13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportScandal între primarul Tecuciului și profesorii unui liceu din oraș

Scandal între primarul Tecuciului și profesorii unui liceu din oraș

În conflictul dintre primarul Tecuciului, Daniel Țuchel, și 70 de profesori și salariați de la Liceul „Ovid Caledoniu“ s-a ajuns ca profesorii să protesteze, ieri, pentru că nu și-au încasat salariile din cauza unui abuz al primarului.

La ședința Comisiei pentru Dialog Social, care a avut loc la Galați în prezența ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Tecuci, Mircea Petică, i-a semnalat ministrului că primarul Daniel Țuchel a întocmit cu de la sine putere contracte de management pe care le-a trimis la cele 17 școli și licee din oraș pentru a fi semnate de directori, sub amenințarea faptului că dacă directorii nu vor semna, nu va exista baza legală pentru plata salariilor. 

Directoarea Liceului „Ovid Caledoniu“, Dorina Bejan a refuzat să semneze contractul, pentru că acesta era ilegal, conținând și o prevedere conform căreia directorul va fi destituit dacă pe numele său e depusă o plângere penală și de către primar. Mircea Petică susține că e reintrodusă o practică mai veche, când directorii de școli erau demiși pe capete din cauză că pe numele lor erau depuse de către primari plângeri penale care ulterior se dovedeau neîntemeiate.

Primarul nu avea dreptul să elaboreze contractul de management, acesta trebuind să fie conform cu un contract-cadru aprobat prin ordin al ministrului, în prezent neexistând acest contract-cadru. Ministrul Liviu Pop a declarat că situația de la Tecuci este unică în țară și încercarea primarului de a impune contractul este un abuz. Situația a fost sesizată Ministerului Educației de către ministrul Liviu Pop, Inspectoratul Școlar Galați și Sindicatul Liber din Învățământ Tecuci. De cealaltă parte, primarul Daniel Țuchel a trimis două angajate ale primăriei, însoțite de polițiști locali, ca să le distribuie profesorilor liceului scrisori prin care primarul le explica că nu primesc salariile din cauză că directoarea nu a semnat contractul.

Pentru că reprezentantele Primăriei Tecuci au vrut să pătrundă și în zona de clădire în care elevii susțineau bacalaureatul a fost dat un apel la 112 și polițiștii au restabilit ordinea. Marți, o nouă încercare a reprezentantelor primăriei de a pătrunde în clădirea în care era organizat bacul s-a încheiat cu un nou apel la 112 și o nouă descindere a polițiștilor. Ieri, după protest, primarul Tecuciului s-a întâlnit cu profesorii, dar nici cu dialogul nu s-a ajuns la o înțelegere. Urma să aibă loc și o ședință a Consiliului Municipal Tecuci, la care și-a anunțat participarea și prefectul Dorin Otrocol.    

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă