» Kelemen Hunor este solutia pentru Cotroceni luata recent in calcul in laboratoarele UDMR.
» Prin desemnarea unui candidat pentru alegerile prezidentiale, UDMR isi construieste negocierea intr-o alianta.
Presedintele executiv al UDMR ar putea fi solutia gasita de maghiari pentru candidatul la alegerile prezidentiale. Calculul politic arata ca un candidat propriu la alegerile pentru Cotroceni da avantajul UDMR de a negocia in forta in turul al doilea al alegerilor prezidentiale cu finalistii. Kelemen Hunor a urcat incet, dar sigur, in varful carierei politice. Poet, dar si cu activitate jurnalistica, Kelemen Hunor este din 2000 deputat de Harghita. In perioada 1997-2000 a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Culturii, iar din 2007 este presedinte executiv al Uniunii. Contactat de R.l., Kelemen Hunor a spus ca UDMR nu a luat inca o decizie cu privire la eventualul candidat: "nu am discutat despre persoana, nu vreau sa fac speculatii".
Desi decizia oficiala a desemnarii unui candidat va fi luata dupa alegerile europarlamentare, liderul UDMR, Marko Bela a dat un semnal explicit afirmand luna trecuta ca participarea la campania electorala da vizibilitate Uniunii. Liderul UDMR a indemnat in repetate randuri la solidaritate, aratand ca o prezenta corespunzatoare la vot poate intari "pozitia de negociator" a comunitatii maghiare in viata politica romaneasca. "Daca vom fi uniti si in alegerile prezidentiale, atunci maghiarii vor fi, in mod matematic, cei care vor decide persoana viitorului presedinte", a spus Marko Bela.
Politologul Andrei Taranu considera ca "scopul UDMR este acela de a folosi voturile electoratului maghiar in turul al doilea ca potential de santaj sau de alianta. Voturile maghiarilor sunt voturi concrete, sigure, acestia votand exemplar. UDMR isi construieste astfel inteligent viitorul politic", a spus Taranu.
Ce efecte are intrarea UDMR la prezidentiale?
Beneficiind de voturile disciplinate ale maghiarilor la referendumul pentru suspendarea presedintelui si de sondaje favorabile in zona, Traian Basescu va avea de pierdut procente importante o data cu aruncarea in cursa electorala a unui candidat UDMR. Procentele folosite de UDMR ca atu la masa negocierilor au fost de 5-6% din voturi. Daca Gyorgy Frunda a obtinut in alegerile din 1996 o pondere de 6,02%, la alegerile din 2000 a intrunit 6,22%. Totodata, la alegerile din 2004 liderul UDMR, Marko Bela, a obtinut 5,10%. Presedintele Basescu a cultivat constant relatiile bune cu comunitatea maghiara. seful statului si-a petrecut vacantele in judetele Harghita si Covasna, aruncand insa mesaje tintite impotriva liderilor Uniunii care s-au indepartat de problemele maghiarilor.
Acum Traian Basescu trebuie sa gestioneze nemultumirile maghiarilor, care s-au vazut inlaturati de la conducerile deconcentratelor, dar si urmarile declaratiilor sale cu privire la autonomie, mai ales a celebrei "niciodata". Explicand tensiunile din Tinutul Secuiesc, consilierul prezidential pe probleme de minoritati, Peter Eckstein-Kovacs, remarca faptul ca, in privinta autonomiei, "solutiile maghiare si romanesti par ireconciliabile".