Sindromul negarii colaborarii cu fosta Securitate! Felix, Dana si Miki Spaga sufera de aceeasi boala. In prima faza a bolii, „pacientii” sustin cu vehementa ca nu au colaborat cu Securitatea, ca nu au facut politie politica, ca nu au avut nume de cod si ca nu au dat note informative. Am botezat pe scurt aceasta boala grava sindromul FDM. Fireste, de la cei care s-au evidentiat pana acum: Felix, Dana si Miki.
– Prima persoana contaminata a fost liderul PC, Dan Voiculescu. In prima faza, seful conservatorilor a sustinut cu vehementa ca nu au aparut „elemente noi” la dosarul sau si s-a tinut cu dintii de adeverintele de buna purtare primite anterior, negand ca ar fi desfasurat activitati de politie politica si investindu-si avocatii sa-i taraie in instanta pe cei care indrazneau sa afirme contrariul. Chiar si dupa ce reprezentantii CNSAS au declarat ca s-au primit noi dosare si ca „e posibil” ca ele sa-l incrimineze pe Voiculescu, liderul PC a sustinut sus si tare ca nu a fost informator al Securitatii, ca nu a avut nume de cod si ca nu a facut politie politica. De-abia cand CNSAS se pregatea sa dea verdictul, memoria lui Voiculescu s-a intremat si l-a determinat sa recunoasca faptul ca este posesorul numelui de cod Felix si ca in dosarul de la CNSAS exista note scrise de el pentru Securitate.
– Aceleasi manifestari clinice ale sindromului s-au observat si in cazul Monei Musca. „Nu am facut o secunda in viata politie politica”, declara aceasta dupa prima vizita la CNSAS, adaugand ca in cele doua dosare pe care le-a vazut nu exista nici o nota informativa semnata de ea. La o vizita ulterioara a fost nevoita insa sa recunoasca, dupa ce i-a fost improspatata memoria, ca a semnat si un angajament, si note informative. Doua la numar, apreciate drept „foarte frumoase” de catre cea care semna cu pseudonimul Dana. „Boala” ajunsese deja in a doua faza. In cazul amandurora, sindromul negarii a cuprins si o „faza patriotica”, pe parcursul careia au incercat sa-si minimalizeze vina prin invocarea faptului ca… si-au slujit tara.
– De acelasi sindrom sufera si senatorul PSD Serban Mihailescu. E drept ca la el „boala” de-abia s-a declansat. Ieri, inainte de a intra in sediul CNSAS, Miki Spaga declara convins: „Ceea ce stiu sigur este ca nu am facut politie politica, nu am nici un angajament, nu am dat nici o nota informativa si vreau sa vad despre ce este vorba. Eu nu stiu sa fi fost ofiter acoperit sau neacoperit”. Dupa aproape o ora, la iesire, Mihailescu avea deja o memorie imbunatatita, recunoscand ca a vazut o fisa de evidenta potrivit careia in perioada '86-'89 ar fi fost ofiter al Directiei de Informatii Externe…