15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportRuşanu: Bugetul adoptat în comisii nu a majorat deficitul, rectificarea va dovedi...

Ruşanu: Bugetul adoptat în comisii nu a majorat deficitul, rectificarea va dovedi eficienţa Guvernului

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, a declarat, vineri seară, la finalizarea discuţiilor asupra bugetului de stat pe 2013, că nu au fost operate modificări asupra sumelor totale propuse de Guvern, deficitul rămânând în acelaşi cuantum, potrivit Mediafax. 

“În principal, bugetul are trei constrângeri majore: prima constă în achitarea în anul 2013 a ratelor la creditele făcute în perioada 2009-2011 către FMI şi BM, rate care ajung la scadenţă în 2013 şi 2014, a doua mare constrângere constă în diminuarea deficitului bugetar de la 2,7 la 2,1 pentru acest an şi a treia mare constrângere, cea mai importantă, faptul că băncile comerciale şi-au redus la jumătate liniile de creditare pentru economia reală pentru 2013”, a spus Ruşanu.

El a menţionat faptul că o contracarare a acestor constrângeri se va putea realiza de către Guvern printr-o colectare mai bună şi creşterea veniturilor, prin diminuarea evaziunii fiscale şi prin atragerea de fonduri europene.

“În luna iulie vom putea să realizăm procentul în care aceste deziderate Guvernul României le-a realizat şi se vor concretiza într-o rectificare bugetară pozitivă sau negativă în funcţie de rezultatele obţinute”, a mai spus deputatul PNL.

Citeşte şi: Ruşanu către Ialomiţianu: Nu citiţi corect cifrele din buget

El a menţionat faptul că prin amendamentele adoptate de comisiile de buget nu a fost afectat deficitul bugetar.

Pe de altă parte, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, la finalul dezbaterilor din comisii, că bugetul pe 2013 este unul “al sărăciei, pentru că puterea de cumpărare a populaţiei scade pe zi ce trece, impozitele au crescut, investiţiile au fost foarte mici, ceea ce va determina o reducere a locurilor de muncă”.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat, vineri seară, cu amendamente, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 23 de voturi “pentru”, 3 abţineri şi 5 voturi “împotrivă”.

La nivelul comisiilor de buget-finanţe a fost amendat proiectul legii bugetului de stat, faţă de forma popusă de Guvern, fiind realizate o serie de redistribuiri de sume de la bugetul Ministerului de Finanţe către alţi ordonatori de credite.

De asemenea, parlamentarii din cele două comisii au adoptat, vineri seară, fără amendamente, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 24 de voturi “pentru”, cinci voturi “împotrivă” şi trei abţineri.

Cele două proiecte de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Parlamentului.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă