3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSportRomânia i-a promis președintelui Macron că va cumpăra rachete și elicoptere de...

România i-a promis președintelui Macron că va cumpăra rachete și elicoptere de la Franța, deși anunțase anterior că va face asemenea achiziții din SUA

Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, privind contractul semnat de cele două companii în luna aprilie a acestui an, a fost semnată, joi, la București, în prezenţa preşedinţilor Emmanuel Macron şi Klaus Iohannisscrie Mediafax.

Este vorba de o extindere de la 5 la 15 ani a acestui contract.

În cadrul vizitei oficiale pe care preşedintele Franţei o desfăşoară în România, vor fi semnate două declaraţii şi un memorandum. Una dintre declaraţii face referire la contractul semnat de Airbus Helicopters şi IAR Braşov din data de 12 aprilie 2017.

Surse oficiale au declarat că este vorba despre o extindere a contractului de la 5 la 15 ani şi implică livrarea, în 10 ani, a 50 de elicoptere, atât României cât şi pentru export.

În aprilie, Airbus Helicopters şi IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor. Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

Pe de altă parte, Memorandumul privind ”Ground Based Air Defense System” pentru forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM, semnat joi în prezenţa celor doi şefi de stat, prevede cumpărarea de rachete de rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune.


Citește și: Franța și SUA concurează dur pe piața românească. Airbus cere Bucureștiului o licitație transparentă pentru achiziția de elicoptere

''Așteptăm un anunț pentru organizarea unei licitații transparente, așa cum cere legislația europeană, care să ne dea ocazia să participăm cu H215'', un model de elicopter polivalent, a declarat pentru AFP directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand.


Semnarea acestor documente intervine imediat după ce directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand, filială a grupului european Airbus, avertizase Guvernul de la București că ar trebui să organizeze o licitație ''transparentă'' pentru achiziția de elicoptere.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, acum o lună, că va cumpăra elicoptere de atac produse de firma americană Bell Helicopter. Această decizie a fost anunțată deși Bell Helicopter nu era singurul ofertant, iar MApN nu organizase, anterior. o licitație pentru acest tip de aeronave.


„Sunt două motivații principale: pe de o parte, discutăm cu un producător care a dezvoltat capabilități militare de înalt nivel, apoi discutăm de parteneriatul strategic cu SUA și de situația în care SUA sunt cel mai bun partener al nostru pentru securitatea națională. Vom continua discuțiile, iar dacă mergem la planul de înzestrare a armatei, asemenea capabilități sunt planificate pentru perioada 2019-2020/2021”, a declarat Adrian Țuțuianu.

 

Alți posibili furnizori de elicoptere militare pentru România erau Airbus – care are deja o uzină la Brașov, precum și compania americană Lockheed Martin, care putea produce aceste elicoptere în Polonia.

La rândul ei, compania Bell Helicopter a promis că va pune în funcțiune asemenea capacități de producție în România, în contextul în care România ar urma să cumpere elicoptere de la Bell.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Marian Neacşu a fost numit secretar general al Guvernului

Marian Neacşu a fost numit secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, publicată marţi în Monitorul Oficial. De...

Românii caută tratament medical în Austria

Românii caută tratament medical în Austria iar numărul de solicitări a crescut în anul 2021. Spitalele Austriei primesc pacienți din România iar numărul acestor pacienți...

Ucraina, prima poziție după convorbirea Biden Putin

Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul preşedintelui american Joe Biden ce a avut o convorbire cu omologul rus, Vladimir Putin, şi cere Rusiei să folosească...
Ultima oră
Pe aceeași temă