25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportUPDATE. Comisia juridică, convocată vineri pentru a analiza cererea Parchetului în cazul...

UPDATE. Comisia juridică, convocată vineri pentru a analiza cererea Parchetului în cazul deputatului Coman

O şedinţă a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor a fost convocată, joi seară, după ce ministrul Justiţiei i-a trimis preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman, transmite Mediafax.

Citeşte şi: UPDATE: Şeful PC Buzău, deputatul Gheorghe Coman, prins în flagrant când lua 3000 de lei pentru trafic de influenţă, a fugit de anchetatori cu maşina, dar a fost prins la scurt timp

În urma şedinţei, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a convocat pentru vineri, la ora 10.00, Comisia juridică pentru a analiza cererea Parchetului de pe lângă ÎCCJ în cazul deputatului Gheorghe Coman, membrii comisiei având un termen de trei zile pentru elaborarea raportului.Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că joi, la ora 19.15, forul legislativ a fost sesizat oficial de către ministrului Justiţiei cu cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman pentru acuzele formulate de către procurorul de caz.

Zgonea a arătat că dosarul a fost trimis către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în urma întrunirii Biroului Permanent şi a deciziei acestuia. El a menţionat că această comisie va lucra de vineri şi are termen trei zile pentru a întocmi raportul.

Valeriu Zgonea a precizat că în 23 decembrie va fi convocată o nouă şedinţă a Biroului Permanent, care să stabilească o reuniune în plenul Camerei Deputaţilor pentru ziua de 27 decembrie, la ora 12.00.

“Atribuţiile noastre constituţionale sunt următoarele: Biroul Permanent convoacă Comisia juridică, pentru mâine (vineri – n.r.) la ora 10.00, pentru a lua act de dosarul trimis de Parchetul de pe lângă ÎCCJ, termenul de prezentare a raportului este până luni, are trei zile, în aceste trei zile trebuie îndeplinite condiţiile constituţionale, adică domnul deputat Coman şi avocatul pe care îl are sunt obligaţi să studieze dosarul, să-şi prezinte argumentele în faţa Comisiei juridice, votul se face secret, urmând ca raportul să fie prezentat Biroului Permanent. Am convocat un Birou Permanent al Camerei Deputaţilor pe 23 decembrie, luni, ora 11.00, urmând ca acest Birou Permanent (…) să convocăm plenul Camerei Deputaţilor, pe 27 decembrie, la ora 12.00”, a spus el.

“Eu am speranţa că domnul deputat Coman (…) va avea decenţa şi, dacă vreţi, onorabilitatatea să-şi dea demisia din Parlamentul României, ca să nu punem Parlamentul României într-o situaţie delicată. În rest, justiţia îşi face datoria, toţi suntem egali în faţa justiţiei”, a menţionat el.

Răspunzând unei întrebări, Zgonea a negat că în cazul deputatului Coman ar fi fost vorba de un flagrant. “Flagrantul odată reuşit sunt alte proceduri constituţionale pe care eu trebuie să le îndeplinesc, ministrul Justiţiei mă informa de îndată şi eu încuviinţam reţinerea parlamentarului. Pot să vă spun că nu este flagrant, în rest nu am voie să spun informaţii din dosar”, a precizat Valeriu Zgonea la întrebările ziariştilor.

Zgonea a mai spus că “este o ruşine ce s-a întâmplat şi este o ruşine că un astfel de cetăţean a ajuns în Parlamentul României”.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman într-un dosar penal instrumentat de DNA, informează Ministerul Justiţiei.

Cererea a fost trimisă în baza datelor comunicate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care primise anterior de la DNA o solicitare privind arestarea lui Coman.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat anterior că a fost informat, telefonic, de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, asupra faptului că îi va fi trimis un dosar cu privire la deputatul Gheorghe Coman.

“Am avut o discuţie cu doamna procuror Laura Codruţa Kovesi, care m-a informat că, cel târziu azi, în funcţie de cum termină procurorul de caz, prin procurol general al României, va fi trimis un dosar”, a spus Zgonea.

El a arătat că, dacă deputatul respectiv a fost prins în flagrant era necesar ca ministrul Justiţiei să îl sune, pentru că un deputat nu poate fi reţinut, chiar dacă este flagrant, fără acordul preşedintelui Camerei, aşa cum scrie textul constituţional.

“Eu am vorbit cu domnul ministru Cazanciuc, nu ştia nimic despre un flagrant, nu a fost infomat, aşa cum prevede Constituţia. Pe cale de consecinţă, nici eu nu ştiu despre flagrant”, a spus Zgonea.

El a precizat că Laura Codruţa Kovesi l-a informat asupra faptului că va primi documentele cu privire la Gheorghe Coman în noaptea de joi sau cel mai târziu vineri dimineaţă.

“Există o prevedere şi pentru aceste cazuri. Înseamnă că undeva în ianuarie, în prima decadă, vom avea o sesiune extraordinară a Parlamentului. Suntem în 19 decembrie. Dacă primim mâine, pe 20, dosarul, e primul BP. Pe 23 şi 24 avem raport cu audiere, soluţia minimă. Plus 8 zile, intrăm în 1 ianuarie. Deci chiar dacă am vrea, nu avem altă soluţie decât în prima decadă a lunii ianuarie să convocăm plenul Camerei pentru a lua această decizie”, a spus Zgonea.

Zgonea a mai precizat că, potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, dacă un deputat sau senator este prins în flagrant, există o procedură rapidă de convocare a Parlamentului şi de discutare a dosarului trimis de procurorul general în Comisia juridică.

“Dacă este o cerere de ridicare a imunităţii, cu reţinere, a parlamentarului pentru anumite infracţiuni stabilite de Codul penal, atunci procedura este stabilită în Statutul deputaţilor şi senatorilor, articolul 24, prevăzută şi în Constituţie, şi durează cel puţin 8 zile”, a adăugat Zgonea.

Deputatul PC Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte de corupţie, a fost prins, joi după-amiază, în judeţul Prahova, şi a fost dus pentru a fi audiat la DNA Ploieşti, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, el a fost prins în trafic pe DN1 B, între Buzău şi Ploieşti.

Conform surselor citate, flagrantul în cazul lui Coman a reuşit în întregime, iar infracţiunea de corupţie de care este acuzat acesta a fost surprinsă integral audio şi video şi în prezenţa unor martori.

În acest context, procesul verbal de prindere în flagrant a fost legal constituit, astfel că DNA poate cere arestarea deputatului.

Gheorghe Coman este urmărit penal după ce a fost prins când primea 3.140 de lei pentru a menţine în funcţie un şef din Direcţia Sanitar Veterinară Buzău, parlamentarul fugind cu maşina în urma flagrantului organizat miercuri de procurorii DNA.

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă