15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSportSchimb de replici dur între ministrul Energiei și președintele RADET

Schimb de replici dur între ministrul Energiei și președintele RADET

Un schimb dur de replici a avut loc, vineri, între preşedintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitraşcu și ministrului Energiei, Andrei Gerea, informează Mediafax.

Șeful RADET a criticat dur competențele ministrului Energiei și a precizat că speră că ”miniştri de acest tip nu vor mai ocupa scaune ministeriale în România”. Mai mult, el a acuzat lipsa de informare a acestuia, cu privire la existența de centrale cu acumulare prin pompaj. 

“Nici nu are de unde să înţeleagă, că nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator, probabil în viaţa dânsului a aprins ca noi toţi becul sau aragazul. Cred că altă tangenţă nu a avut cu energia. Uitaţi-vă la afirmaţiile trăsnite pe care le-a făcut de-a lungul timpului. (…) Spunea în primăvară că România nu are nicio centrală de acumulare prin pompaj. Fals. Sunt centrale cu acumulare prin pompaj pe râul Olt de ani de zile”, a declarat Dumitraşcu, într-o conferinţă de presă.

Citește și: Șeful RADET avertizează: Bucureștenii pot rămâne fără apă caldă și căldură

Totodată, Dumitrașcu l-a acuzat pe ministrul ministrul Andrei Gerea “a avut o comunicare tendenţioasă, mincinoasă, politizată şi neprofesională” şi că a negociat reeşalonarea datoriilor RADET precum ”cel mai veros cămătar”.

“Gerea a încercat să politizeze problema şi a avut o atitudine neprofesională pentru că ELCEN propusese, cu girul ministrului Gerea, RADET şi Primăriei Capitalei un protocol de reeşalonare a datoriilor RADET către ELCEN pe zece ani. (…) Nici cel mai veros cămătar nu ar fi propus ceea ce ministrul a girat – o dobândă penalizatoare de 0,05% pe zi la sumele scadente pe zece ani, ceea ce duce la o dobândă anuală de peste 18%, aceasta peste dobânda penalizatoare prinsă în acel cuantum de 3,4 miliarde lei pretins de ELCEN”, a afirmat Dumitraşcu, întrebând retoric dacă există vreo bancă cu astfel de dobândă.

Potrivit acestuia, “subsectorul producţiei de căldură este cel mai văduvit, cel mai arhaic din întreg sistemul electroenergetic naţional şi cel mai nereformat”, iar ministrul ” habar nu are de principiile bunei guvernanţe corporative”. 

Citește și: RADET: Locatarii a peste 240 de blocuri din Drumul Taberei rămân fără căldură şi apă caldă

În aceste condiții, Gerea cere demisia şefului RADET şi asigură din nou că ELCEN va furniza apă caldă şi căldură

Ca răspuns la declarațiile președintelui  Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice , ministrul Energiei, Andrei Gerea, cere demisia preşedintelui CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, pe care îl acuză că tratează iresponsabil problemele bucureştenilor şi pune mai presus de acestea interesele personale.

“Rog Primăria şi Consiliul General să îi găsească un înlocuitor, urgent”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că ELCEN va furniza în continuare agent termic, aducând căldura şi apa caldă “la poarta RADET”.

Citește și: Capitala rămâne fără CĂLDURĂ şi fără apă caldă. RADET anunţă sistarea IMINENTĂ a activităţii

De săptămâna viitoare, ELCEN va plăti în avans gazele cumpărate de la Romgaz, cu bani din activitatea de furnizare a energiei electrice, a mai spus Gerea. Dumitraşcu a declarat vineri că Bucureştiul ar mai putea avea asigurată căldura şi apa caldă aproximativ o săptămână în cazul în care Consiliul General nu va aproba luni bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). El susţine că cere din aprilie aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenţii.

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă