15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportUSL propune reducerea cvorumului de participare la referendum

USL propune reducerea cvorumului de participare la referendum

Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie. (…) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Mai mulţi parlamentari USL au depus, la Senat, un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, marţi, deputatul PSD Florin Iordache.

El a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.

„Am depus un proiect de modificare a Legii referendumului care conţine două noutăţi: cvorumul de participare la referendum să fie scăzut de la 50% la 30 şi, a doua, nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot să se pronunţe «Da» sau «Nu» – cele două sunt condiţii cumulative”, a declarat Iordache.

Întrebat care este scopul introducerii acestui proiect de lege, Iordache a precizat că s-a considerat că pragul de validare de 50% plus unu este foarte mare, în condiţiile în care s-a constatat că absenteismul este foarte ridicat şi nu întotdeauna populaţia este interesată de obiectul unui referendum.

“Acest proiect a fost depus împreună cu colegii din USL. Sunt mai mulţi semnatari. Aşteptăm punctul de vedere al Guvernului şi al Consiliului Legislativ. L-am depus la Senat pentru că, în aceast caz, Camera Deputaţilor e for decizional”, a mai spus Iordache.

El a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.

Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, “referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”. “Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, prevede un alt alineat al proiectului.

Opoziţia a criticat propunerea USL, prin vocea Elenei Udrea, arătând că, din punctul său de vedere, ar fi mai utilă o lege care să dea posibilitatea celor din străinătate să voteze prin corespondenţă.

„Cred că democraţia se bazează pe majorităţi, dacă nu eşti în stare să aduci electoratul la vot, soluţia nu este să scazi pragul de validare a unui referendum, soluţia ar fi să dai posibilitatea românilor din străinătate să voteze. Avem aproape 5 milioane de români care sunt afară şi care, s-a văzut la toate alegerile, votează într-un procent foarte mic, un procent foarte mic, pentru că nu au posibilitatea fizic să voteze. Deci, punctul meu de vedere, ar fi mai utilă aprobarea unei legi care să dea posibilitatea celor din străinătate să voteze, eventual votul prin corespondenţă, decât să reduci limita prezenţei la vot la referendum”, a declarat Udrea.

Ea a adăugat că este inacceptabilă situaţia de a modifica Constituţia cu o prezenţă de 30%.

„Pe de altă parte, ai o Constituţie votată cu 50% plus unu şi vrei să o modifici cu o prezenţă de 30%, nu cred că este acceptabilă această situaţie şi nu numai pentru modificarea Constituţiei, ci în general cred că preocuparea oamenilor politici este cum să aducă oameni la vot, nu cum să ia act că românii vin din ce în ce mai puţini la vot. Mulţi sunt plecaţi afară şi, ca urmare, conducem în democraţie cu 20% de acum încolo”, a mai spus Udrea.

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...
Ultima oră
Pe aceeași temă