22.7 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSportTRU: Schimbarea primului ministru a făcut necesară Convenţia PDL

TRU: Schimbarea primului ministru a făcut necesară Convenţia PDL

Europarlamentarul PDL Traian Radu Ungureanu a explicat, în emisiunea „Dezbaterile Rl” moderată de Sabina Fati, că organizarea alegerilor interne şi a congresului PDL nu erau neapărat necesare, mai ales în apropierea alegerilor de anul viitor, dar au venit în logica necesităţii de a-l schimba pe „demonizatul” Emil Boc din funcţia de premier al României. Ungureanu consideră că PDL trebuie să iasă rapid din confruntarea internă şi să îşi dea seama că adversarul este în afară – alianţa USL, spre care inevitabil vor fugi şi „patrupede” momite din PDL.

„Mulţi au zis că nu era momentul acestui congres. Nu era momentul, dar a devenit. Un partid serios nu face congrese înainte de alegeri, decât dacă are motive. Au fost nevoile guvernării, concluzia că este nevoie de o figură nouă la conducerea Guvernului. Asta a dus în lanţ la următorii paşi – o dezbatere, o opţiune la nivelul conducerii partidului. Aşa ne-am ales cu un congres care altfel nu era neapărat necesar. E adevărat că alegeri în partid nu mai fuseseră de şase ani”, a explicat Traian Ungureanu pe romanialibera.ro.

Fostul ziarist a recunoscut că oamenii îl întreabă două lucruri în urma acestui congres: „Cum naiba l-aţi ales pe Emil Boc şi cum de eu, care eram atât de apropiat de Vasile Blaga, l-am preferat pe Boc”. Ungureanu a explicat că „în momentul în care ne-am fi despărţit de Emil Boc, ne-am fi despărţit de opera de guvernare pe care o ducem de doi ani, ne-am fi despărţit de preşedintele Traian Băsescu, de tot. Am fi devenit o caricatură în ochii publicului„. Pe de altă parte, Ungureanu a spus că „echipa Blaga este a unor oameni cu mare experienţă în partid. Ei nu pot fi şterşi din partid fără a rescrie istoria, locul lor este în PDL. Cred că asta îi va ţine şi îi va ajuta să facă pasul în partid, în condiţiile actuale. Personal, sunt foarte legat de Vasile Blaga, dar la congres am votat Emil Boc, din punct de vedere raţional. Problema Blaga versus Boc este irezolvabilă şi nu trebuie să rămână în interiorul partidului”.

Congresul şi preşedinţia PDL „au fost câştigate de candidaţii cu litera B. Atât cel de pe listă, cât şi cel care nu era pe listă. Traian Băsescu rămâne reperul prim pentru PDL, în fond el este omul care a câştigat toate alegerile, şi cele la care a participat, şi cele la care nu a participat. Nu este vorba doar de PDL, s-a întâmplat şi în alte partide. Mă gândesc la perioada în care în PSD a câştigat Mircea Geoană preşedinţia partidului”, a mai spus Ungureanu.

Traian Ungureanu susţine că ideea unui premier tehnocrat poate duce mai departe valorile guvernării lui Emil Boc, dar cu alt titular: „Nu este o idee perfectă, dar extrage dintr-un efort de guvernare remarcabil o figură demonizată, aşa cum a ajuns Boc. Asta nu înseamnă că ideea unui premier politic nu stă în picioare, în teorie. Când dezrădăcinezi România din obişnuinţele ei neproductive, omul care face asta se încarcă de ostilităţi, de deriziune. Eu personal îl susţin pe Boc, dar temperatura publică nu e bună„.

Europarlamentarul a explicat că PDL nu mai poate continua pe aceeaşi variantă, pentru că „PDL şi întreg proiectul său guvernamental este impopular. Nu din cauza lui Emil Boc, ci din cauza măsurilor extrem de nepopulare pe care le-a luat. Putem deveni şi mai impopulari dacă ezităm să acţionăm. Dacă un om de statura lui Emil Boc se uzează, se încarcă de imagine negativă, atunci acel om trebuie să-şi apere valorile, politica de guvernare şi partidul ieşind din avanscenă”.

„Patrupedele” care vor fugi la USL

Paradigma în care s-a pus problema recent, de Boc versus Blaga, „nu duce nicăieri şi există un orizont de aşteptare foarte apropiat, când problema PDL nu va mai fi în PDL, ci în USL”. Primul test la care va fi supus PDL bate deja la uşă: „Cred că este foarte greu să treci un guvern nou prin Parlament. Totul se joacă la un vot, două voturi. Partidul a ieşit dintr-un congres agitat, foarte intens şi există frustrări nerezolvate încă. Există în PDL detaşamente. Ca în orice partid. Nu avem facţiuni şi asta e o deosebire importantă. Primul test vine, trecerea prin Parlament a unui nou Guvern. Şi acolo vom demonstra ce suntem: un partid cu tot felul de oameni, păreri, detaşamente, dar care ştie să ia teste”.

Traian Ungureanu a mai spus că, în apropierea alegerilor din 2012, vor apărea inevitabil dezertări din PDL către alianţa USL: „PDL este impopular pentru că a făcut program anticriză în România, a salvat economia, dar asta nu înseamnă că atâţia oameni nu sunt victime ale acestui program anti-criză. Asta înseamnă impopularitate şi asta creează o serie întreagă de patrupede care apar întotdeauna cu o lună-două înainte de alegeri şi care fug în altă parte. Patrupedele pot fi atrase, nu e o problemă, există tot felul de mijloace”.

Ungureanu a adăugat însă că dacă PDL poate pierde alegerile, USL mai trebuie să le şi câştige şi că românii decontează negativ şi în partea USL, nu doar a PDL: „USL este varianta viitorului socialist pentru România, pe care Ponta, Antonescu şi Voiculescu o impun românilor. Bănuim că absenteismul va fi foarte ridicat la alegeri, dar eu cred că electoratul va ţine cont de varianta pe care o propune USL, care este un dezastru economic, cu partide conduse de oameni neprobaţi, cu competenţă redusă, fără idei şi soluţii economice”.

Odinioară, PSD ne-a făcut să semănăm cu Rusia. Acum, această alianţă vrea să ne facă să semănăm cu Grecia, cu Portugalia„, a mai spus Traian Ungureanu.

Cele mai citite

Adjunctul şefului Poliției Dâmbovița, pus sub control judiciar. Ce acuzații i se aduc

Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, comisarul şef Ionuţ-Denis Pîrvu, este cercetat sub control judiciar de către DNA Ploieşti. Acesta este suspectat că...

Franța: Dreapta tradițională(Les Republicains) este gata să participe la guvernarea noului premier Michel Barnier

Deputaţii şi senatorii de dreapta Les Républicains (LR, Republicanii), care au revenit miercuri din vacanţa parlamentară, au dat oficial fiecare undă verde participării unor...

Ucraina vrea ca țările vecine NATO să doboare rachetele și dronele rusești din vestul ei

Ucraina le-a cerut miercuri ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest, potrivit tribune.net.ph. "Ruşii...
Ultima oră
Pe aceeași temă