20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportȘedința plenului CSM s-a amânat din lipsă de cvorum. Magistrații urmau să...

Ședința plenului CSM s-a amânat din lipsă de cvorum. Magistrații urmau să discute raportul de audit asupra Inspecției Judiciare. Patru membre CSM ceruseră să fie eliminat acest subiect

UPDATE 13,15: Judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a declarat că regretă atitudinea a patru colege, membre CSM, care au refuzat să vină la ședința Consiliului pentru că li s-a refuzat cererea de a elimina de pe ordinea de zi discuția privind Inspecția Judiciară.

Bogdan Mateescu a precizat că el nu răspunde la condiţionări de acest gen, iar propunerile se discută şi se dezbat în plen.

"Trebuie să îmi manifest regretul pentru alegerea colegelor noastre, care, deşi au fost la Secţia pentru judecători, nu s-au prezentat. Eu nu o să răspund niciodată la condiţionări de acest gen. CSM este un for colegial care ia deciziile în plen sau în secţii. Aşa cum s-a discutat ieri în Comisia numărul 1 şi ale cărei discuţii au fost înregistrate, propunerile fiecărui membru se analizează şi se dezbat în plen, pentru că nu discutăm despre o hotărâre a minorităţii faţă de majoritate şi nici invers", a declarat Mateescu.

Cele patru judecătoare care au lipsit de la ședința de miercuri ar fi Simona Marcu, Nicoleta Ţînţ, Mirela Oprina şi Lia Savonea.


Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a anunțat, miercuri, că ședința plenului CSM nu se poate desfășura din lipsă de cvorum, informează Agerpres.

"Având în vedere numărul membrilor aleși și de drept, precum și numărul celor prezenți astăzi în ședință, constatăm că nu este întrunit cvorumul desfășurării ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii. În aceste condiții, lucrările ședinței, în integralitatea lor, nu se pot desfășura", a anunțat Mariana Ghena, în deschiderea ședinței.


La şedinţa de miercuri s-ar putea pune în discuţie revocarea inspectorului şef, Lucian Netejoru, pe baza raportului. Urmează ca în şedinţa CSM să se stabilească dacă se ia în discuţie revocarea lui Netejoru şi dacă se votează menţinerea acestuia în funcţie sau demiterea lui.

Potrivit unor surse judiciare, motivul neasigurării cvorumului ar fi că pe ordinea de zi se afla raportul final privind auditul extern al managementului Inspecției Judiciare pentru anul 2016, cu posibilitatea punerii în discuție a revocării conducerii IJ, deși nu ar exista o propunere scrisă în acest sens.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...

Ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanță pentru prima oară cu copiii

Prima vacanță cu copiii poate fi o experiență minunată, dar și o provocare. În timp ce oferă oportunitatea de a crea amintiri de neuitat...
Ultima oră
Pe aceeași temă