14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportŞeful CJ Harghita, acuzat de discriminare la împărţirea banilor din judeţ

Şeful CJ Harghita, acuzat de discriminare la împărţirea banilor din judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către liderul PSD Gheorgheni, pentru că ar distribui fondurile judeţului pe criterii etnice, relatează Mediafax. Csaba Borboly, însă, a negat acuzaţiile.

Preşedintele PSD Gheorgheni, Marius-Graţian Benchea, a înaintat, luni, o sesizare şefului CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, în care reclama că preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, distribuie fondurile din bugetul instituţiei pe care o conduce “pe criterii etnice”.

Potrivit acestuia, localităţile din Harghita populate preponderent de români primesc 13 la sută din bugetul CJ, egal cu ponderea pe care o deţin ei din totalul locuitorilor judeţului.

“Consider discriminare acest fapt, deoarece CJ ar trebui să dea bani pe proiecte şi nu pe criterii etnice. Datorită acestor decizii frauduloase ale Consiliului Judeţean Harghita, localităţile populate de români primesc doar un total de 13 la sută din întreg bugetul CJ Harghita, procent insuficient de mic pentru a se dezvolta fiecare comună în măsură egală. Solicit să declaraţi deciziile şi declaraţiile domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, ca fiind discriminatorii la adresa locuitorilor români din Harghita”, a menţionat, în documentul înaintat CNCD, preşedintele PSD Gheorgheni.

În replică, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat, marţi, că denunţul preşedintelui PSD Gheorgheni este “lipsit de conţinut” şi “bazat pe proastă informare”.

Borboly a susţinut că politica de distribuire a fondurilor CJ se bazează pe consensul tuturor consilierilor, fiind “luate în calcul multe aspecte” şi că până în prezent nu s-au înregistrat dispute.

“Politica de distribuţie a fondurilor CJ Harghita este bazată pe consensul tuturor membrilor Consiliului Judeţean. În această privinţă nu am avut dispute din anul 2000, de când sunt membru ca şi consilier judeţean, vicepreşedinte sau preşedinte al acestui for decizional. În cadrul acestei distribuţii de fonduri sunt luate în calcul multe aspecte, de exemplu, în cazul fondurilor destinate cultelor, ponderea enoriaşilor, calculată strict pe baza ultimului recensământ”, a precizat preşedintele CJ Harghita, într-un comunicat remis presei.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă