21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSemne de intrebare pentru 2012!

Semne de intrebare pentru 2012!

In numai 24 de ore, Londra a trecut de la extazul clipei in care a aflat ca va gazdui Jocurile Olimpice din 2012 la agonia de ieri dimineata, atunci cand capitala londoneza a fost zguduita de mai multe explozii teroriste. In acest moment, recitind ce scria presa engleza ieri dimineata si ce declaratii optimiste faceau responsabilii Comitetului de Organizare pentru 2012, se nasc mai multe intrebari ce, cu siguranta, au fost puse printre conducatorii CIO.

Londra promitea “cele mai bune Jocuri din istorie”

Presedintele Comitetului de candidatura a Londrei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012, Sebastian Coe, a promis ca in capitala Angliei se vor desfasura “cele mai bune Jocuri din istorie”. “Suntem foarte onorati ca beneficiem de oportunitatea de a gazdui Jocurile Olimpice si dorim sa transformam imaginea sportului britanic. Nu vom uita insa niciodata angajamentul fata de tinerii din intreaga lume pana cand ei nu se vor putea indrepta mai usor catre o ramura sportiva”, a declarat Coe.
La randul sau, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv din Franta, Henri Serandour, a afirmat ca este trist pentru ca Parisul a fost invins de Londra in cursa pentru obtinerea organizarii JO 2012 din cauza conducatorilor si profesorilor din miscarea sportiva. “Pentru ei doream aceasta victorie. Am fost insa invinsi si trebuie sa acceptam acest lucru. Va mai trebui sa treaca ceva timp pentru a mai candida la organizarea JO, fie a celor de vara, fie de iarna”, a spus Serandour.

Presa britanica era entuziasmata

Jurnalele britanice au salutat cu entuziasm, joi dimineata, victoria Londrei. The Times si The Independent redau aceeasi imagine panoramica pe prima si pe ultima pagina, in care pot fi vazuti englezii sarbatorind in Trafalgar Square.
“Este dificil sa estimam importanta pe care acest succes o are pentru toti britanicii”, se mentioneaza in editorialul din The Times. Jurnalul precizeaza ca Londra are acum “sansa de a-si imbunatati reputatia de oras mondial”. “Toti pot si trebuie sa se bucure de aceasta organizare, care va fi costisitoare, dar si monumentala. Candidatura Londrei a avut un inceput slab, dar a crescut treptat in ceea ce priveste increderea, credibilitatea si imaginatia”, scrie The Times.

“O alegere politica si economica”

Tot ieri presa franceza a notat ca victoria Londrei in fata Parisului trebuie sa fie perceputa ca o alegere politica si economica ce simbolizeaza succesul personal al premierului britanic Tony Blair. “Alegerea Londrei este una politica”, noteaza cotidianul France Soir, care critica metodele de vot ale Comitetului International Olimpic (CIO), despre care scrie ca a luat “decizii socante care nu au nici o legatura cu sportul si cu atat mai putin cu exigentele unui dosar de candidatura”. Cotidianul Le Figaro noteaza ca Franta nu mai are aceeasi cota pe plan international ca in trecut. “Este ca si cum prestigiul sau s-ar fi ofilit. Dupa ce s-a spus nu la referendumul din 29 mai, decizia CIO are rolul unei ghilotine. …Tony Blair zboara din succes in succes”, mentioneaza Le Figaro.
“Ce sa retinem? Ca miraculoasa Londra, condusa de emblematicul Sebastian Coe, a stiut sa profite de slabiciuni, cu un marketing agresiv pana la cea mai pura demagogie, care a constat in asigurarea unui viitor pentru tinerii saraci din lume”, scrie L'Equipe.

Cele mai citite

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Scurt ghid despre transportul și protecția produselor: ce cutii să alegi

Două dintre aspectele importante de care este recomandat să ții cont atunci când dorești să onorezi comenzile de produse cu succes se referă la...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă