10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportSenatul sfidează Guvernul de dragul baronilor locali

Senatul sfidează Guvernul de dragul baronilor locali

Proiectul a fost aprobat prin vot secret, cu 65 de voturi “pentru”, 40 “împotrivă” şi 6 abţineri. Potrivit legii, salariile aleşilor locali vor creşte cu procente cuprinse între 2% şi 30%, majorările ajungând până la 700 de lei, în cazul salariilor mai mici.

Prin noua lege, primarul general al Capitalei va avea o indemnizaţie de 7.643 de lei. Preşedinţii consiliilor judeţene vor câştiga între 6.578 şi 6.612 de lei, în funcţie de populaţia judeţului. Indemnizaţia primarilor de municipii variază între 5.092 şi 6.333 de lei, cea a primarilor de oraşe între 4.642 şi 4.909 de lei. Salariul unui primar de comună poate varia între 3.331 şi 4.012 de lei.

Proiectul este semnat de nume grele din PSD precum Ecaterina Andronescu, Ioan Chelaru, Trifon Belacurencu,  Gabriela Firea, Mircea Geoană, Toni Greblă, Şerban Mihăilescu, Darius Vâlcov, dar şi de câţiva parlamentari PNL, PC şi UDMR. Potrivit iniţiatorilor, costul total al creşterii salariilor va fi de cinci milioane de euro, care ar urma să fie suportaţi de comunităţile locale.

Practic, autorii proiectului au modificat o ordonanţă a Guvernului Ponta privind salariile bugetarilor, schimbând doar tabelele cu salariile aleşilor locali, restul bugetarilor nefiind vizaţi.

Cum s-au ascuns senatorii de Guvern

Guvernul condus de Victor Ponta a transmis Senatului că nu susţine adoptarea acestui proiect de lege. Guvernul susţine că iniţiatorii au încălcat dispoziţiile constituţionale potrivit cărora nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare. Proiectul a fost criticat de parlamentari din PNL şi PDL. “Asta înseamnă că vrei să-ţi serveşti clientela politică. Este o greşeală principială şi morală”, a comentat  liberalul Ioan Ghişe. “Cei care votează aşa ceva sunt aceiaşi care s-au opus unei sute de lei date copiilor pentru after-school. Dacă-s la putere, nu contează, dăm la ai noştri care ne ţin acolo. Nu e fair-play”, a afirmat şi senatorul PDL Dumitru Oprea.

În cele din urmă, propunerea legislativă a fost adoptată, la propunerea liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, prin vot electronic secret. “Este corect să propun un vot secret. În privinţa votului grupului liberal, va fi la liber câtă vreme este vot secret. Eu însumi nu ştiu cum voi vota.”, a afirmat Haşotti.

Ce se va întâmpla mai departe? Legea va ajunge la Camera Deputaţilor care este for decizional. Senatorul PSD Trifon Belacurencu, unul dintre iniţiatorii proiectului, consideră că este de datoria Guvernului să găsească fondurile pentru majorarea lefurilor. “În momentul în care am aprobat legea descentralizării preşedinţii de consilii judeţene şi primarii au primit mai multe atribuţii. Este vorba de cinci milioane de euro pe care Guvernul are sarcina să îi găsească.  Deocamdată, în bugetul pe 2014 nu există aceşti bani. Noi sperăm ca legea să treacă rapid prin Camera Deputaţilor, astfel ca sumele să fie introduse în bugetul pe 2014. Este încă posibil acest lucru. În caz contrar, modificările vor deveni efective după intrarea în vigoare a legii privind salariile”, a declarat Belacurencu pentru România liberă.

Promisiunea privind majorarea salariilor primarilor a fost lansată de vicepremierul Liviu Dragnea, dar nu a fost inclusă în bugetul pe 2014. Ulterior, Dragnea a spus că speră că vor fi parlamentari care vor depune amendamente în acest sens la Legea Bugetului.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă