8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportTăriceanu propune un calendar pentru suspendarea lui Băsescu

Tăriceanu propune un calendar pentru suspendarea lui Băsescu

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, propune într-o scrisoare deschisă inițierea procedurii de suspendare și demitere a președintelui Traian Băsescu.

Propunerea are ca bază probatorie "nenumăratele încălcări ale prevederilor constituționale puse în operă de Președintele României în anii 2013 și 2014".

Tăriceanu înaintează și un calendar: suspendarea de către Parlament a președintelui în preajma datei de 23 septembrie și organizarea referendumului de demitere pe data de 2 noiembrie, aceeași zi în care se organizează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Potrivit lui Tăriceanu, "coincidența datei primului tur al alegerilor prezidențiale cu referendumul de demitere va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1".

"Zilele următoare vom da publicității "Cererea de suspendare", textul pe baza căruia îi vom invita pe toți parlamentarii să ni se alăture pentru inițierea procedurii de demitere a președintelui României. În cazul în care cel puțin o treime din numărul total al parlamentarilor va semna inițiativa, textul urmează a fi înaintat de Parlament Curții Constituționale pentru obținerea avizului consultativ. Parlamentarii PLR vor fi primii care vor semna acest demers", se precizează în comunicatul transmis de președintele Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu amintește că, pe data de 25 iunie 2014, Parlamentul a adoptat o declarație în care se arată că Traian Băsescu nu mai este îndreptățit să asigure prestigiul, integritatea morală și legitimitatea funcției prezidențiale, motiv pentru care trebuie să își asume de îndată demisia, având în vedere "atingerea gravă și iremediabilă adusă prestigiului funcției prezidențiale prin implicarea fratelui președintelui României în fapte de corupție extrem de grave".

"Pe data de 21 august a.c., în calitate de președinte al Senatului, am dat publicității următorul comunicat: Acțiunea electorală fățișă desfășurată ieri în sediul Administrației Prezidențiale alături de delegația PMP și declarațiile făcute de președintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziție de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituționale. (…) Președintele țării a dat ieri dispoziție Parchetului General, în direct la B1, să înființeze o comisie rogatorie într-o afacere în care ar putea fi implicat unul dintre numeroșii săi adversari politici, a mai anunțat în numele Administrației Prezidențiale că a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca și cum Președinția s-a transformat în organ de anchetă, l-a atacat indirect pe ziaristul Cătălin Tolontan, cel care se ocupă cu investigarea jurnalistică a "Galei Bute", în care Elena Udrea e suspectată de fapte de corupție grave. Pe lângă toate acestea, implicarea sa activă în înființarea Fundației Mișcarea Populară, mărturisită tot la B1, și propaganda electorală fățișă și susținută pentru PMP și candidatura Elenei Udrea nici nu mai par încălcări ale Constituției atât de grave", mai precizează Tăriceanu.

Potrivit acestuia, intervenția directă și instituțională a lui Traian Băsescu la președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema portofoliului și candidatului României la funcția de comisar european și în scopul susținerii pe această temă a poziției președinților de partid, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, reprezintă o nouă escaladare a practicilor prezidențiale neconstituționale și o dublă încălcare a Constituției de către președintele României.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă