Deputatul UDMR Korodi Attila consideră că absenteismul major înregistrat în Harghita la referendumul pentru demiterea preşedintelui este legat de faptul că electoratul maghiar nu a vrut să aleagă între două poziţii cu acuzaţii nedrepte şi critici inutile, informează Agerpres.
Parlamentarul Uniunii a explicat că luările de poziţie ale preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi ale preşedintelui interimar Crin Antonescu au nemulţumit comunitatea maghiară, care a ales să nu participe la vot.
‘Comunitatea maghiară a trebuit să aleagă între două poziţii care, de foarte multe ori, erau deranjante. Poziţii ale preşedintelui încă suspendat, domnul Băsescu, care a generat vii dispute în cadrul comunităţii maghiare şi poziţia de foarte multe ori foarte tranşantă a USL, dar mai ales a preşedintelui interimar, Crin Antonescu, prin care aducea acuze comunităţii maghiare din România. (…) Electoratul maghiar nu a vrut să aleagă între două poziţii care, de foarte multe ori, au adus acuzaţii nedrepte şi critici inutile comunităţii maghiare. Cred că aceste este motivul pentru care a fost o neprezentare majoră la vot’, a declarat luni Korodi Attila, pentru AGERPRES.
Deputatul UDMR consideră că absenteismul nu a fost generat de îndemnul premierului Ungariei, Viktor Orban, care le-a sugerat maghiarilor să nu participe la referendum, precizând că analizele Uniunii arătau, din timp, această tendinţă.
‘Poziţia premierul ungar nu este elocventă în această ecuaţie. Deja din analizele noastre de dinainte se observa un absenteism masiv tocmai pe argumentele pe care le-am prezentat’, a explicat parlamentarul.
Korodi Attila a adăugat că UDMR va continua să reprezinte comunitatea maghiară, aşa cum a făcut-o în ultimele două decenii şi cel mai important lucru în viitor îl reprezintă alegerile parlamentare.
‘UDMR trebuie să reprezinte comunitatea maghiară din România. Este misiunea pe care o îndeplinim de două decenii şi o vom face în continuare. Pentru noi rezultatul în cadrul comunităţii maghiare nu era necunoscut, analizele noastre arătau din timp acest lucru şi, într-un fel, discret, acest lucru acest lucru a şi fost prezentat opiniei publice şi tuturor partenerilor politici. (…) Pentru noi foarte importante sunt acum alegerile parlamentare şi nimic altceva.’, a conchis Korodi Attila.
La referendumul pentru demiterea preşedintelui, judeţul Harghita a înregistrat cea mai scăzută participare la urne din ultimii 22 ani. Doar 11,5 la sută dintre alegători au ales să-şi exprime opţiunea, ceea ce situează judeţul pe ultimul loc pe ţară la acest capitol.