea Geoană din partid, conducerea PSD speră să poată să-l înlocuiască rapid din fruntea Senatului. Senatorul Dan Şova, şeful Comisiei de Integritate a PSD care a propus excluderea lui Geoană, a lăsat a se înţelege chiar că acesta ar pierde „în mod obligatoriu” funcţia de la Senat. Doar că Regulamentul Senatului nu este foarte explicit în acest sens şi, în principiu, orice decizie necesită şi un vot în plen. Vot care ar putea aduce surprize neplăcute pentru social-democraţi. De altfel, Geoană şi-a avertizat ieri colegii, înaintea şedinţei Comitetului Executiv, că excluderea sa nu atrage automat pierderea şefiei Senatului.

În timpul CEx, Victor Ponta i-a mai propus o dată lui Geoană să cedeze funcţia de la Senat, dar vicepreşedintelui Ioan Chelaru şi nu lui Titus Corlăţean. Cum Mircea Geoană a refuzat, s-a trecut la votarea propunerii Comisiei de Integritate, de excludere din partid. Propunerea a întrunit 50 de voturi „pentru” şi doar 5 „contra”.

Înaintea şedinţei CEx, surse din PSD, citate de Mediafax, declarau că, din 48 de lideri de filiale (jude-ţene, de sector şi pe Bucureşti), 38 primiseră mandat din partea organizaţiilor să voteze pentru excluderea lui Mircea Geoană. De partea fostului candidat la pre-zidenţiale al PSD se situau PSD Bucureşti, Dolj, Giurgiu, Vaslui şi Călăraşi, precum şi majoritatea filialelor de sector.    Text Box:

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă