11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportŞefa DNA a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile "mincinoase" făcute...

Şefa DNA a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile “mincinoase” făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a fi efectuate verificări în legătură cu afirmațiile fostului deputat Sebastian Ghiță în cadrul unor înregistrări prezentate de post TV din România despre care susține că sunt "tendențioase și mincinoase", se arată într-un comunicat al instituţiei de forţă. DNA precizează că acest demers le-a fost adus la cunoștință ministrului Justiției și procurorului general.

"În temeiul dispozițiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție cere Inspecției Judiciare să efectueze verificări cu privire la situația constatată în legătură cu declarațiile făcute de Ghiță Sebastian Aurelian (fost deputat trimis în judecată în două dosare pentru fapte de corupție și asimilate corupției și inculpat în alte două cauze pentru infracțiuni similare, în prezent dat în urmărire internațională în vederea arestării preventive) în cadrul unei serii de înregistrări video, prezentate în mod succesiv de postul Romania TV în perioada 28 decembrie 2016 — 5 ianuarie 2017 și preluate și de alte instituții media", se arată într-un comunicat al DNA remis luni AGERPRES.

Procurorul-şef al DNA mai susține că afirmațiile lui Sebastian Ghiță urmăresc decredibilizarea instituţiei, precum și a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal.

"Afirmațiile lansate în spațiul public acreditează ideea că independența și imparțialitatea procurorilor este influențată de persoane cu anumite interese, iar soluțiile sunt dispuse în mod arbitrar, neavând la bază elemente de probațiune administrate legal. Afirmațiile pot avea drept consecință crearea unei stări de neîncredere în justiție în ansamblul său, prin afectarea prestigiului justiției.

Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art.2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de leg", mai arată sursa citată.

În opinia DNA, repetarea acestor afirmații "tendențioase" necesită noi demersuri din partea CSM, singurul garant al independenței justiției, deoarece au generat și generează zilnic discuții în cadrul emisiunilor televizate, în presa scrisă, inducându-se și accentuându-se ideea unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar, acreditându-se ideea că instanțele de judecată și Direcția Națională Anticorupție instrumentează dosarele preferențial și contrar legii.

"Acest mod de expunere publică demonstrează existența unei campanii de presă pentru a induce în conștiința colectivă ideea că sistemul judiciar este la discreția unor persoane cu funcții de conducere care nu respectă Constituția României și legile țării. Având în vedere că aceste aspecte au fost constatate și prin raportul Inspecției Judiciare din 13.12.2016, nr. 7989/IJ/4215/DIJ/1792/DIP/2016, în sesizare se arată că sunt absolut necesare demersuri pentru a stopa acest mod brutal în care, în ultimul an, sistemul judiciar este supus unui proces fără precedent de destabilizare și decredibilizare", adaugă sursa citată.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă