18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportRomânia i-a promis președintelui Macron că va cumpăra rachete și elicoptere de...

România i-a promis președintelui Macron că va cumpăra rachete și elicoptere de la Franța, deși anunțase anterior că va face asemenea achiziții din SUA

Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, privind contractul semnat de cele două companii în luna aprilie a acestui an, a fost semnată, joi, la București, în prezenţa preşedinţilor Emmanuel Macron şi Klaus Iohannisscrie Mediafax.

Este vorba de o extindere de la 5 la 15 ani a acestui contract.

În cadrul vizitei oficiale pe care preşedintele Franţei o desfăşoară în România, vor fi semnate două declaraţii şi un memorandum. Una dintre declaraţii face referire la contractul semnat de Airbus Helicopters şi IAR Braşov din data de 12 aprilie 2017.

Surse oficiale au declarat că este vorba despre o extindere a contractului de la 5 la 15 ani şi implică livrarea, în 10 ani, a 50 de elicoptere, atât României cât şi pentru export.





În aprilie, Airbus Helicopters şi IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor. Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

Pe de altă parte, Memorandumul privind ”Ground Based Air Defense System” pentru forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM, semnat joi în prezenţa celor doi şefi de stat, prevede cumpărarea de rachete de rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune.


Citește și: Franța și SUA concurează dur pe piața românească. Airbus cere Bucureștiului o licitație transparentă pentru achiziția de elicoptere

''Așteptăm un anunț pentru organizarea unei licitații transparente, așa cum cere legislația europeană, care să ne dea ocazia să participăm cu H215'', un model de elicopter polivalent, a declarat pentru AFP directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand.


Semnarea acestor documente intervine imediat după ce directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand, filială a grupului european Airbus, avertizase Guvernul de la București că ar trebui să organizeze o licitație ''transparentă'' pentru achiziția de elicoptere.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, acum o lună, că va cumpăra elicoptere de atac produse de firma americană Bell Helicopter. Această decizie a fost anunțată deși Bell Helicopter nu era singurul ofertant, iar MApN nu organizase, anterior. o licitație pentru acest tip de aeronave.


„Sunt două motivații principale: pe de o parte, discutăm cu un producător care a dezvoltat capabilități militare de înalt nivel, apoi discutăm de parteneriatul strategic cu SUA și de situația în care SUA sunt cel mai bun partener al nostru pentru securitatea națională. Vom continua discuțiile, iar dacă mergem la planul de înzestrare a armatei, asemenea capabilități sunt planificate pentru perioada 2019-2020/2021”, a declarat Adrian Țuțuianu.

 

Alți posibili furnizori de elicoptere militare pentru România erau Airbus – care are deja o uzină la Brașov, precum și compania americană Lockheed Martin, care putea produce aceste elicoptere în Polonia.

La rândul ei, compania Bell Helicopter a promis că va pune în funcțiune asemenea capacități de producție în România, în contextul în care România ar urma să cumpere elicoptere de la Bell.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă