14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSportStolojan: Trebuiau îngheţate salariile şi pensiile anul trecut!

Stolojan: Trebuiau îngheţate salariile şi pensiile anul trecut!

Fostul premier Theodor Stolojan vorbeşte într-un interviu acordat realitatea.net despre situaţia în care se află astăzi România, în condiţiile în care FMI ar cere majorarea TVA şi a cotei unice.

Fostul premier consideră că este nevoie de o refacere a bugetului în condiţiile în care nu va fi o creştere economică de 1,3% ci creştere 0.
“Evoluţia economiei până în prezent arată că nu vom avea o creştere de 1,3% ci creştere 0. În aceste condiţii, bugetul pe 2010 trebuie refăcut. Dacă vrem să menţinem cheltuielile actuale avem de acoperit un gol de resurse. Întrebarea este cât de mare este acest gol. FMI a venit cu o cifră, noi avem o alta, mai mică… în venituri doar diferenţa de creştere economică ar fi de 0,4% din buget. FMI spune însă că anumite venituri nu se vor realiza şi că vor fi cheltuieli şi mai mari. Cu alte cuvinte că gaura e mai mare. Din acest moment, dacă Guvernul ajunge la concluzia că cifrele FMI sunt bune sau că cifrele sale sunt bune, sau ale altora, se poate discuta de ceea ce s-a discutat şi în 2009. Putem discuta creşterea deficitului ca să putem menţine cheltuielile aprobate în 2010. Aici discuţiile trebuie să continue. Mai departe discutăm cum acoperim deficitul. Pentru că aici are dreptate FMI când vine şi spune: măi băieţi, aveţi un deficit, cum îl acoperiţi? Trebuie aşadar să vedem cât de mare e şi dacă mai putem mări deficitul. În aceste condiţii Guvernul are trei soluţii: să reducă cheltuielile, să mărească veniturile sau şi una, şi alta”, explica Stolojan.

Stolojan apreciază că trebuia impusă din 2009 îngheţarea salariilor şi pensiilor. “Din criză nu ieşi dacă reduci cererea… În 2009 soluţia care trebuia luată era îngheţarea salariilor şi pensiilor şi blocarea tuturor actelor care prevedeau creşteri salariale”, punctează fostul premier.

Europarlamentarul PDL consideră că soluţii se mai găsesc, dar vor fi mai mult mai dureroase. “Niciodată nu e prea târziu, dar acum trebuie tăiat ceva”, concluzionează Stolojan.

Cele mai citite

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...

Generalul israelian Yair Golan este noul şef al Partidului Laburist din Israel

Fostul general Yair Golan a fost ales marţi în funcţia de şef al Partidului Laburist din Israel, în timp ce această formaţiune de stânga,...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă