23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSe pregăteşte PNL de guvernare?

Se pregăteşte PNL de guvernare?

Moratoriul prezidenţial i-a oferit lui Crin Antonescu posibilitatea de a prelua iniţiativa în zona opoziţiei. El a invitat toate partidele la dialog, deschizând uşa spre PDL înainte ca democrat-liberalii să fi făcut vreo concesie şi minimalizând PSD.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a trimis ieri o scrisoare liderilor PDL, PSD, PC, UDMR şi de la minorităţi, prin care îi invită la dialog pentru depăşirea impasului în care se află România, o primă întâlnire urmând să aibă loc luni. El spune, ca şi Traian Băsescu cu o zi în urmă, că „forţele politice trebuie să înceteze războiul politic, chiar dacă acesta le aduce câştiguri: puterii, pentru că se menţine tabloul de control al banului public, opoziţiei – pentru a puncta electoral”.

Ca şi cel prezidenţial, mesajul lui Crin Antonescu, transmis în timp ce Camera Deputaţilor a înregistrat o nouă zi în cele aproape două luni de blocaj, nu a făcut nici o referire la scandalul Anastase şi la cererea imperativă a opoziţiei ca preşedinta Camerei Deputaţilor să fie înlocuită pentru că a înregistrat la 15 septembrie 170 de voturi în loc de 80. Cu alte cuvinte, Crin Antonescu este dispus să facă primul pas spre dialog înainte ca PDL să fi făcut vreo concesie, iar Victor Ponta a devenit parte dintr-o enumerare. În plus, liderul social-democrat a fost nevoit să declare concesiv că PSD e deschis la dialog, dar că „problema nu e la opoziţie, ci la putere”. „Invitaţia este de fapt pentru PDL, ei trebuie să accepte dialogul cu opoziţia, pe care până acum l-au blocat”, a adăugat el. Or, răspunsul de la PDL se lasă aşteptat. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a remarcat în treacăt că „intenţia (lui Crin Antonescu) este mai puţin credibilă din moment ce vine imediat după refuzarea unei propuneri similare venite din partea preşedintelui”, dar a adăugat că propunerea liderului liberal va fi analizată în Biroul Permanent Naţional al PDL pentru că „orice propunere de pace trebuie primită cu receptivitate, mai ales în această conjunctură în care mecanismul este blocat şi încrederea este puţină”. În schimb, preşedintele deputaţilor PDL, Mircea Toader, a repetat că democrat-liberalii nu vor oferi opoziţiei „capul Robertei Anastase”.

Gestul independent al lui Crin Antonescu nu este singular. El vine după un şir de declaraţii acuzatoare la adresa PSD, declaraţii pe care unii liberali le privesc cu nedumerire. Cei care se încumetă să explice spun însă că nu ar exista nici o contradicţie între hotărârea PNL de a face un guvern de serviciu cu PSD în eventualitatea căderii Cabinetului Boc la proxima moţiune de cenzură şi faptul că Antonescu vorbeşte în aceste zile „de lăcomia, de clientela, de hoţia, de demagogia PSD, a regimului Adrian Năstase, a regimului Iliescu-Năstase” dintre 2001-2004. Deputatul Victor Paul Dobre spune, de pildă, că PNL se pronunţă în continuare pentru căderea lui Emil Boc, că asocierea cu PSD va fi una punctuală şi pe termen limitat. Tudor Chiuariu declară, la rândul său, că în orice dialog real cu PDL PNL va începe de la a cere înlăturarea Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor pentru că „dacă Roberta Anastase înseamnă furt, iar dacă ea rămâne în funcţie, acest lucru înseamnă că Parlamentul înseamnă furt, ceea ce inacceptabil”.

Întrebat dacă declaraţiile anti-PSD ale lui Crin Antonescu pot fi interpretate drept o apropiere de o anumită zonă a PDL, Tudor Chiuariu a repetat că deschiderea către PDL nu poate avea loc decât după alegeri, când democrat-liberalii se vor îndepărta de tutela excesivă a lui Traian Băsescu. Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, este însă mult mai nuanţat. El spune că asocierea cu PSD pe timp limitat nu înseamnă că liberalii trebuie să uite minusurile guvernării Năstase şi că liderul Crin Antonescu nu păcătuieşte decât prin „prea multă sinceritate” şi faptul că „nu ştie să joace teatru”. Întrebat însă dacă nu cumva PNL se pregăteşte să voteze alături de PDL legile cerute de FMI, aşa cum a procedat şi în vară cu legea ANI, pentru care Guvernul nu avea majoritate, Relu Fenechiu a răspuns, cu titlu de opinie personală: „PNL este un partid responsabil; vom respecta priorităţile României chiar dacă acest lucru ne costă voturi”. „În definitiv, a adăugat el, doctrinar, suntem mai aproape de PDL decât de PSD. Am vrea ca ţara să meargă într-o direcţie civilizată, dar nu vrem să fim aproape de Gabriel Oprea şi de ceilalţi traseişti”.  

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă