18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportSoluțiile ministrului Justiției pentru prevenirea corupției: introducerea orelor de educație civică în...

Soluțiile ministrului Justiției pentru prevenirea corupției: introducerea orelor de educație civică în școli și respectarea de către partide a codurilor deontologice

Ministrul Justiției, Raluca Prună, consideră că introducerea unor ore de educație civică în școli, în cadrul cărora elevii să dobândească anumite cunoștințe juridice, cât și aplicarea codurilor deontologice adoptate de partide, ar putea contribui la prevenirea corupției în societatea românească, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, apreciază că pentru prevenirea corupției în societatea românească ar fi utilă inclusiv introducerea unor ore de educație civică în școli, prin care copiii să dobândească anumite cunoștințe juridice și să învețe ce înseamnă respectarea legii.

„Da, văd ore în școli despre educație civică și despre ceea ce înseamnă să respecți legea. De altfel, au și existat inițiative la care și Ministerul Justiției a fost parte: inițiative făcute în școli, licee, în care s-a vorbit elevilor despre aceste lucruri. Eu am convingerea că un elev căruia i se vorbește, pe înțelesul său, din școala primară sau din liceu despre aceste lucruri, atunci când va fi pus în situația de-a acționa la limita legii, nu o va face”, a declarat Prună, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

În opinia sa, de-a lungul ultimilor 12 ani, strategiile anticorupție au pus accent mai degrabă pe „acțiunea represivă a statului”. „Trebuie să facem în așa fel încât să preîntâmpinăm actele de corupție. (…) Lumea crede că e o chestiune de a fi civilizat: faptul de a ți se face un serviciu — să zicem, medical, iar apoi să dai un cadou. Și la Forumul Administrației Publice Locale un participant mi-a spus: <<Asta ne caracterizează pe noi ca români>>. Eu nu cred asta și cred că dacă vorbim mai mult despre faptul că nu este normal nici măcar asta — să primești un cadou pentru un serviciu pe care îl faci în îndeplinirea obligațiilor tale de serviciu — este deja un pas înainte”, a precizat ministrul Justiției.

Potrivit Ralucăi Prună, corupția poate fi prevenită, în rândul administrației publice locale sau al parlamentarilor, prin aplicarea efectivă și fără excepție a codurilor deontologice adoptate de partide.

„Partidele au coduri deontologice pe care și le-au adoptat. Dacă le respectă, e foarte bine, iar dacă sunt necruțătoare cu indiferent care ar fi persoana din cadrul partidului care, prin aplicarea codului deontologic, ar trebui să nu mai fie, de exemplu, pe o listă electorală — ăsta ar fi un pas înainte”, a adăugat ministrul Raluca Prună.

Cele mai citite

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...

Terminalul din Berceni al liniei STB 97 a fost mutat

Terminalul din Berceni al liniei 97 a fost mutat în stația „Pasaj Mihai Bravu”, anunță Societatea de Transport București (STB). Începând de astăzi, 14.05.2024, terminalul...

Decizie radicală luată de soția lui Michael Schumacher. A scos la licitație o colecție rară de ceasuri

Soția lui Michael Schumacher, Corinna, se află într-o luptă continuă pentru a asigura resursele necesare pentru a-l ajuta pe celebrul pilot de Formula 1,...
Ultima oră
Pe aceeași temă