15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportSchimbare periculoasă de direcție. Tăriceanu și Meleșcanu trimit tot mai insistent semne...

Schimbare periculoasă de direcție. Tăriceanu și Meleșcanu trimit tot mai insistent semne de pace către despotul Putin. Fostul „european cu papion” a ajuns să promoveze refacerea relațiilor cu Rusia

După ce a criticat dur ambasadele occidentale, Călin Popescu Tăriceanu a început să explice de ce România nu trebuie să se teamă de o relansare a legăturilor cu Moscova.

De când a ajuns din nou la guvernare, co-președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a atacat constant aliații vestici ai României, pe care i-a prezentat drept adversari ai României. În trecut, Tăriceanu avea eticheta de a fi „european cu papion” – o expresie folosită de fostul președinte Traian Băsescu. Totuși, actualul președinte al Senatului nu este la primul gest de ostilitate față de partenerii vestici ai României.


Citește și comentariul lui Mihai Duță, senior editor România Liberă: 
Tăriceanu, câinele și cățeii

Așadar, o minciună de la cap la coadă din partea fostului politician liberal de rasă, devenit un adulator al rușilor și brațul tatuat al pesediștilor cu dosare. El nu e cu corupția în gură. A pus-o în scris pe bilețelul roz trimis lui Traian Băsescu prin care-i cerea să intervină în dosarul prea-cinstitului său prieten… continuarea aici!

În iunie 2006, Tăriceanu, pe atunci premier și președinte al PNL, a propus retragerea trupelor românești din Irak. Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a fost mandatat de conducerea PNL să propună CSAT retragerea soldaților români din Irak.

“Pierderile de militari încep să devină îngrijorătoare și ele sunt însoțite și de un număr din ce în ce mai mare de oameni care rămân invalizi pe viață”, a fost una din explicațiile oferite de Tăriceanu.

Ulterior, CSAT a respins propunerea lui Tăriceanu. În aprilie 2007, el a reluat ideea, dar nu a făcut nici un demers concret.

Narîșkin, oaspete de onoare

În 2015, Călin Popescu Tăriceanu a făcut un nou gest contrar politicilor europene: i-a permis președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin, să vorbească în plenul Senatului. Narîșkin a venit în România cu toate că se află pe lista persoanelor cărora Consiliul European le-a interzis accesul în statele membre ale UE.


Citește și comentariul jurnalistului Cătălin Prisacariu, senior editor România liberă
Dragnea l-ar cam suna pe Putin
Pune-te acum, cititorule, în locul lui Liviu Dragnea și recitește ce îți poate oferi Transnistria: nu-ți vine să-l suni chiar acum pe Putin și să ceri drept viager de rezidență la Tiraspol? Sau, mai bine, îl suni pe Putin, dar ceri altceva: să te ajute să transformi toată România în Transnistria! … continuarea aici!


Justificarea Senatului a fost că demnitarul rus nu s-a aflat într-o vizită de lucru bilaterală, ci a participat la Sesiunea statelor membre ale Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră. Iohannis a refuzat să se întâlnească cu Narîșkin. „Mi se pare nepotrivit ca România să devină din acest punct de vedere mai radicală decât ar trebui să fie“, a răspuns Tăriceanu celor care-l criticau pentru că l-a invitat în Senat.

Neinteresat de criticile dinspre Vest

În ultimele zile însă, și președintele Senatului, și subalternul său pe linie de partid, Teodor Meleșcanu, care conduce diplomația română, au transmis mai multe semnale amicale către Rusia. La 13 februarie, Meleșcanu s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, iar ulterior ambasada și-a manifestat public entuziasmul față de discuțiile cu șeful diplomației.

„Am fost unanimi în înțelegerea necesității de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două țări, în plus față de acele contacte destul de sistematice care au loc în cadrul structurilor internaționale“, a spus Kuzmin, într-un interviu pentru TASS. După ce presa a criticat aceste contacte, Tăriceanu l-a apărat pe Meleșcanu. „Rusia nu e chiar o ţară oarecare.

 

Este una din marile puteri la nivel mondial şi este firesc să se întâlnească şi cred că nu e numai firesc, e obligatoriu să se întâlnească şi cu ambasadorul Rusiei“, a afirmat președintele Senatului.


Citește și editorialul jurnalistului Mălin Bot, redactor-șef online România liberă
Putin are o armată de ”idioți utili„ în România: Dragnea, Tăriceanu, Ghiță, Udrea și mulți alții

Infractorul Liviu Dragnea este generalul unei veritabile armate de idioți utili penali care luptă fără să știe pentru a-l ajuta pe dictatorul de la Moscova să destabilizeze România. Poate că sunt câțiva dintre ei chiar ghidonați direct prin diverse pârghii acționate de la Moscova … continuarea aici!


În schimb, Tăriceanu a făcut, în ultimele săptămâni, declarații mult mai dure față de aliații occidentali. „Cei care sunt acreditaţi ambasadori la Bucureşti de ani de zile în momentul ăsta nu pot să recunoască că au stat degeaba la Bucureşti, că au închis ochii şi că nu văd că sunt instituţii care funcţionează în afara cadrului legal şi constituțional. (…) Mă interesează în planul doi relaţia aceasta (cu ambasadele – n. red.). Îmi doresc să fie bună, dar nu cu orice preţ, adică România să fie o ţară plecată pe care europenii şi-o doresc lăsată undeva la marginea Europei“, a afirmat copreședintele ALDE, după ce mai mulți ambasadori din statele vestice au criticat controversata OUG 13/2017.     




Dodon rupe legăturile militare cu România

În timp ce oficiali români încearcă să fie prietenoși cu Rusia, noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, pune capăt cooperării militare cu Bucureștiul. Ministerul Apărării din Republica Moldova a renunţat la ideea participării la exerciţiul militar internaţional “Platinum Eagle“ în România, după ce preşedintele Igor Dodon a refuzat să semneze un decret privind detaşarea unui contingent militar moldovean la aceste aplicaţii.

Republica Moldova a participat la exerciţiile din România pe parcursul ultimilor doi ani. Autoritățile române nu au reacționat la această măsură impusă de Dodon.

 

 

 

 

Cele mai citite

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

Veste tristă pentru handbalul românesc. Naționala masculină a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2025

Naționala României de handbal masculin a fost învinsă decisiv de echipa Cehiei în manșa secundă a barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025....

Roger Corman, regizorul „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta de 98 de ani

Roger Corman, care a regizat o serie de filme de cult, printre care „The Little Shop of Horrors” din 1960, a murit la vârsta...
Ultima oră
Pe aceeași temă