27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportTurismul electoral ar putea intra în faliment din 2012

Turismul electoral ar putea intra în faliment din 2012

Secţiile speciale ar putea fi eliminate la următorul scrutin prin implementarea sistemului electronic integrat. Un proiect de lege în acest sens este întocmit de deputaţii din comisia de comunicaţii, care vizează stoparea votului multiplu.

Deputaţii din comisia de tehnologia informaţiilor şi de comunicaţii lucrează la elaborarea unui proiect de lege  cu privire la introducerea unui sistem electronic centralizat de verificare a votului. Preşedintele comisiei, Relu Fenechiu susţine că proiectul prevede înfiinţarea unui registru electoral care să conţină datele personale ale tuturor alegătorilor. „Aceste date vor fi centralizate şi administrate la nivelul Autorităţii Electorale Centrale. Informaţiile vor fi furnizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, de la Serviciile de Evidenţă a Populaţiei”, a afirmat deputatul PNL. Fenechiu a precizat că acest registru al alegătorilor va fi introdus într-un sistem electronic integrat. „Fiecare secţie de votare va fi dotată cu un calculator conectat la acest sistem integrat şi un scanner.

Vom propune utilizarea reţelelor de calculatoare ale Ministerului Educaţiei, astfel că fiecare secţie de votare din şcoli să folosească reţeaua IT din dotare”, a explicat Relu Fenechiu. Acesta a mai spus că „actul de identitate al fiecărui alegător va fi scanat şi verificat, iar dacă a fost identificat că a mai votat o dată, va fi ridicat de organele de ordine la ieşirea din secţia de votare”. Directorul departamentului Informatică din cadrul AEP, Gabriel Saucă, susţine că proiectul vizează eliminarea votului ilegal şi centralizarea tuturor datelor. „Acest sistem integrat dă posibilitatea alegătorului să afle de acasă unde poate să voteze, prin verificarea datelor personale de pe portalul AEP”, a mai spus Saucă. De asemenea, deputatul PDL, Constantin Chirilă, consideră că este binevenită o asemenea lege pentru că se elimină suspiciunile de fraudare a alegerilor şi un pas spre votul electronic. „Un sistem centralizat care va proteja votul şi rezultatul său”, a mai spus deputatul PDL.

Oltean: Dacă nu vine de la Guvern, nu are nici o şansă

În schimb, colegul său de partid, Ioan Olteanu nu dă nici o şansă acestui proiect de lege, pentru că nu este venit de la Guvern. „Dacă nu este o propunere guvernamentală, nu are nici o şansă. Se adună şi ei, câţiva parlamentari şi vin cu o propunere. Cine o va susţine?”, s-a arătat vehement Oltean împotriva acestei iniţiative venită din partea unor parlamentari. Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, ne-a declarat că acest proiect de lege nu elimină frauda electorală, ci numai votul multiplu. „Va fi mai eficient utilizarea  sistemul de scannare a codului de bare de pe cărţile de identitate biometrice care urmează să fie introduse după ce România va intra în spaţiul Schengen. Am înţeles că aceste cărţi de identitate vor fi introduse din 2011″, a precizat Pârvulescu.

Sistemul integrat, utilizat la parţialele din Colegiul 19

Prevederile cuprinse în acest proiect de lege, aflat în  dezbatere în Parlament, sunt incluse într-un proiect pilot implementat de Autoritatea Electorală Permanentă, cu ajutorul STS la alegerile parţiale din aprilie 2010 din Colegiul 19, în urma retragerii din Parlament a deputatului Daniela Popa. De altfel, ideea unui sistem informatic integrat şi utilizarea reţelei de calculatoare din şcoli a fost prezentată în toamna anului trecut, de directorul STS, Marcel Opriş, într-o şedinţă de Guvern. Însă, propunerea STS a fost respinsă de premierul Emil Boc, care şi-a însuşit proiectul de lege elaborat de ministrul PSD al Internelor, Dan Nica, în perioada când social-democraţii guveranau alături de PDL şi care prevedea înfiinţarea de secţii speciale de vot.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Ciucă știe calitățile pe care le așteaptă românii de la viitorul președinte

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, apare într-un clip video în care anunță ce calități ar trebui să aibă un candidat la funcția...

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...
Ultima oră
Pe aceeași temă