17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSechestru pe averea lui Gigi Becali!

Sechestru pe averea lui Gigi Becali!

Lovitura de teatru in fotbalul romanesc: autoritatile statului au decis ieri sa puna sechestru pe averea principalului investitor al FC Steaua, Gigi Becali, din cauza datoriei de 7 milioane de euro – 11,7 milioane cu tot cu penalitati -pe care AFC Steaua (care a condus clubul inainte de sosirea actualului patron) o are catre stat.

Decizia vine dupa ce Gigi Becali anuntase ca are de gand sa cedeze toate actiunile de la club nepotilor sai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sesizandu-se din oficiu. Inspectorii acesteia au constatat insa ca a fost vorba doar de o intentie a lui Gigi Becali, caci operatiunea nu a fost inregistrata oficial la Registrul Comertului.

Becali face plangere penala

Gigi Becali a confirmat faptul ca i s-a pus sechestru pe avere, dar se considera nevinovat si a anuntat ca va deschide o actiune penala impotriva presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, si a autoritatilor de la Ministerul Finantelor pentru “terorismul” pe care l-au instituit asupra familiei si afacerilor sale.
La randul sau, Sebastian Bodu a declarat ca e vorba, deocamdata, de un sechestru asigurator, care intr-o saptamana ar putea deveni executor, iar bunurile lui Gigi Becali ar putea fi vandute la licitatie daca acesta nu va plati. “Fiscul a instituit sechestru asigurator pe bunurile lui Gigi Becali, pentru a recupera datoriile fostului club de fotbal Steaua catre stat. Respectam astfel ultimatumul pe care l-am dat cluburilor de fotbal, in urma cu doua saptamani, pentru plata datoriilor”, a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu. El a aratat ca instituirea sechestrului se bazeaza pe o prevedere a Codului de procedura fiscala, care se afla in vigoare din anul 2003, potrivit careia autoritatile fiscale pot solicita raspunderea in solidar a patronilor unor societati comerciale in legatura cu datoriile firmelor, daca se dovedeste ca aceste persoane au cauzat in mod intentionat intrarea in insolventa a societatilor.

Vin la rand si alte cluburi

Bodu a aratat ca Agentia detine documente care probeaza faptul ca actiunile lui Gigi Becali au avut ca efect neplata datoriilor de catre clubul Steaua. De asemenea, presedintele ANAF a explicat ca Fiscul se poate indrepta direct impotriva lui Becali pentru recuperarea datoriilor, fara sa mai apeleze la justitie, conform Codului de procedura fiscala. “Multe firme din Romania au recurs la aceasta smecherie, pentru a transfera responsabilitatea datoriilor, dar in cazul Steaua vanzarea actiunilor nu este opozabila Fiscului, adica ANAF poate sa o ignore, pentru ca nu a fost inregistrata la Registrul Comertului”, a mai spus Bodu. El s-a referit astfel si la actiunea mai multor cluburi de fotbal cu datorii, care pentru a-si continua activitatea au infiintat alte societati, fara datorii, care au preluat gruparile de fotbal si le-au transformat in unele “virgine”, fara nici o datorie catre stat.
El a adaugat ca instituirea sechestrului asigurator pe bunuri inseamna ca acestea nu pot fi instrainate, dar raman in proprietatea lui Gigi Becali. In termen de circa o saptamana, sechestrul asigurator va fi transformat in sechestru executoriu, dupa comunicarea unei decizii de impunere de catre autoritatea fiscala, astfel ca ANAF va putea trece la executarea silita a bunurilor din averea lui Becali, a precizat presedintele ANAF.

“Cheia” e la AFC Steaua

Din cate se pare, “cheia” intregii operatiuni se afla la AFC Steaua, fosta societate care a patronat clubul de fotbal, o societate care la vremea respectiva l-a avut ca lider pe Viorel Paunescu. Numai ca in momentul in care Gigi Becali a devenit investitor la gruparea din Ghencea a infiintat FC Steaua, o societate fara datorii, el afirmand acum ca a cumparat doar echipa si palmaresul acesteia, nu si datoriile. “Eu de cand am venit nu am facut nici o datorie, e datoria Asociatiei! Eu nu am nici o treaba cu aia! Nu le-am facut eu, nu am luat nici un ban de la Steaua!”, se apara Gigi Becali, in timp ce Sebastian Bodu are un raspuns si pentru asta: “Da, sunt datoriile vechiului club, dar avem acte prin care putem dovedi ca Gigi Becali a provocat insolvabilitatea clubului. Stim foarte bine ca sunt si alte cluburi care au apelat la aceasta smecherie!”.
Cutia Pandorei s-a deschis. Cine urmeaza?

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă