10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportSIE şi SRI pregătesc terenul pentru rectificarea bugetară

SIE şi SRI pregătesc terenul pentru rectificarea bugetară

În cadrul şedinţei de ieri a CSAT au fost avizate proiectele de buget ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază. “Avizul a ţinut cont şi de punctele de vedere ale comisiilor parlamentare de specialitate, dar şi de asigurarea şefilor acestor instituţii că îşi vor putea îndeplini misiunea pe baza acestor bugete până la următoarea rectificare bugetară”, se afirmă în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. Referirea la rectificarea bugetară se face ecoul dorinţelor şefilor serviciilor secrete de a beneficia şi în 2014 de o rectificare pozitivă.

De altfel, subiectul a fost pus pe tapet şi în cadrul audierilor de la comisiile de resort din Parlament. Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a explicat că bugetul instituţiei sale va fi, în 2014, de 195 milioane lei, cu 0,53% mai mic decât în 2013. Meleşcanu a susţinut că reducerile prevăzute în bugetul pe 2014 vor face imposibilă finanţarea a aproximativ 10% din posturile instituţiei şi afectează recrutarea de personal, cu efecte în următorii 10 ani. “Formarea unui tânăr durează cam 10 ani, orice an pierdut înseamnă de fapt o pagubă peste 10 ani”, a explicat Meleşcanu. Şeful spionajului  şi-a exprimat, însă, speranţa că SIE va beneficia de o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară.

Nemulţumiri a exprimat şi directorul SRI, George Maior, deşi bugetul instituţiei sale va fi de 1,106 miliarde de lei, cu 0,47% mai mare decât 2013. Maior a reclamat că bugetul pentru investiţii a scăzut, iar despre majorarea la capitolul salarii a susţinut că este “infimă” şi nu e determinată de o creştere de personal, ci de “evoluţia resursei umane”, respectiv avansări în funcţie. Maior speră că la viitoarele rectificări din 2014 se vor opera anumite suplimentări, având în vedere asigurarea securităţii naţionale, care “niciodată nu e gratuită”. Vicepreşedintele comisiei SRI, Marius Popa (PNL), vede lucrurile uşor nuanţat: “Nu se pune problema acum să crească bugetul SRI, mai ales că ar genera discuţii în opnia publică. Ar fi nevoie de mai mulţi bani pentru protecţia informatică. România nu este, însă, în pericol iminent şi se va discuta la rectificarea bugetară, dacă vor fi create condiţiile”.

Ponta, absent de la CSAT

Şedinţa de ieri a CSAT s-a desfăşurat în absenţa premierului Victor Ponta, care avea programate întrevederi cu mai mulţi prim-miniştri, veniţi la Bucureşti pentru reuniunea China-Europa Centrală şi de Est.

Programarea a alimentat speculaţiile potrivit cărora ar putea fi vorba de un nou episod al conflictului dintre palate. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a declarat, însă, că programarea a CSAT s-a făcut încă din 18 noiembrie, cu acordul premierului, iar speculaţiile pe această temă sunt “complet neadevărate şi rău-voitoare”. Şedinţa a fost convocată în baza obligaţiilor prevăzute în lege ca, înainte de votul din plenul Parlamentului pentru bugetul de stat, CSAT să aprobe bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi ţină locul la CSAT. La şedinţă au participat alţi şase membrii ai Guvernului, membrii ai CSAT şi şefii serviciilor de informaţii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă