17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportTăriceanu: Cred că, din punct de vedere tactic, ACD e o greşeală...

Tăriceanu: Cred că, din punct de vedere tactic, ACD e o greşeală pe termen lung

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni seară, pentru Mediafax,  că alianţa politică încheiată de liberali cu conservatorii pornind pe picior de egalitate reprezintă o “greşeală tactică” pe termen lung a actualei conduceri a formaţiunii, menţionând că nu înţelege graba.

Întrebat cum comentează decizia conducerii PNL de a încheia o alianţă politică cu PC, Tăriceanu a precizat că există o “serie de abordări” care încalcă cadrul statutar al formaţiunii.

“În primul rând, sunt o serie de abordări care depăşesc cadrul statutlui în ceea ce priveşte Alianţa cu PC, pentru că n-a existat în prealabil un mandat care să dea preşedintelui sau unei echipe de negociere pentru a schiţa această alianţă, dar asta e o chestiune care ţine de democraţia internă din PNL şi nu vreau să o comentez”, a spus fostul lider.

El a subliniat că, în opinia sa, fondul problemei îl constituie “necesitatea şi oportunitatea alianţei cu PC-ul”, precizând că Alianţa de Centru-Dreapta nu dă un răspuns la problema insuficienţei de putere a opoziţiei.

“Din perspectiva mea această alianţă ar fi trebuit să urmărească două scopuri, un scop politic general, având în vedere că noi liderii din opoziţie suntem angrenaţi într-o luptă cu actuala putere şi avem interesul să găsim soluţii pentru a debarca această putere care este total incompetentă şi ruptă de realităţile româneşti, şi avantajele PNL. Eşecurile de până acum ale opoziţie nu s-au datorat unor defecţiuni din cadrul Opoziţiei. Opoziţia are atâta putere cât i-a dat electoratul în urma alegerilor din 2008, şi numai dacă vor exista anumite defecţiuni la nivelul puterii se va putea realiza o răsturnare a actualului raport de forţe şi asta o ştie oricine are puţină experienţă în politică”, a spus liberalul.

Şeful deputaţilor PNL a adăugat că prin protocolul încheiat luni între PC şi PNL, conservatorii îşi “rezolvă nişte probleme”, iar liberalii pierd avantaje.

“În al doilea rând, îmi pun problema care este avantajul PNL-ului din această alianţă, pentru că în Protocol, ceea ce am văzut este că PC îşi rezolvă nişte probleme, beneficiază de sprijinul nostru pentru a-şi crea grupuri parlamentare în Cameră şi în Senat, dar nu am văzut niciun fel de element care să fie de parteaPNL, avantaj pentru PNL. Mai mult decât atât, Protocolul e făcut în aşa fel încât aducepe picior de egalitate două formaţiuni politice care evident nu au aceeaşi pondere în plan politic şi electoral”, a afirmat deputatul liberal.

El a subliniat că “PNL e cotat azi în sondaje cu 25% sau poate chiar mai mult, iar PC e departe de acest scor”. “De aceea consider că nu se justifică un Protocol de funcţionare a alianţei în care cei doi parteneri să fie pe picior de egalitate pentru că ei nu sunt de fapt şi nu cred că greutatea unor decizii ale PNL poate să fie pusă în cumpănă de punctul de vedere al PC”, a spus Tăriceanu, precizând că asigurarea unor avantaje pentru PNL ţine de interesul general al PNL

Pe de altă parte Tăriceanu a declarat că, în opinia sa, PNL ar trebui să meargă la alegeri pe propriul său drum, cu o identitate politică bine definită pe partea de centru-dreapta, precizând că alianţa cu PC este “o greşeală tactică pe termen lung” făcută de actuala conducere a PNL.

“Cred în forţa şi vigoarea ideilor liberale, şi mi-aş fi dorit şi îmi doresc foarte mult ca PNL să ajungă prima forţă politică a ţării. Iar pentru acest lucru cred că e nevoie în primul rând de a ne mobiliza noi, pentru că ceea ce este în final elementul cel mai de greutate este modul în care comunicăm noi ca liberali cu electoratul, ideile şi proiectele pe care noi le prezentăm electoratului şi pentru care dorim sprijin. Acestea sunt elementele care m-au făcut să spun că o astfel de alianţă nu este, după părerea mea, oportună. Nu-i văd graba, nu înţeleg care a fost graba. Putem să avem o relaţie bună cu PC, care nu trebuie neapărat să fie formalizată într-un fel. Eu cred că forţa opoziţiei stă în formalizarea unor astfel de realţii. Din contră, cred că din punct de vedere tactic, este o greşeală pe termen lung”, a spus liberalul.

Cele mai citite

Jignitul secolului – premierul României jignit de cetățenia română!

Partidul SOS România a transmis un comunicat de presă referitor la faptul că premierul României este jignit de cetățenia română. "Domnule Ciolacu, în 2024 românii nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă