25.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSportUPDATE. Întâlnire decisivă Antonescu-Ponta, pentru analizarea situaţiei din USL. Ponta: Nu am...

UPDATE. Întâlnire decisivă Antonescu-Ponta, pentru analizarea situaţiei din USL. Ponta: Nu am ajuns la o înţelegere

UPDATE  Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că premierul Victor Ponta trebuie să ia o decizie: ori face cele necesare pentru a continua guvernarea, “fie ia o altă decizie, pentru care este responsabil”, liderul liberal arătând că este necesar ca decizia să fie luată.

Liderul PNL a precizat că premierul trebuie să ia cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte viitorul Cabinetului, existând două variante din punctul său de vedere: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern.

UPDATE. Victor Ponta a declarat, la ieşirea de la întâlnirea cu Crin Antonescu că PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind structura Guvernului. ” Nu am vorbit despre ieşirea din Guvern a PNL. Pentru o restructurare masivă nu este consens în USL. Funcţia de vice-premier este dată de cea de ministru de finanţe. “, a spus Ponta. 

 Ponta a spus că, din punctul de vedere al USD, există două variante: ori se rămâne pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentală, pentru care însă nu există deocamdată consens.

“Din punctul nostru de vedere, al USD – de aceea am fost toţi cei trei lideri aici – sunt două varinate: ori varianta să rămânem cu Guvernul aşa cum este, din 2012, aşa cum a fost votat de Parlament şi aştept oricând începând din acest moment propunerile pentru viceprim-ministru, ministru de Finanţe, ministru de Interne, ministrul Economiei”, a spus premierul.

Premierul Victor Ponta şi Crin Antonescu se întâlnesc, la această oră în Biroul de la Senat al lui Crin Antonescu. La întâlnire mai participă Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea. 

Anterior, premierul Victor Ponta a declarat, după o întâlnire a liderilor USD în Biroul preşedintelui Camerei, că vrea ca USL să rămână unită, o variantă posibilă fiind rămânerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne, sau vicepremier şi ministru de Finanţe.

 În replică, preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat că şeful Guvernului nu este în situaţia să aşeze cum doreşte propunerile de miniştri PNL. Liberalii doresc ca Iohannis să fie vicepremier şi ministru de Interne, ceea ce presupune schimbarea structurii Guvernului, printr-un vot în Parlament. 

Tot luni, la ora 15.00 Ponta se va întâlni şi cu grupul minorităţilor.

Citeşte şi: Ponta se întâlneşte cu grupul minorităţilor, la ora 15.00

Aceasta este prima întrevedere după sistarea, marţea trecută, a discuţiilor privitoare la restructurarea Guvernului.

Citeşte şi: Şedinţa PNL pe tema viitorului USL s-a încheiat: Antonescu a primit un “mandat de fermitate”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, declara, la finalul reuniunii de duminică de la sediul partidului, că, pentru întâlnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au primit “un mandat de fermitate”, care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL, conform Mediafax.

Citeşte şi: Scenarii. Un nou guvern USL, un guvern USD sau un guvern cu doar o parte din liberali. Ziua decisivă pentru USL?

“Mâine (luni – n.r.), la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, domnul preşedinte Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, un mandat care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL. PNL respectă şi îşi doreşte să facă parte din proiectul USL, aşa cum a fost el votat şi mandatat de cetăţeni, în alegerile din 2012”, a declarat Pocora.

În cele şase zile de criză nu a existat nicio întrevedere între liderii PSD şi PNL şi, potrivit declaraţiilor făcute de aceştia, nici măcar o încercare de convocare a unei şedinţe a USL, în condiţiile în care fiecare dintre părţi preciza că aşteaptă un semn de la cealaltă parte pentru a se reîntâlni.

Totodată, preşedintele PNL Crin Antonescu a lipsit din ţară în această perioadă, el aflându-se într-o vizită cu caracter privat în străinătate.

Drept urmare, atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta, dar şi ceilalţi reprezentanţi ai PSD şi PNL au comunicat în aceste şase zile prin intermediul presei, lansând acuze reciproce şi invitându-se unii pe alţii la a spune de o manieră clară dacă doresc ca USL să continue să existe.

Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat, vineri, că a “ales” ca în 2014-2016 să fie păstrată formula de succes USL, apreciind că USL reprezintă cea mai bună formulă de guvernare şi că USL poate oferi stabilitate politic şi guvernamentală pentru perioada care urmează.

Ponta nu a precizat, însă, că PSD ar renunţa la propunerea de restructurare a Guevrnului care implică patru funcţii de vice-premier, una pentru fiecare partid component -PSD, PNL, UNPR şi PC, în condiţiile în care PNL se opune categoric înfiinţării unei noi funcţii de vicepremier, care să revină conservatorilor.

Ştire în curs de actualizare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

VIDEO. Dezbaatere Biden – Trump: Cum comentează France Presse prestațiile celor doi candidați

Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă din SUA s-au atacat reciproc în prima dezbatere televizată de joi seara pe teme precum inflaţia,...

Linia STB 112, traseu modificat, în weekend

Cu ocazia organizării evenimentului cultural artistic din cadrul proiectului „Străzi Deschise - Bucureşti Promenadă Urbană 2024”, în perioada 28.06.2024 (de la ora 22:00) – 01.07.2024 (până la ora 06:00), circulația...
Ultima oră
Pe aceeași temă