21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportSuccesoarea lui Philip Gordon vine la Bucureşti

Succesoarea lui Philip Gordon vine la Bucureşti

Adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, se va afla vineri şi sâmbătă la Bucureşti, în cadrul unui turneu pe care îl efectuează în Europa.

În afară de faptul că vizita la Bucureşti este singura care are alocate două zile, este şi singura în care oficialul american are pe agendă „întărirea statului de drept”. Semn clar că acţiunile coaliţiei USL din „marţea neagră” nu au trecut neobservate.

La Bucureşti, doamna Nuland se va întâlni cu „oficiali guvernamentali de rang şi membri ai societăţii civile”, dar nici Ambasada SUA, nici Ministerul de Externe nu au putut oferi detalii asupra vizitei. MAE nu a putut confirma ieri decât foarte târziu că va exista o întâlnire cu ministrul Corlăţean. Ceea ce nu înseamnă însă că nu putem face câteva presupuneri rezonabile.

Agenda doamnei Nuland publicată de Departamentul de Stat arată că oficialul american a alocat fiecărei etape – Haga, Berlin, Vilnius şi Paris – câte o singură zi. Nu pentru că nu ar fi existat teme consistente de discuţie: Securitatea euroatlantică, Securitatea nucleară, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, foarte probabil Acordul de liber schimb UE-SUA, precum şi toată aria de probleme globale în care Statele Unite cooperează cu Uniunea Europeană şi cu statele vizitate. Numai vizitei la Bucureşti doamna Nuland i-a acordat două zile – un semn de interes şi de preocupare din partea americanilor pentru ceea ce se întâmplă în această parte a lumii. Şi numai vizita la Bucureşti are pe agendă „chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv eforturile de întărire a statului de drept”.

Victoria Nuland este diplomat de carieră şi încă din perioada în care era emisar special pentru Forţele Convenţionale în Europa a vizitat în mai multe rânduri România şi este familiarizată atât cu situaţia din ţară, cât şi cu cea de la est de România, de unde problematica regională care ar urma să fie abordată în discuţiile cu oficialii români. Vizita domniei sale la Bucureşti mai include o particularitate, şi anume o întâlnire cu reprezentanţii societăţii civile. Este vorba, din informaţiile obţinute de noi, de o mână de ONG-uri care au rămas necompromise şi au ales să apere statul de drept de asalturile la care a fost supus de puterea USL. Sau, pe limba lui Victor Ponta, „cozile de topor” ale lui Băsescu.

Un context mai larg

Vizita doamnei Nuland intervine în contextul în care, imediat după marţea neagră, când Parlamentul a încercat să modifice Codul Penal în sensul anihilării funcţiei ANI şi scoaterii demnitarilor de sub incidenţa legii penale, Ambasada SUA a dat următorul comunicat: „Un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nici o consultare, nici o dezbatere şi nici o ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse. Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României.

Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali, cât şi străini, când iau în calcul unde să investească”. Ambasada SUA nu dă niciodată astfel de comunicate fără să consulte Washingtonul, ceea ce înseamnă că, în momentul în care declaraţia a fost făcută publică, ea era aprobată de Departamentul de Stat, cel mai probabil de doamna Nuland însăşi, ca responsabil de această regiune. Cu toate acestea, dacă ministrul Corlăţean s-a mulţumit să-şi declare nemulţumirea că astfel de comunicări nu se fac prin canalele diplomatice obişnuite, ci prin mass-media, premierul Victor Ponta a încercat o tentativă de şantaj la adresa americanilor cu următoarea declaraţie: „Singura reacţie care cred că a fost total greşită pentru că nu se referea la realitate a fost a Ambasadei SUA, care vorbea despre investiţiile americane.

Din câte ştiu eu, Chevronul investeşte în România sau poate să plece din România dacă nu se aplică legea şi dacă nu reuşim să arătăm că putem să protejăm proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare dată mi-au spus că dacă proprietatea privată poate fi apărată – mesajul meu public şi activitatea MAI le cunoaşteţi – şi aici cred că a fost o greşeală şi o să transmit acest lucru”.

Acum Ponta va avea ocazia „să transmită acest lucru” – că Chevron poate să plece, dacă americanilor nu le convine „cum e cu parlamentarii” – oficialului Departamentului de Stat faţă în faţă. Altfel spus, vizita doamnei Nuland va fi un test privind cât de departe sunt dispuşi Victor Ponta şi USL să meargă cu destructurarea statului de drept şi cât de mult vor să rişte parteneriatul strategic cu Statele Unite pentru a face asta. Vizita doamnei Nuland are, din acest motiv, şi un caracter preventiv puternic, ceea ce înseamnă că mesajul domniei sale va conţine avertismente serioase adresate actualului guvern.

Cele mai citite

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă