13.2 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportTraian Băsescu: Nu mai am încredere în Guvern, iar ANTONESCU nu va...

Traian Băsescu: Nu mai am încredere în Guvern, iar ANTONESCU nu va ajunge NICIODATĂ preşedinte. Îi avertizez că ne apropiem de un ŞOMAJ de 8%

Preşedintele Traian Băsescu a spus, luni seara, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că “Singurul lucru pe care îl constat este că s-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând situaţia ţării”.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

“Mica mea conferinţă de presă este ocazionată exact de încheierea vacanţei liderilor USL, care, după cum vedeţi, imediat ce s-au întors, au reuşit, după 45 de zile, să dea şi o nominalizare pentru ministrul Transporturilor. Este un progres”, a spus Traian Băsescu.

“Dacă liderii USL n-au timp să meargă prin ţară, vreau să le dau câteva informaţii grave. Şomajul este în creştere. Românii sunt, tot mai mult, preocupaţi de siguranţa locului de muncă”.

Citeşte şi Băsescu: Crin Antonescu NU o să fie preşedinte NICIODATĂ

“Când Ponta a preluat guvernarea, şomajul era de 6,7%. În luna iunie, tot cinform măsurătorilor ESA, şomajul ajunsese la 7,7 procente. Creşterea economică nu înseamnă şi creştere de locuri de muncă, iar acesta este un efect al amputării investiţiilor din bugetul de stat.”

“În luna iunie, şomajul pe măsurători ESA era 7,6, dar în iulie, România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce ne va arăta că, atunci când se va analiza la nivelul Eurostat şomajul în România, cifra pentru iulie va fi de opt procente. Este un prag extrem de riscant, şi crearea de locuri de muncă este esenţială.”

“Relansarea investiţiilor trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului”.

“Ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului, măcar pe perioada verii. Repet, vorbesc în procente ESA”.

Citeşte şi Băsescu: Liderii USL s-au întors nervoşi din concediu, poate se calmează aflând situaţia ţării

“Un alt semnal de alarmă extrem de serios este legat de faptul că investiţiile străine în primele şase luni ale anului au scăzut cu 19,4%, ceea ce înseamnă că, simultan cu reducerea investiţiilor din bugetul de stat, acesta este rezultatul: creştere de şomaj”.

“Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul cu Comisia Europeană privind utilizarea fondurilor europene”.

“Comisia remarcă faptul că Guvernul are o lipsă de capacitate de analiză atât pentru situaţia de fapt, cât şi pentru obiectivele pentru 2014-2020, părere pe care eu o susţin fără rezerve. Tot comisia Europeană remarcă faptul că acordul de parteneriat propus este necorelat cu strategia UE pentru 2014-2020”.

Citeşte şi Băsescu: E timpul ca Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze

“Amintesc tuturor factorilor responsabili că, la ultimul Consiliu European s-au stabilit câteva măsuri pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Cu această ocazie, s-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi în 2014-2020. În plus, CE a stabilit ca banii cheltuiţi din alte programe să fie destinaţi aceluiaşi program de reducere a şomajului în rândul tinerilor. Asta înseamnă că, la ora asta, Guvernul ar fi trebuit să aibă programe pregătite, care să fie demarate începând de la 1 ianuarie 2014. Vă spun şi regiunile: regiunea Sud-Muntenia, regiunea Centru şi regiunea Sud-Est”.

“Este o convingere a liderilor USL şi a Guvernului că pot substitui munca serioasă cu emisiuni televizate. Îi avertizez că ne apropiem de 8% nivel al şomajului. Nici în perioada crizei, România nu a avut un asemenea nivel de şomaj. Iar nepăsarea, convingerea că pot supravieţui la nesfârşit prin aroganţă îi face să nu dea atenţie problemelor improtante ale ţării”.

“Există mecanisme puse la dispoziţie de UE care ar fi putut scădea şomajul în România şi în rândul tinerilor”.

Citeşte şi Preşedintele critică Guvernul: Şomajul a crescut la 7,6% în iunie şi cu 29.000 de şomeri în iulie, investiţiile au scăzut

“Astăzi am menţionat câteva lucrări prioritare. Metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetăţeni şi poate cooperarea dintre primarul sectorului şase, domnul Mănescu, şi soţia sa, doamna Mănescu, va duce la reluarea lucrărilor la metrou”.

“Un semnal de alarmă special în trag pentru Autostrada Transilvania”.

“La Autostrada Transilvania s-a procedat fără cap. S-a anulat contractul, fără să se pună ceva în loc. Sunt zone care se degradează. De exemplu, podul de la Gilău peste Someşul Mic, a fost abandonat şi nu a fost pus nimic în loc. Asta înseamnă miliarde de lei din bugetul de stat, iar Guvernul nu finalizează austostrada pentru câteva milioane. O întreagă lucrare va trebui reluată. Numai vorbim de pasajul peste DJ 21, la km 24 plus 5. Acolo mai trebuiesc câteva milioane pentru ca acel pasaj să devină funcţional. Este abandonat, aşa cum a fost în ziua în care a fost anulat contractul cu Bechtel”.

Citeşte şi Băsescu: Antonescu,Ponta, Blaga să aibă grijă de infractorii din partide, nu să se lege de instituţii

“Ce veţi vedea, însă, pe toate şantierele: sunt milioane de tone de materiale de construcţii pe marginea proiectului de autostradă. Acelea vor fi furate, vor dispărea”.

“Există un contract cu o firmă de pază, dar în foarte puţine locuri am văzut paznici.”

“Guvernul plânge după bani, măreşte fiscalitatea, dar îngroapă bani pe Autostrada Transilvania. Mi se pare o lipsă de simţ managerial, dispreţ pentru bani”.

“Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Guvernul ar fi sa guverneze. Este timpul ca Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să se lupte politic. Primul ministru trebuie să înţeleagă un lucru esenţial. El este co-preşedinte USL, dar, înainte de toate, este premierul României. Cred că românii sunt mai puţin interesaţi de ce crede Ponta despre preşedinte şi sunt mai interesaţi să audă lucruri despre şomaj, despre cum sunt utilizaţi banii europeni”.

“Ce nu înţelege Victor Viorel Ponta este ca eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic. Oricâte procente aş avea, în scădere sau în creştere, este adevărat, procentele sunt în creştere, dar nu mă ajută cu nimic. De aceea mi se pare că nervii lui Crin Antonescu, ai lui Ponta, anumite etichetări arată o nervozitate inutilă şi îi atenţionez: drumul pe care merge ţara este un drum periculos. Guvernul nu îi stabileşte traseul. Există riscul ca sacrificiile enorme din 2009, 2010 şi continuate în 2011 să devină ceva repetabil, pentru că riscăm să alunecăm spre o situaţie dificilă din punct de vedere economic”.

“Dacă vom continua să nu guvernăm ţara şi să transformăm totul într-o iresponsabilă bătălie politică, riscăm să le pricinuim românilor o mare suferinţă prin reintrarea în criză. Avem probleme în gestionarea macroeconomică a ţării”.

“Oricât s-ar supăra Guvernul, îmi voi face un obicei din a-i chema să guverneze”.

“Încep să mă conving că membrii Guvernului sunt incompetenţi. Ar trebui să se gândească la infractorii pe care-i au în partid, nu la instituţiile statului care au grijă de cetăţeni”.

“Crin Antonescu nu va ajunge niciodată preşedinte. Nu poţi ajunge preşedinte dacă nu poţi să respecţi o asemenea instituţie”.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Ea e olandeza care l-a vrăjit pe Jude Bellingham

Jude Bellingham, fotbalistul englez pentru care Real Madrid a „spart banca” în vara anului trecut, plătind nu mai puțin de 103 milioane de euro...

George Simion: „Noi nu vrem să fim încă un parazit pe spatele statului român”

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat joi că Alianţa pentru Unirea Românilor nu vrea să fie „încă un parazit pe spatele statului român”, susținând...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă